Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Werk en mantelzorg moeten goed samengaan'

10 nov 2015
  •  
leestijd 1 minuten
mantelzorg_30.jpg
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) roept alle partijen op om het mogelijk te maken dat mantelzorgers hun zorgtaken goed combineren met hun werk. ,,Werk en mantelzorg moeten naast elkaar kunnen bestaan. Het is niet het een of het ander'', zegt Van Rijn dinsdag op de 'Dag van de Mantelzorg'.
De staatssecretaris pleit ervoor dat zowel werkgevers als de politiek het combineren van werk en zorg ,,zo gemakkelijk en vanzelfsprekend mogelijk'' maken.
Het kabinet verruimde het zorgverlof afgelopen juli al. Daardoor is het nu ook mogelijk om vrij te nemen om voor broers, zussen, grootouders, kleinkinderen, huisgenoten of bekenden te zorgen. Tijdens dat verlof krijgt de werknemer minstens 70 procent van het salaris betaald. Daarnaast komen sinds januari meer mensen in aanmerking voor kort- en langdurend zorgverlof, zoals bijvoorbeeld tweedegraads familie en huisgenoten.
Nederland telt ongeveer 3,5 miljoen mensen die hulp geven aan een hulpbehoevende of zieke partner, kind, ander familielid, vriend of buur. Zo’n 2,6 miljoen mensen doen dat intensief of langdurig. Veel mantelzorgers vinden hun taak zwaar en belastend.
Volgens Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg, komen veel mantelzorgers ook financieel krap te zitten door hun extra zorgtaken. De belangenclub pleit ervoor dat de mantelzorg belastingtechnisch aantrekkelijk wordt gemaakt. Ook wil Mezzo dat gemeenten mantelzorgers beter helpen, door bijvoorbeeld een parkeerkaart te geven of tegemoet te komen in de telefoonkosten. ANP
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!