Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Werkgevers: cao-lonen 1,5 procent omhoog

04-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_2_32.jpg
De cao-lonen gaan dit jaar met ongeveer 1,5 procent omhoog. Dat voorspelt werkgeversvereniging AWVN dinsdag op basis van gemaakte cao-afspraken en lopende onderhandelingen met vakbonden.
Volgens de organisatie zijn er al voor ruim 1 miljoen werknemers cao-afspraken gemaakt dit jaar. Daar is een gemiddelde loonstijging van 1,2 procent op jaarbasis uitgekomen. ,,Gegeven de iets oplopende trend in het cao-overleg komt AWVN uit op een voorspelling van 1,5 procent voor het gehele jaar'', aldus de vereniging.
"3 procent onrealistisch"
AWVN noemt de eis van vakbond FNV van 3 procent loonsverhoging onrealistisch. ,,Werkgevers begrijpen dat werknemers, na enkele jaren van koopkrachtverlies, meer hechten aan een hogere contractloonstijging. Maar het kan niet zo zijn dat de rekening van de recessie en het door de overheid veroorzaakte koopkrachtverlies eenzijdig bij werkgevers wordt neergelegd.''
De door vakbonden gehanteerde ,,confrontatiekoers met stakingen'' is volgens de werkgeversorganisatie contraproductief, slecht voor het bedrijfsleven en voor de werkgelegenheid.
Nieuwe cao voor 3 miljoen werknemers
Dit jaar moeten ongeveer 425 collectieve contracten worden vernieuwd voor bijna 3 miljoen werknemers. AWVN is de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van werkgevers en betrokken bij het merendeel van de cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen.
FNV laat weten vast te zullen houden aan een looneis van 3 procent. ,,AWVN hoopt dat ze uitkomen op 1,5 procent. Maar die koopkrachtverbetering is voor ons een heel belangrijk punt. Het is goed voor het vertrouwen en een ondersteuning voor het lichte economische herstel dat we hebben'', aldus een woordvoerster. ANP

Meer over:

loon, cao, awvn, fnv, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!