Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Woningprijs loopt gemiddeld per dag 313 euro op

11-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
321 keer bekeken
  •  
huizenprijzen 1127

De prijs voor een Nederlandse woning steeg in het afgelopen kwartaal met 28.500 euro. Dat is een stijging van 313 euro per dag. Nog niet eerder was de stijging zo groot. In iedere Nederlandse gemeente is de gemiddelde woningprijs hiermee met tenminste het bruto modaal jaarinkomen gestegen. De gemiddelde woningprijs staat nu op 417.000 euro. De gemiddelde prijs komt zo voor het eerst boven de 400.000 euro.

Sinds het derde kwartaal van 2013 zijn de Nederlandse woningprijzen al aan het stijgen. In de eerste jaren bleef de stijging nog beperkt, want tot 2016 stegen de prijzen met gemiddeld 24 euro per dag. Daarna steeg het in de daaropvolgende drie jaren met 60 euro per dag. Sinds het begin van de coronapandemie stegen de woningprijzen met gemiddeld 144 euro per dag, mede dankzij de gemiddelde prijsstijging in het afgelopen kwartaal.

Grote provinciale verschillen

De huizenprijzen zijn in alle provincies significant gestegen, maar de onderlinge verschillen zijn groot. In de provincies Utrecht, Noord-Holland en Gelderland was tussen medio 2020 en medio 2021 de grootste prijsstijging te zien. De prijsstijging varieerde in deze periode van 134 tot 153 euro per dag.

De prijzen in Gelderland stegen in het afgelopen kwartaal met 275 euro per dag. Dat is een ongekende stijging ten opzichte van de periode ervoor. Deze stijging valt echter in het niet valt bij de prijsontwikkeling in de provincies Utrecht (505 euro per dag) en Noord-Holland (462 euro per dag).

Woningen in de provincies Zuid-Holland en Flevoland lieten in het afgelopen kwartaal ook grotere prijsstijgingen zien met respectievelijk 308 en 286 euro per dag. Alleen in de provincies Drenthe en Limburg bedroeg de prijsstijging in het afgelopen kwartaal niet meer dan 200 euro per dag.

Woningprijs steeg in Blaricum, Bloemendaal en Laren met 800 euro per dag

De onderlinge verschillen tussen gemeenten laten logischerwijs zien dat de grootste absolute prijsstijgingen zijn terug te vinden in gemeenten waar de woningprijzen op een hoger niveau liggen. Zo leiden vergelijkbare procentuele prijsstijgingen in dit soort gemeenten tot nog grotere absolute prijsstijgingen. Dit maakt dat de gemeenten Blaricum, Bloemendaal en Laren de gemeenten zijn met de grootste prijsstijgingen per dag. In het afgelopen kwartaal stegen de woningprijzen in deze gemeenten gemiddeld met meer dan 800 euro per dag.

Van de vier grote steden namen de prijzen in Utrecht het sterkst toe. De prijsstijging per dag kwam in het afgelopen kwartaal op 460 euro per dag uit. In 113 van de 355 gemeenten in Nederland bedroeg de prijsstijging per dag meer dan 300 euro. 

Bron: Calcasa

Kassa's Woonoplossingen

Kassa kijkt met jou naar oplossingen voor de woningmarktcrisis in Kassa's Woonoplossingen. Veel mensen zitten vast in de woningmarkt en blijven daardoor bijvoorbeeld in een te groot huis zitten, omdat een kleinere woning niet beschikbaar of te duur is. Wie heeft de sleutel voor het gat in de woningmarkt? Bekijk hier de oplossing van Willem.

Heb jij een oplossing? Mail dan jouw verhaal of oplossing en 06-nummer kassa@bnnvara.nl o.v.v. 'woningmarkt'.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!