Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nieuws Kassa: Snel slijtende distributieriem in duizenden auto’s

17-03-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
275722 keer bekeken
  •  
probleemdistririem 1127 stellantis

Nieuws Kassa: Snel slijtende distributieriem in duizenden auto’s

Duizenden autobezitters met een driecilinder 1.2 PureTech-motor hebben een distributieriem in hun auto die veel te snel slijt en voor mogelijk gevaar en motorschade kan zorgen. Een terugroepactie van importeur Stellantis (Peugeot, Citroën, DS, Opel) bereikt lang niet alle eigenaren van deze auto’s. Dat blijkt uit onderzoek van Kassa. 

ANWB: importeur Stellantis moet veel meer verantwoordelijkheid nemen

De ANWB stelt “deze distributieriem voor veel problemen zorgt” en vindt dat Stellantis veel meer haar verantwoordelijkheid moet nemen. De importeur stelt dat de terugroepactie alleen een software-update betreft, maar de RDW-melding over de terugroepactie vermeldt expliciet de distributieriem.

Loslatende deeltjes distributieriem

Oliefilters, rembekrachtiging en uiteindelijk ook het motorblok kunnen aangetast worden door loslatende deeltjes van de distributieriem. Dat kan niet alleen flinke schade opleveren maar potentieel ook een gevaar voor de verkeersveiligheid. Stellantis meldde de problemen daarom bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Die publiceerde in december vorig jaar de terugroepactie voor auto’s met dit type motor. Daarmee werd de importeur verplicht alle bezitters van deze auto’s te informeren over de terugroepactie. Dat dit niet voldoende is gebeurd, blijkt uit tientallen meldingen aan Kassa.  

Weten of er op jouw type auto een terugroepactie geldt? Raadpleeg dan het terugroepregister van de RDW. Wil je de gemaakte kosten voor de distributieriem of schade aan de motor van de genoemde modellen gecompenseerd krijgen? Gebruik dan deze voorbeeldbrief (Word-document) van de ANWB:

Kosten voor automobilisten

Daarnaast lijken veel bezitters onnodig en onterecht op kosten zijn gejaagd voor reparaties die verband lijken te houden met de snel slijtende distributieriem. Ook over de kosten van controle en zo nodige vervanging van de distributieriem bestaat onduidelijkheid bij de betrokken autobezitters die Kassa sprak.

Reactie van Stellantis 

In een schriftelijke reactie aan Kassa stelt Stellantis dat de terugroepactie alleen een software-update van het remsysteem betreft en dat het alleen auto’s aangaat die in een deel van 2017 en 2018 zijn geproduceerd. Alle betrokken autobezitters hebben of zullen een brief daarover ontvangen, aldus het autoconcern.

Het autoconcern erkent dat er problemen met de distributieriem kunnen ontstaan. Auto’s met dit type motor kunnen “geconfronteerd worden met slijtage van de distributieriem” en daarom wordt daarop bij elke servicebeurt gecontroleerd.

Reactie Stellantis:

Verder in Kassa: Kredietverstrekkers compenseren niet naar behoren

Kassa besteedt al jaren aandacht aan wurgkredieten. Met succes. Er kwam een compensatieregeling voor klanten van onder meer Crédit Agricole Consumer Finance, ABN AMRO, ING en Rabobank. Sommige kredietverstrekkers compenseren echter nog steeds niet naar behoren, blijkt uit mails en berichten die binnenkomen bij Kassa en Stichting Geldbelangen.  

Belbus: MediaMarkt en de terugkeer van de kapotte tv

Een televisie die ná de reparatie nog kapotter is dan ervoor? Bij MediaMarkt kan het. Curtis Ham bracht de tv weer terug en wacht nu al maanden, maar volgens de winkel moet hij "nog even geduld" hebben…

Praat live mee, like en volg Kassa

Praat tijdens de uitzending gezellig mee op Twitter. Gebruik #KassaTV in je tweet om mee te discussiëren. Like ons ook op Facebook en volg ons op Instagram en LinkedIn!

Wil je de nieuwsbrief ontvangen met consumentennieuws en alles over Kassa? Meld je dan hier aan. En heb je een consumentenvraag? Stel 'm dan op ons forum Vraag & Beantwoord.

Kassa, zaterdag 18 maart om 19.15 uur op NPO2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!