Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Nederlanders vaker slachtoffer cybercrime

2 mrt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
hacker cybercrime internetoplichting 930
Waar Nederlanders minder vaak het slachtoffer zijn van geweld, inbraak, diefstal, vernieling en andere traditionele vormen van criminaliteit, zijn ze wel vaker slachtoffer van digitale criminaliteit. Zo worden meer Nederlanders bijvoorbeeld gehackt of opgelicht via het internet, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de tweejaarlijkse Veiligheidsmonitor.
In 2019 was veertien procent van de Nederlanders slachtoffer van een traditionele vorm van criminaliteit, concludeert het CBS op basis van een enquête onder inwoners van vijftien jaar of ouder. Dit was in 2012 nog twintig procent. Cybercrime nam tussen 2012 en 2017 af, maar dit is in 2019 juist weer toegenomen. Het percentage is in twee jaar tijd toegenomen van elf tot dertien procent. Zo krijgt de politie meer meldingen binnen van hacken, identiteitsfraude en internetoplichting. Volgens de Veiligheidsmonitor stappen slachtoffers van criminaliteit minder vaak dan voorheen naar de politie. Ook doen ze minder vaak aangifte.
Bron: CBS

Meer over:

, , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!