Kassa

Ziekenhuis vragen extra geld aan ministerie door coronacrisis

15-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld zorgpremie zorgverzekering zorgpolis 1127 medicijnen
Het ministerie van VWS mag ziekenhuizen niet langer in onzekerheid laten over hun financiële toekomst, vindt David Jongen, vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Volgens hem is het niet mogelijk alle extra kosten voor de coronacrisis op te vangen binnen de bestaande afspraken tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars.
Vicevoorzitter Jongen, die ook bestuurder is van het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen en Sittard, vindt het onnacceptabel dat ziekenhuizen zich nu druk moeten maken om hun financiën. Jongen zegt dat er de afgelopen maanden met man en macht wordt gewerkt en dat hij het niet uit kan leggen waarom hij door financiële problemen nu mensen op straat zou moeten zetten. Eerder dit jaar werd al geconstateerd dat door personeelstekorten de wachttijden in de zorg toenemen.

Onderhandelingen

Al geruime tijd onderhandelen ziekenhuizen en zorgverzekeraars over compensatie voor de coronacrisis. Ziekenhuizen hebben van de verzekeraars al wel voorschotten gekregen, maar op een later moment moet dat verrekend worden met de geleverde zorg. De omzet bij ziekenhuizen is de afgelopen maanden met bijna de helft teruggelopen en dat zal dit jaar niet meer ingehaald kunnen worden. Dat betekent zo'n 2,1 miljard euro aan misgelopen inkomsten. 
Ziekenhuizen verwachten de komende jaren nog eens 3 miljard euro aan extra kosten voor coronazorg, het anders inrichten van de reguliere zorg en ic-uitbreiding.
Bron: FD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!