Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wiebes: 3 maand accijnzen meten is minimum

18-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tanken_25.jpg
Het kabinet wil minimaal drie maanden meten voor het een besluit neemt over het eventueel terugdraaien van de verhoging van accijnzen op diesel en lpg. Staatssecretaris Eric Wiebes maakte dat dinsdag duidelijk in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.
'Geen besluit op basis van één maand'
Volgens Wiebes kun je geen besluiten nemen op basis van een steekproef van 1 maand. Brancheorganisaties Bovag en TLN deden dat wel en die kwamen tot de conclusie dat de accijnsverhoging leidt tot massaal tanken over de grens. Pomphouders en ook andere bedrijven in de grensstreek zouden daar ernstig last van hebben.
Wiebes noemde die eerste cijfers afgelopen vrijdag ,,niet mooi'', maar houdt vast aan zijn standpunt dat het nodig is om eerst 3 maand te meten. De cijfers van maart komen pas in mei, waarna het kabinet een knoop doorhakt over het al dan niet terugdraaien van de maatregel.
'Verschrikkelijke maatregel'
Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is de accijnsverhoging een verschrikkelijke maatregel die het kabinet meteen moet terugdraaien. Het levert niets op voor de schatkist, accijnsopbrengsten lekken weg naar de buurlanden en bedrijven gaan failliet. ,,Het kabinet jaagt mensen de grens over. Merkel en Di Rupo lachen in hun vuistje over de Hollandse vrijgevigheid.''
Maar Wiebes hield vol dat de democratie er niet mee is gediend om na 1 maand op basis van te weinig cijfers een democratisch genomen maatregel al terug te draaien. Volgens hem anticiperen sommige mensen op de maatregel en kan er ook sprake zijn van fluctuaties.
Gaten in begroting
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei tegen RTL Nieuws dat hij eerst het landelijk beeld wil zien voor de grenseffecten duidelijk kunnen worden. ,,Dan beoordelen we of het acceptabel is of niet.'' Volgens Dijsselbloem zijn soms minder populaire maatregelen nodig om gaten in de begroting te vullen.
Afgelopen vrijdag zei PvdA-leider Diederik Samsom nog dat de motorrijtuigenbelasting kan worden verhoogd als er inderdaad te veel negatieve gevolgen van de accijnsverhoging zijn. Coalitiepartner de VVD voelt daar vooralsnog echter niet voor. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!