Kassa

Rookmelders vanaf 1 juli verplicht, maar welke moet je hebben?

06-06-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
83694 keer bekeken
  •  

Vanaf 1 juli zijn rookmelders in alle woningen verplicht. Snel naar de winkel dus, als je er nog geen hebt. Maar in de winkel zijn er heel veel soorten verkrijgbaar. Van een simpele variant van 5 euro tot een uitgebreide van wel 100 euro. Zit daar eigenlijk verschil in? En heeft een rookmelder een houdbaarheidsdatum?

De nieuwe wetgeving stelt dat op iedere verdieping waar gewoond wordt een rookmelder aanwezig dient te zijn. Dit was al het geval bij nieuwbouwhuizen, maar nu wordt het verplicht in iedere woning. Kelders of zolders waar niemand verblijft zijn uitgezonderd.

Tientallen dodelijke slachtoffers

Bij de brandweer zijn ze in ieder geval blij met de nieuwe wet. “De verwachting is dat jaarlijks dertien van de dertig dodelijke slachtoffers voorkomen kunnen worden door een rookmelder”, zegt Ilona de Jonge, gedragsspecialist bij Brandweer Twente. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau TNO.

Een rookmelder is er onder andere om je te alarmeren terwijl je slaapt. “Als je slaapt, dan slaapt je neus ook. Je wordt dus niet wakker van de geur van rook. Die rookmelder is noodzakelijk om jou wakker te maken en te zorgen dat je veilig naar buiten komt”, zo vertelt de Jonge. Uit onderzoek van de brandweer blijkt dat nog lang niet iedereen er een heeft hangen. Ook blijkt dat veel mensen ze wel in huis hebben gehaald, maar vervolgens niet hebben geïnstalleerd.

Veel mensen moeten nog aan de slag dus. Maar in de winkel liggen rookmelders in alle soorten en maten en hebben zeer uiteenlopende prijscategorieën. Waar moet je nou op letten?

Controleer het keurmerk

Het belangrijkste is volgens Ilona de Jonge dat de rookmelder aan het EN14604-keurmerk voldoet en een CE-markering heeft. Deze keurmerken kun je altijd vinden op de verpakking.

Beide zijn veiligheidseisen waar producten die binnen de EU verkocht worden aan moeten voldoen. Vandaar dat je ervan uit kunt gaan dat alle rookmelders die je in Nederlandse winkels of webshops koopt hieraan voldoen, ook de goedkope van een paar euro. Kijk uit wanneer je een rookmelder bij een niet-Nederlandse winkel (zoals een Chinese webshops) haalt. Vaak voldoen deze producten niet aan de veiligheidseisen.

Liever een aparte koolmonoxidemelder

Ook zijn er 2-in-1 rookmelders en koolmonoxidemelders op de markt. Dat klinkt handig, maar de Jonge raadt dit toch niet aan. Zo’n 2-in-1 melder zijn namelijk twee verschillende meters, die op verschillende plekken moeten hangen. In de ruimte waar je verbrandingstoestel (bijvoorbeeld boiler) zit, zou je zo’n dubbele melder kunnen ophangen. Daar moeten ze namelijk allebei op dezelfde plek, het plafond. Maar in andere ruimtes moet de rookmelder op het plafond en de koolmonoxidemelder op ademhoogte, zo’n anderhalve meter.

Kies voor tien-jarige batterij

Daarnaast is het verstandig om te letten op de batterij. Er zijn verschillende soorten op de markt met batterijen die een jaar, vijf jaar of tien jaar meegaan. “Het handigste is om er een te kopen met een batterij die tien jaar meegaat”, vertelt de Jonge. “Dan heb je er geen omkijken naar. Je loopt dus ook niet het risico dat de batterij ’s nachts leeg raakt, je hem eraf haalt en hij vervolgens twee weken in de kast blijft liggen.”

De rookmelders met batterij die tien jaar meegaat zijn vaak wat duurder, maar dan heb je tussendoor geen kosten. En ongeacht de batterijsoort: “Het is verstandig om iedere maand even te testen of de batterij het nog doet. Dat doe je door de testknop op de melder in te drukken.”

Ook is het slim om af en toe (bijvoorbeeld terwijl je de batterij test) met de zachte borstel van je stofzuiger de rookmelder af te zuigen. Zo zorg je ervoor dat het stof de werking van de melder niet verstoort.

Let op de houdbaarheidsdatum

Wist je dat een rookmelder een houdbaarheidsdatum heeft? Veel mensen denken dat je door het indrukken van de testknop ook de werking van de rookmelder test, maar dit is niet zo. Hiermee test je alleen de batterij. Een rookmelder heeft een houdbaarheidsdatum van tien jaar. Na tien jaar kan de werking van de rookmelder niet meer gegarandeerd worden en moet je dus een nieuwe kopen. 

“Je ziet dat sommige fabrikanten heel duidelijk een vervangdatum op de melder zetten”, vertelt Ilona de Jonge. Maar op sommigen staat dat niet. “Handige tip: je kunt aan de zijkant van je rookmelder de datum schrijven waarop hij geplaatst is, of juist de datum waarop hij vervangen moet worden, als geheugensteuntje.”

Geen consequenties voor je verzekering

Daarbij lijkt het erop dat de rookmelderplicht geen invloed gaat hebben bij je inboedel- of opstalverzekering. Verzekeraars Aon en Achmea (Centraal Beheer, FBTO, Interpolis) lieten aan de Consumentenbond weten dat het wel of niet hebben van een rookmelder nog geen gevolgen heeft voor de dekking.

Het handhaven van de rookmelderplicht ligt bij de gemeente. In de praktijk is het maar de vraag of er daadwerkelijk gecontroleerd gaat worden, maar het kan dus wel. En dat kan dus ook per gemeente verschillen.

Maar of er nou gehandhaafd wordt of niet, hang die rookmelder gewoon op! Als je niet wilt boren kun je ook kiezen voor een melders met een magneetstrip. Of je kunt hem met dubbelzijdig tape aan het plafond plakken. En kun je nou niet bij het plafond of ben je slecht ter been en kom je het trapje niet op? Dan heeft Ilona een tip: Pak een ontstopper. Leg daar de rookmelder op en met een stukje tape plak je ‘m zo op het plafond!

Kom je er zelf nou echt niet uit? De Nederlandse Brandwondenstichting heeft een rookmelderteam met vrijwilligers die je kunnen helpen bij het ophangen. Kijk hier voor meer informatie.

Kijk op rookmelders.nl voor een rookmelderwijzer waarin precies staat waar en hoe je rookmelders moet ophangen. 

Huurders

Ben je huurder? Dan is je verhuurder verantwoordelijk voor het plaatsen van de rookmelders. Wel kun je als huurder aangesproken worden op het controleren en vervangen van de batterij, zo schrijft de Woonbond. Hierover kunnen afspraken worden opgenomen in een huurcontract.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

borg queen
borg queen1 jul. 2022 - 13:28

Ik ben dus huurder, dat betekend dat de woningbouwvereniging deze dingen moet komen plaatsen. Tot nu toe nog niemand gezien. En als ze komen plaatsen, dan zal het de goedkoopste zijn die er te krijgen is. Zoals alles in dit huis. Bij navraag krijg je steeds: we zijn er mee bezig.

Paulus24
Paulus2411 jun. 2022 - 21:26

Koop rook koolmonoxide melder op 230V, dan heb je geen gezeur meer over batterijen, b.v. Sensotec. Deze kun je ook met meerdere stuks koppelen, b.v. begane grond, 1ste vedieping en zolder.

marijke77
marijke778 jun. 2022 - 17:06

De meeste houdbaarheidsdatums zijn goed voor de verkoop, zij verdienen aan de nieuwe spullen. Niet erg duurzaam dus.

zoekster
zoekster8 jun. 2022 - 13:58

Trap er niet in met die tienjarige batterijen. Ik heb er een gehad van Fire Angel. Na anderhalf jaar stopte hij ermee. Ik klagen, kreeg een nieuwe, ging een half jaar mee, toen nog een gehad die maar een paar maanden meeging. Hopeloos! Toen een bij Action gekocht met batterij die je kan verwisselen, zou 1 jaar meegaan. Anderhalf jaar heeft de batterij naar behoren gewerkt, toen er weer een nieuwe ingedaan. Prima ding en spotgoedkoop. O ja, het stikte van de slechte reviews over de FireAngel allemaal veel te korte duur van de batterijen, gingen gemiddeld 1 jaar mee ipv 10. Zijn allemaal misterieus verdwenen.

2 Reacties
Dikoz
Dikoz8 jun. 2022 - 14:18

Heb je dan geen garantie? Ik zou nooit iets kopen met zo'n claim zonder garantie.

eldorado1959
eldorado19598 jun. 2022 - 14:52

Aanvullend: de meeste rookmelders met een losse batterij hebben een 9-volt blok als batterij. Die zijn goedkoop bij de Action maar in tegenstelling tot AA en AAA batterijen zijn de 9 volts batterijen al half leeg als je ze koopt, blijkbaar een partij die te lang heeft gelegen. Wel iets om rekening mee te houden.

Franske1958
Franske19588 jun. 2022 - 13:22

Graag zou ik willen weten welk type rookmelder de minste valse alarm geeft. Iemand hier enig idee ???

1 Reactie
zoekster
zoekster8 jun. 2022 - 13:59

Die van Action heeft bij mij nog nooit een vals alarm gegeven.

Dikoz
Dikoz8 jun. 2022 - 12:47

"Maar in andere ruimtes moet de rookmelder op het plafond en de koolmonoxidemelder op ademhoogte, zo’n anderhalve meter." Mijn informatie is dat de melder moet hangen op de hoogte die de fabrikant specificeert. Dat is de hoogte waarop de melder het beste werkt. Mijn gecombineerde melder heeft een uitgebreide tekening waar en hoe de melder moet worden opgehangen. Dat kan aan het plafond. Er is wel een hardnekkig sprookje dat koolmonoxide zwaarder zou zijn dan 'lucht' en dat daarom een koolmonoxidemelder laag gehangen moet worden. Een sprookje!

wim koelewijn
wim koelewijn8 jun. 2022 - 11:55

En ben ik verplicht om iemand binnen te laten die ff komt kijken of ik er wel een hebt hangen ?

1 Reactie
msermo
msermo8 jun. 2022 - 12:27

Nee, als huiseigenaar hoeft u (nog steeds) helemaal niemand binnen te laten, en de overheid controleert niet. Als huurder wel, u moet dan de verhuurder toegang geven tot uw woning om een rookmelder te installeren.

jojok
jojok8 jun. 2022 - 10:56

Als je slecht ter been bent of oud bent, hoe kun je dan elke maand controleren?

2 Reacties
jhogaarts
jhogaarts8 jun. 2022 - 11:27

met je wandelstok of bezem de knop indrukken en met het veranderen van de zomer en wintertijd de hulp vragen om even met de stofzuigerborstel zachtjes langs de rookmelder te gaan en meteen testen.

jhogaarts
jhogaarts8 jun. 2022 - 11:29

met je wandelstok of bezem

coar
coar8 jun. 2022 - 10:35

Dus als je niet op een trapje kan staan en niet bij het plafond kunt komen moet je een ontstopper nemen met een stukje tape om hem vast te plakken?en wat doe je dan bij vals alarm,schoonmaken en de batterijen vervangen?

msermo
msermo8 jun. 2022 - 10:25

Ik was verbaasd dat tijdens de uitzending van Kassa over goede rookmelders, niet werd gesproken over rookmelders die "koppelbaar" zijn... Ter info: Koppelbare rookmelders worden "gekoppeld" aan elkaar door middel van een "radio"-signaal. Als 1 rookmelder, b.v. op zolder rook ontdekt en gaat piepen/een alarmmelding geeft, gaan ook de andere rookmelders in de woning piepen/geven een alarmmelding. Dit is erg belangrijk, het is goed mogelijk dat je een rookmelder op zolder niet hoort en/of te laat hoort, zeker 's winters met alle deuren dicht. Met koppelbare rookmelders heb je dit probleem nooit, en wordt je op tijd gealarmeerd. Dus koop per verdieping minimaal 1 (in Nederland goedgekeurde) rookmelder en zorg ervoor dat die rookmelders altijd koppelbaar zijn. P.S. Een rookmelder in de keuken kan valse meldingen geven, in dit geval is een hittemelder een beter keus.

Wiljo leermakers
Wiljo leermakers6 jun. 2022 - 19:17

Moet je ook een rookmelder plaatsen op een zolder met een vliezotrap als daar de verwarmingsketel hangt?

3 Reacties
JannyBoe
JannyBoe7 jun. 2022 - 4:50

Dit zegt de brandweer: 'Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.'

The Crow
The Crow7 jun. 2022 - 11:27

Officieel heet een een vliering als er geen vaste trap naar boven gaat en geen verblijfsruimte is. En nee dat is niet nodig, het gaat om de vluchtweg binnen in je woning of appartement.

The Crow
The Crow7 jun. 2022 - 11:30

En als je trap in de woonkamer uitkomt dient er een melder geplaatst te worden in de woonkamer bij de trap. In sommige gevallen dien je bij een appartement ook meerdere rookmelder te plaatsen. Dit heeft met de indeling van de verblijfsruimten te maken.

johndoe8365593
johndoe83655936 jun. 2022 - 19:07

Hierboven en in de uitzending wordt gezegd dat op iedere verdieping een rookmelder moet. Dat klopt niet. In het bouwbesluit artitel 6.21 lid 6 staat dat het op iedere bouwlaag met een woonfunctie moet, dus ook de begane grond en niet alleen op de verdiepingen.

Gerard schenau
Gerard schenau6 jun. 2022 - 19:03

Welke rookmelder?? Testen?

1 Reactie
Debrn
Debrn7 jun. 2022 - 18:38

Hoi Gerard, op de site van de Consumentenbond kun je een test van rookmelders vinden de test is van 25 april 2022. Https://www.consumentenbond.nl/test/woning-huishouden/test-rookmelders. Doe er je voordeel mee. Mvg DeBrn

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!