Kassa

Corporaties kunnen niet alle huurwoningen per 1 juli voorzien van rookmelders

  •  
15-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
814 keer bekeken
  •  
rookmelder brand 1127

Vanaf 1 juli is het verplicht een rookmelder in huis te hebben. Toch worden niet alle 2,3 miljoen huurwoningen van woningcorporaties op tijd van zo’n melder voorzien. Dit geven de corporaties en koepelorganisatie Aedes zelf aan.

Een reden voor de vertraging zijn de lockdowns in China, vanwege corona. Daardoor lagen fabrieken van rookmelders enige tijd stil.

Ook waren er via een collectieve aanbesteding van tweehonderd corporaties rookmelders besteld bij een Oekraïense fabriek. Sinds de oorlog daar zijn leveringen niet meer mogelijk. Naast leveringsproblemen kampen sommige corporaties ook met een personeelstekort.

'Ongelukkige timing'

Corporatie Vestia noemt het "een ongelukkige timing" en "een vervelende samenloop van omstandigheden en overmacht."

Ook de corporatie Staedion uit Den Haag zegt dat de levering van rookmelders voor problemen zorgde. Zo verwachten zij dat 5000 van de 37.000 woningen pas later van een rookmelder kunnen worden voorzien.

Ook vallen daar woningen onder van mensen die niet thuis waren voor het plaatsen of mensen die niet mee wilden werken aan de plaatsing.

Rookmeldersplicht

Het is per 1 juli verplicht om op elke verdieping van een bestaand huis een rookmelder te hebben hangen. Inderpolis concludeerde al uit eerder onderzoek dat zeventien procent van de huishoudens nog geen rookmelder had. Dit percentage was onder huurders nog hoger, zo’n twintig procent. 

Wil jij weten hoe jij je rookmelder het beste kunt ophangen? En wil je weten of je ook verzekerd bent als er brand uitbreekt en je hebt geen rookmelder? Kijk dan dit Kassa item terug: 

Niet alle corporaties hebben moeite

Toch zijn er ook corporaties de geen problemen ondervinden. Zo zegt het Utrechtse Mitros  met 28.000 woningen dat zij op schema liggen. De woordvoerder laat weten dat ze alleen nog bezig zijn met mensen die op moment van plaatsing niet aanwezig waren of de deur niet opendeden.

Let wel altijd op dat je alleen mensen binnenlaat wanneer de woningbouw dit heeft aangegeven.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

borg queen
borg queen17 jun. 2022 - 13:51

Woningbouwverenigingen laten veelal dit soort wettelijke zaken tot het laatste toe liggen. Wij kregen ook een week geleden pas een brief dat ze vanaf de 13de rookmelders gingen plaatsen. Geen dag en tijd, geen afspraak mogelijkheid, dus het zal er op aan komen, dat ze vaak meerdere keren naar hetzelfde huis moeten. Niet iedereen is de hele dag thuis.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!