Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Welke supermarkt is het goedkoopst met Kassa’s biologische boodschappentest?

13 okt 2018
  •  
leestijd 3 minuten
Supermarkt groente fruit
De alom bekende boodschappentest van Kassa is deze keer uitgevoerd met biologische boodschappen. Het goedkoopste biologische boodschappenmandje hebben we gekocht bij de Lidl. Het verschil met de nummer 2, de Aldi, is 89 cent. Met een ruim 40% hogere prijs ben je bij de Ekoplaza het duurst uit. Maar daar heb je door het grote assortiment wel verreweg de ruimste keuze in biologische producten. Bij de Lidl en Aldi is de biologische keus in de regel beperkt tot slechts 1 optie. Bij het reguliere boodschappenmandje in mei bleek Jumbo nog het goedkoopst.
Kassa heeft naast het reguliere 'Boodschappenmandje' nu ook gekozen voor een 'Biologisch Boodschappenmandje' omdat deze markt flink groeit. De verwachting is dat de omzet van biologische producten de komende jaren meer dan verdubbelt. Van 1,5 miljard in 2017 naar 3,2 miljard in 2025 volgens Bionext . De groei van de biologische markt is veel sterker dan de totale voedingsmarkt.
Kassa heeft voor het Biologisch Boodschappenmandje 20 producten geselecteerd die in alle zes deelnemende supermarkten beschikbaar waren. Het gaat in de regel om alledaagse producten die iedereen in huis heeft of meer typische biologische producten. Vijf supermarkten zijn gekozen omdat ze overal in Nederland vestigingen hebben. De 6 de , de Ekoplaza, is gekozen omdat we in de vergelijking ook graag een puur biologische keten mee willen nemen.
De uitslag
In tegenstelling tot Kassa’s laatste reguliere Boodschappenmandje in mei blijkt de Jumbo niet de goedkoopste te zijn. Het voordeel van Jumbo ten opzichte van Lidl en Aldi door budgetproducten valt weg bij de biologische producten. Tussen de biologische producten zitten geen budgetmerken, en daardoor blijken Lidl en Aldi goedkoper.
1. Lidl
€ 39,25
2. Aldi
€ 40,14
€ 43,26
4. Plus
€ 43,84
€ 45,10
€ 56,07
De Ekoplaza blijkt fors duurder te zijn dan de andere supermarkten. In haar reactie geeft de biologische supermarkt ook aan juist niet de goedkoopste te willen zijn. "Dat supermarkten over de rug van leveranciers en boeren op zoek gaan naar een bodemprijs en hiervoor zelfs bereid is de kwalitatieve voeding te vervangen voor goedkope vulstoffen om maar de goedkoopste te zijn, is iets waar wij niet aan meewerken. Waarom trots zijn op de laagste prijs, als je weet wat de gevolgen zijn?"
Reacties supermarkten
De Ekoplaza zegt vaak meer eisen aan haar producten te stellen dan andere supermarkten. Wat daar als biologisch wordt verkocht is voor Ekoplaza het minimum. De biologische keten vindt daarom dat een vergelijking van hun producten met de producten van andere supermarkten een vergelijking is van appels met peren.
Ook Albert Heijn vindt de vergelijking van haar fruitspread en witte wijn met de producten van andere supermarkten in Kassa’s Biologisch Boodschappenmandje niet kloppen. Die zouden van een hogere kwaliteit zijn. Sowieso vindt de grootgrutter uit Zaandam dat het kopen van producten in de winkel waar een product wel of niet ligt een ‘onbetrouwbare methode’. Plus en Ekoplaza voerden aan dat eigenlijk een andere thee zou moeten worden meegenomen in de vergelijking. De aanvullende reacties van Albert Heijn en Ekoplaza lees je hier .
Waarom Kassa voor bepaalde producten heeft gekozen is te lezen in de verantwoording en de regels .

In de uitzending vertelde Paul Moers dat Lidl 85 biologische producten heeft, het ging dus niet om de Aldi zoals Brecht kort daarna noemde. De Aldi heeft namelijk iets minder biologische producten in het assortiment.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!