De verschuiving van fysieke naar digitale criminaliteit is in een stroomversnelling geraakt, meldt de politie. Ondanks dat deze verschuiving al een poosje gaande is, wordt de afname van winkeldiefstallen en inbraken, en toename van cybercrime versterkt door de coronacrisis.
De hoeveelheid meldingen van inbraken nam in 2021 af met een kwart en winkeldiefstallen daalden met 11 procent. Wel zijn er 14.000 meldingen van cybercrime gedaan bij de politie. Dat is een toename van bijna een derde vergeleken met een jaar eerder en drie keer meer dan in 2019.
"Dit is een trend die we al een tijdje zien", zegt een woordvoerder van de politie. "Er is een duidelijke verschuiving van fysieke criminaliteit naar onlinecriminaliteit. De inbreker komt niet meer bij je thuis, maar komt nu via Whatsapp of een phishingmail." De coronamaatregelen versterkten die trend. "De criminaliteit bewoog mee met wat er gebeurde: iedereen was thuis, dus criminelen gingen op zoek naar andere methodes".
De toename van geregistreerde cybercrime komt niet zozeer doordat de politie meer online is gaan handhaven, aldus de woordvoerder. "Wij baseren ons op cijfers van aangiftes die zijn gedaan. Vervolgens proberen we onze communicatie daar natuurlijk wel op aan te passen door mensen te waarschuwen. Maar onlinecriminelen gaan geraffineerd te werk". Volgens de politie doen mensen nog lang niet altijd aangifte in het geval van cybercrime, wat betekent dat de 'werkelijke cijfers hoger zijn dan gepresenteerd'.
Ook andere vormen van diefstal kwamen vorig jaar minder voor. Zo werden er minder auto's gestolen en straatovervallen gepleegd en kwam ook zakkenrollerij minder voor. In totaal kwamen bij de politie ruim 7 procent minder misdrijven in beeld vergeleken met een jaar eerder.
Kassa's Belbus besteedde al eerder aandacht aan de toename van slachtoffers van cybercrime. Daarnaast meldde het CBS twee jaar geleden dat Nederlanders minder vaak slachtoffer worden van fysieke criminaliteit zoals inbraak, diefstal of vernieling. Maar zijn ze wel vaker slachtoffer van digitale criminaliteit.
Bekijk hieronder de Belbus over de toename van cybercrime:
Bron: Politie/ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!