Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zikavirus bij 60 Nederlandse reizigers vastgesteld

13-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Mug-930
In Nederland is sinds begin dit jaar bij zestig mensen het zikavirus vastgesteld, van wie ,,een klein aantal'' zwangere vrouwen. Zij raakten allemaal besmet in het buitenland, blijkt uit actuele gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Waarschijnlijk meer gevallen
Volgens het RIVM zijn er waarschijnlijk veel meer mensen besmet geraakt, want maar een op de vijf mensen krijgt daadwerkelijk klachten na een besmetting. Hoe het nu is gesteld met de mensen die het virus opliepen, kon een woordvoerder van het instituut niet zeggen.
Het zikavirus is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat het bij ongeboren kinderen kan leiden tot hersenafwijkingen. De meeste mensen die besmet raken, herstellen binnen een week zonder ernstige problemen.
Verspreiding van het zikavirus in Nederland is onwaarschijnlijk omdat de verantwoordelijke muggen in ons land niet voorkomen. Mensen raken besmet door de steek van een bepaalde mug, maar in enkele gevallen is het virus ook overgebracht via seksueel contact.
Advies zwangere vrouwen
Het RIVM adviseert zwangere vrouwen om niet naar gebieden te gaan waar het virus heerst, als de reis niet noodzakelijk is. Mannen die in zo'n gebied zijn geweest, kunnen na terugkeer het beste minstens twee maanden lang veilig vrijen met hun zwangere vrouw. Ook adviseert het RIVM vrouwen met een zwangerschapswens om dit uit te stellen tot minstens een maand na terugkomst.
Het zikavirus komt momenteel in bijna vijftig landen voor, waaronder Brazilië, Aruba, Curaçao, Mexico en Jamaica. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!