Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Lachgas, altijd en overal verkrijgbaar

18 dec 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
600x275_lachgas.jpg
Wil je als scholier een vrolijk avondje met lachgas, kijk dan op Facebook. Daar bieden tal van leveranciers met namen als Lachgas 4You en de Lachgas Koerier de gaspatronen en bijbehorende ballonnen aan. Bezorging tot aan de voordeur. Maar je kunt ook gewoon naar een winkel of je koopt een doosje patronen vanuit een kofferbak.

Roesmiddel

Steeds meer jongeren en jongvolwassenen gebruiken het lachgas als roesmiddel. Het wordt geïnhaleerd uit een ballon gevuld met lachgas uit patronen die eigenlijk zijn bedoeld om slagroom uit een cilinder te kunnen spuiten.

Maatregelen kabinet

Het kabinet wil maatregelen. Het denkt aan een leeftijdsgrens van 18 jaar en een maximum aan het aantal lachgaspatronen dat mag worden verkocht aan een klant.
De meeste jongeren die weleens lachgas hebben gebruikt, vonden het leuk om mee te maken. Zij spreken in termen van: ‘beetje space’, of ‘lacherig met vrienden’, staat in het maandag verschenen onderzoek Roes met een luchtje van het Trimbos-instituut en het Bonger Instituut van de Universiteit van Amsterdam.

Risico

Het risico op ernstige gezondheidsklachten lijkt gering, maar gebruikers noemden wel degelijk negatieve effecten, zeggen de onderzoekers. Lachgasgebruik kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen van handen en voeten. Maar ook noemen gebruikers verwardheid, misselijkheid en de hunkering om opnieuw te gebruiken.
,,Ik heb liever niet dat minderjarigen bij mij patronen bestellen", zegt de man achter Lachgas 4You die in Den Haag en Rotterdam actief is. ,,Jongeren hebben volgens mij een groter risico op gezondheidsklachten. Ik heb daarom het liefst goedkeuring van de ouders", aldus de verkoper die verder anoniem wil blijven. ,,Maar ja, als ze het bij mij niet krijgen, gaan ze naar een ander."

Verbod lastig

Een verbod is lastig. Lachgas is geen geneesmiddel, noch een drug. Het valt onder Warenwet. ,, Je moet de beschikbaarheid terugdringen. Ga in gesprek met de aanbieders", zegt Ton Nabben van het Bonger Instituut. Volgens hem is er grote slag te maken bij de groothandel. ,,Je zou afspraken kunnen maken om de gaspatronen met minder grote displays te presenteren. Of leg quota aan voor het aantal patronen per klant."
Uit het onderzoek blijkt overigens dat winkeliers vaak zelf al de grens van 18 jaar stellen. Dat gebeurt onder meer bij filialen van Blokker die paal en perk zijn gaan stellen aan de verkoop. ,,Ze limiteren de maximale hoeveelheid en kiezen voor een minder zichtbare presentatie van het aanbod", aldus het onderzoeksrapport. ANP
Kassa heeft vorig jaar ook aandacht besteed aan dit onderwerp. Het item ging over het gebruik van lachgas onder jongeren en de gevaren van het gebruik ervan. Tijdens het item werd ook getoond hoe makkelijk het is voor jongeren om aan lachgaspatronen te komen. Kassa ging op pad met twee meisjes die in winkels heel gemakkelijk aan de patronen konden komen. In de studio waren Ninette van Hasselt van Trimbos- instituut en Tweede kamerlid van de PvdA Marith Volp te gast. Bekijk hier de video.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

manwijf
manwijf19 dec 2017 - 9:20

Als ouders hun kinderen weer eens op zouden voeden, zouden we al een heel eind zijn. Verbieden maakt het wellicht nog interessanter. Lekker laten gaan. Je hebt maar een lijf. Als je dat wil verzieken: go ahead! Maar natuurlijk wel zelf laten opdraaien voor eventuele (gezondheid)schade.

haarp
haarp18 dec 2017 - 17:52

Er is altijd iets wat niet kan of meer gecontroleerd moet worden. Ik word dood ziek van dit landje met al zijn regeltjes.

Guardianangel
Guardianangel18 dec 2017 - 15:42

Ik denk dat voorlichting een betere stap zal zijn. Het is ook dubbel dat de tandarts of een dokter lachgas gebruiken kan en mag terwijl het zo slecht voor je is (wat hier beweerd wordt). En geloof me leeftijd grens zal echt niks veranderen

2 Reacties
Wimm_e
Wimm_e18 dec 2017 - 16:35

Met andere woorden,  alles wat een dokter, een chirurg,  politieagent of militair moet jij ook kunnen kopen. Domme opmerking. 

manwijf
manwijf19 dec 2017 - 9:12

Nog dommer: anoniem praatjes hebben. Dom Nederlands ook trouwens.


tijger1
tijger118 dec 2017 - 14:15

Veel professies gebruiken die cilinders met dat gas, dus een verkoopverbod zou onzinnig zijn.

3 Reacties
Wimm_e
Wimm_e18 dec 2017 - 16:34

"Professies"  gebruiken ook dynamiet. Moet dat ook vrij beschikbaar zijn?Geen slimme opmerking wmb.

Wimm_e
Wimm_e18 dec 2017 - 16:36

 Nog iemand die vind dat als een professional het kan kopen het voor iedereen zo moet zijn. 

manwijf
manwijf19 dec 2017 - 9:14

U hoeft de boel niet op te ruien. Als uw mening gedeeld wordt, krijgt u vanzelf respons.

tenormin
tenormin18 dec 2017 - 14:10

Is dat spul waar je hoog van gaat praten? Althans, dat zie ik wel eens op TV. Raar dat je "vroeger" over al dat spul nooit hoorde. Van slagroom uit/voor een cilinder heb ik ook nooit gehoord: gewoon bus met slagroom in de super kopen.

5 Reacties
meisjevan52
meisjevan5218 dec 2017 - 14:14

Nee, dat is helium, lachgas gebruikt men in ambulances en ziekenhuizen om de patiënt een soort roesje te bezorgen. Daarom schrok ik dat het gewoon verkocht wordt.

tijger1
tijger118 dec 2017 - 14:17

Maar het gaat dan wel over een professionele slagroomspuit. Of spuitwater, of een pen om wratjes en dergelijke te bevriezen, 

tenormin
tenormin18 dec 2017 - 14:27

Dat is zeker om te schrikken dat dit verkocht wordt. Ik dacht helemaal niet aan lachgas "op die manier". Valt dus niets om over te lachen.

Guardianangel
Guardianangel18 dec 2017 - 15:44

Voor de slagroom gebruiken ze gewoon lachgas zo gebruiken ze ook een slagroomspuit voor de ballon te vullen. En voor spuit water CO2 patronen. Wat wel gevaarlijk is dat tegenwoordige deze worden gecombineerd.

tenormin
tenormin18 dec 2017 - 17:44

U heeft kennelijk de verkeerde nickname uitgekozen, althans, zo te lezen in uw commentaren.

nipe1
nipe118 dec 2017 - 13:37

en dan willen ze ook nog weet en hash vrijgeven!
het volgedne probleem  komt er al aan..

gerard van tol
gerard van tol18 dec 2017 - 13:35

Gewoon ook de ouders een keer aanpakken als er weer baldadigheid of erger gebeurd onder invloed van zogenaamd onschuldige roesmiddelen.

marleenvanh
marleenvanh18 dec 2017 - 13:09

Daar gaan we weer.... De wereld moet zich aanpassen omdat OUDERS niet in staat zijn hun kinderen op te voeden cq in de hand te houden.