Kassa

Wetswijziging erfbelasting goed nieuws voor minderjarige weeskinderen

15-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2418 keer bekeken
  •  
Wat gebeurt er als je in het huis van je overleden ouders wilt blijven wonen, maar de erfbelasting niet kan betalen? Op deze vraag ging Kassa op 14 november 2020 in. In de praktijk is het vaak bijna onmogelijk dat het kind in het ouderlijk huis kan blijven wonen vanwege de erfbelasting, ook als de hypotheek al is afbetaald. Nu is er goed nieuws!
Als je kinderen hebt en hoort dat je binnenkort doodgaat, wil je je kinderen goed achterlaten. Je wilt bijvoorbeeld dat je kind nog in zijn of haar ouderlijk huis kan blijven wonen. Vanwege de erfbelasting, die betaalt moet worden bij overlijden, is dat echter bijna onmogelijk, ook als de hypotheek al afbetaald is.

In ouderlijk huis blijven wonen na overlijden ouders bijna onmogelijk door erfbelasting

Deze zorg had ook Linda, de inmiddels overleden moeder van de minderjarige Milo. Milo verloor acht jaar geleden al zijn vader en wil na de dood van zijn moeder nog in het huis van zijn ouders blijven wonen. Dat wordt alleen een probleem door de 45.000 euro aan erfbelasting die Milo dan voor het huis moet gaan betalen. Er is daarom een crowdfundactie opgezet om Milo te helpen, waardoor hij dit bedrag heeft kunnen betalen.

Staatssecretaris Vijlbrief (Financiën):

Vanwege het verhaal van Linda en haar zoon Milo zijn op 20 oktober 2020 Kamervragen gesteld door de VVD. Inmiddels is er een antwoord gekomen op deze Kamervragen vanuit J.A. Vijlbrief, de staatssecretaris van Financiën. Dit antwoord heeft even op zich laten wachten, maar het brengt goed nieuws! Vijlbrief is namelijk op zoek gegaan naar een meer generieke oplossing voor vergelijkbare schrijnende situaties, zoals die van Milo.
De staatssecretaris heeft het plan om de wet- en regelgeving te wijzigen, zodat langdurig uitstel van betaling zonder het in rekening brengen van invorderingsrente mogelijk wordt. De algemene oplossing zal worden opgenomen in de Fiscale verzamelwet 2023. Op korte termijn hoopt Vijlbrief een beleidsbesluit te publiceren waarin voor deze situatie een oplossing wordt opgenomen.

Jaarlijks verliezen 330 kinderen beide ouders

Elk jaar verliezen zo'n 6 duizend minderjarige kinderen een ouder, ziet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een kind dat beide ouders verliest, komt gelukkig minder vaak voor. Alsnog overkomt dit zo'n 330 kinderen per jaar. Wanneer de moeder overlijdt, komen kinderen vaker in een stief- of pleeggezin terecht dan wanneer de vader overlijdt.
Bron: CBS, Kassa, Rijksoverheid
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Johan van Dijk
Johan van Dijk18 apr. 2021 - 17:58

Erfbelasting cq successierechten zou vrij moeten zijn van belasting voor erfgenamen, zoals Helen en Ton aangeven hier is al verschillende keren belasting over betaald. Zelf na mijn dood wil de overheid belasting van mij ontvangen, dit is te gek voor worden.

Helen 66
Helen 6618 apr. 2021 - 12:39

Deze nieuwe regeling voor minderjarige weeskinderen is alleen uitstel van executieen geen afstel. Zodra het kind volwassen wordt en een baan heeft, kan alsnog betaling geeist, worden. Erfbelasting cq successierechten zouden sowieso afgeschaft moeten worden voor iedereen. Er IS nl. al belasting over betaald , meerdere malen zelfs, middels 1) Inkomensbelasting en daarna over 2) spaargeld (Vermogensbelasting) en daarna elk jaar 3) Eigen woning forfait en 4) OZB. En nu wil de Overheid voor de 5e keer komen graaien.

Ton Voorn
Ton Voorn18 apr. 2021 - 11:15

Het is uiterst vreemd, dat jouw nabestaanden erfbelasting moeten betalen. Je hebt het huis als ouders gekocht van geld waarover je belasting betaald hebt. De regering boykot het bouwen van huizen zodat er woningnood ontstaat. Denk aan de belasting die woonbedrijven moeten betalen, zodat er nauwelijks ruimte overblijft om nieuwe huizen te bouwen en goed onderhoud te plegen. Het resultaat is de situatie "Het is nu niet mogelijk om op jongere leeft een huis te huren. En de prijzen rijzen de pan uit.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!