Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Kassa zie je weer live op maandag 22 augustus, om 20.30 uur op NPO1!

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en actuele artikelen. Bekijk de Kassa-uitzending online!
Kassa

Woekerrentes kredietverstrekkers verlaagt door kabinet

19-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
206 keer bekeken
  •  
spaargeld rekenmachine 1127
De maximale rente op kredieten aan consumenten wordt verlaagd, van 14 naar 10 procent. Hiermee wil minister Wopke Hoekstra (Financiën) consumenten de mogelijkheid geven om in deze moeilijke tijden tegen lagere maandlasten geld te lenen, schrijft hij aan de Tweede Kamer.
Een aantal banken hebben hun rentes volgens Hoekstra al verlaagd. Bepaalde kredietverstrekkers bieden mensen met schulden uitstel van betaling aan, als ze in financiële problemen zitten door de coronacrisis. Echter, nog niet alle kredietverstrekkers komen consumenten tegemoet. Volgens Hoekstra is dat in deze tijd 'zeer onwenselijk'.

Maximale rente aan banden leggen

De Kamer vroeg Hoekstra eerder al de maximale rente aan banden te leggen. Ook het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) denkt dat de verlaging consumenten nu meer lucht kan geven, aldus Hoekstra. De maatregel blijft ten minste tot het einde van het jaar van kracht. Hoekstra laat onderzoeken of een structurele verlaging haalbaar en verstandig is. De Kamer had om zo'n onderzoek gevraagd. ANP

Financiële vergelijkingssite Geld.nl wil dat kopen of afbetaling wordt afgeschaft. Als sparen voor een grote aankoop niet mogelijk is, zouden mensen beter een persoonlijke lening af kunnen sluiten dan kopen of afbetaling. De rentes zijn lager en er is meer zekerheid. Zo betaal je bij een lening maandelijks verplicht een vast bedrag en je geen extra geld opnemen. Dat kan bij kopen op afbetaling wel, waardoor die leningen vaak lang kunnen doorlopen. 
De maatregel zal waarschijnlijk ingaan vanaf 21 augustus 2020 en geldt alleen voor nieuwe kredieten. Mensen met een bestaand krediet, waarvan de rente onveranderd blijft, kunnen volgens Geld.nl het beste oversluiten naar een persoonlijke lening. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!