Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Wetsvoorstel lachgasverbod gepresenteerd door kabinet

12 jun 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Lachen lachgas
De verkoop van lachgas bij groothandels en gewone winkels wordt ingeperkt en de verkoop van gasflessen buiten de technische industrie en de zorg wordt verboden. Dat zijn enkele onderdelen die staan in het nieuwe wetsvoorstel van het kabinet. Het gebruik van lachgas voor recreatief gebruik moet op deze manier worden tegengegaan. 
Het is nog niet zeker of het verbod er ook echt komt. Daarvoor is een meerderheid in de Tweede Kamer nodig. Toen staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) in december zijn plan aankondigde, toonden coalitiepartijen VVD en D66 zich onaangenaam verrast. Volgens ingewijden was het niet in de coalitie besproken. VVD en D66 lieten toen weten niet voor een verbod te zijn. 

Uitzondering voor sectoren

Sectoren als de technische industrie en de horeca waar lachgas wordt gebruikt, komen niet onder het verbod te vallen. Ook de zorg is uitgezonderd, omdat lachgas daar als geneesmiddel wordt gebruikt. 
Het toenemende gebruik van lachgas als partydrug is de staatssecretaris al langer een doorn in het oog. Volgens Blokhuis wordt lachgas steeds vaker en in grotere hoeveelheden gebruikt als drug, met name door jongeren. 
Kassa schreef in 2017 over hoe jongeren met gemak aan de drug kunnen komen. En in 2016 werd er in de uitzending al gesproken over de toename in populairteit en de risico's die lachgas met zich meebrengt.

Beperkte koop en verkoop

Als de wet wordt aangenomen, kunnen groothandels alleen nog maar lachgaspatronen aan bepaalde bedrijven verkopen en niet meer dan 250 ampullen tegelijk. De verkoop in winkels aan consumenten wordt nog verder beperkt. Het ministerie stelt dat zij alleen nog maar lachgas in ampullen kopen en bezitten met het doel hier slagroom mee te kloppen. Alleen mensen ouder dan achttien mogen de ampullen dan kopen, en niet meer dan tien patronen.
De horeca en technische industrie hoeven geen ontheffing of vergunning aan te vragen.
Het wetsvoorstel gaat vrijdag 'in consultatie': mensen kunnen tot 10 juli ideeën of suggesties aandragen. Het kabinet wil het verbod op 1 januari 2021 laten ingaan. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar