Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Zaterdag in Kassa: hoe makkelijk kunnen minderjarigen aan wapens komen?

25 sep 2020
  •  
leestijd 2 minuten
zwaard groot 1127
Zaterdag in Kassa laten we zien dat influencers op sociale media zich niet altijd houden aan de regels voor het reclame maken. Verder zoekt Kassa uit hoe moeilijk het is om als minderjarige een gevaarlijk mes, zwaard of kruisboog te kopen. Ook hebben we het over slimme horloges en wearables die je fitness meten. Waar blijven de gezondheidsgegevens die gebruikers delen met de makers? De Belbus komt in actie met een nieuw gezicht, Ciana Mayam! 

Houden influencers zich aan de reclameregels?

Net zoals voor reclame op televisie zijn er regels voor influencers die reclame maken in online video’s, via Instagram of Youtube. Zo moet voor de kijker altijd duidelijk zijn of er sprake is van een betaalde samenwerking tussen een merk en de influencer in kwestie en er zijn verschillende manieren waarop dit aangegeven kan worden bij een video. Kassa nam de video uitingen van een aantal grote influencers onder de loep, en hieruit blijkt dat niet iedereen zich aan die regels houdt...

Hoe makkelijk kunnen minderjarigen zwaarden, kruisbogen en machetes kopen?

Honderden minderjarigen zijn het afgelopen jaar betrokken geweest bij steekpartijen. Als slachtoffer, maar ook als dader. Kassa zocht uit hoe moeilijk het is om als minderjarige een gevaarlijk mes, zwaard of kruisboog te kopen. Zo mag je als minderjarige machetes kopen, terwijl de verkoop van zwaarden en kruisbogen aan jonger dan 18 jaar verboden is. Moet de wapenwet op de schop?

Belbus met een nieuw gezicht!

En deze week de allereerste Belbus van de kersverse presentatrice Ciana Mayam. Voor haar vuurdoop gaat ze langs bij KLM, maar krijgt daar niet het koninklijke onthaal waar ze op hoopte...

Waar blijven medische gegevens van 'slimme horloges'?

Slimme horloges en andere ‘fitness trackers’ zijn helemaal hot, vooral bij sporters die hun conditie willen meten. Deze 'wearables'  monitoren bijvoorbeeld je stressgehalte, je hartslag, het zuurstofgehalte in je bloed en je slaappatroon. Fijn voor jezelf om te weten, maar deze apparaatjes delen ondertussen je medische gegevens met derde partijen, vaak buiten Europa. Hoe verhoudt dit zich tot je privacy?

Praat live mee, like en volg Kassa!

Praat gezellig mee op Twitter. Gebruik #KassaTV in je tweet om mee te discussiëren.
Like ons ook op Facebook en volg ons op Instagram en LinkedIn!
Wil je de nieuwsbrief ontvangen met consumentennieuws en alles over Kassa? Meld je dan hier aan.
Kassa is er om 19.05 uur live op NPO1!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar