Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wel of niet op vakantie naar Tunesië?

14-01-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
vliegen-vliegtuig.jpg
Vorig jaar gingen bijna 18 miljoen Nederlanders op vakantie naar het buitenland. Uit onderzoek van NBTC-NIPO, dat deze week werd gepresenteerd, blijkt dat 74% van de mensen aangeeft zich niet voor te bereiden op hun reis. Daardoor komen steeds meer mensen in het buitenland in de problemen. Maar ook zegt 45% van de mensen dat een mogelijke terreurdreiging wel degelijk belangrijk is voor de keuze van de vakantiebestemming. Corendon biedt reizen aan naar Tunesië, een land waar reizen ten sterkste wordt ontraden. Dat lijkt nogal tegenstrijdig.
Advies voor Tunesië
Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft dagelijks een update van landen en gebieden waar je wel en niet veilig naar kunt afreizen. Het ministerie heeft het reisadvies voor Tunesië op 1 juli 2015 aangescherpt. Het reisadvies luidt sindsdien als volgt:
1. Code rood: Niet reizen voor de grensgebieden met Libië en Algerije en een aantal woestijngebieden in het zuiden;
2. Code oranje: Alleen noodzakelijke (zaken)reizen voor de rest van het land.
Nederlanders worden in het reisadvies specifiek gewaarschuwd voor mogelijke nieuwe aanslagen op toeristen en westerlingen in het algemeen.
Wat adviseren andere landen?
Er is geen internationaal advies, elk land is verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn eigen burgers en maakt dan ook een eigen reisadvies. Risico’s voor inwoners van het ene land kunnen soms ook net iets anders zijn dan inwoners van een ander land. Het ene land strijdt bijvoorbeeld actiever tegen IS dan het andere land.
Belgie raadt vanwege de aanhoudende terreurdreiging in het land, alle niet-essentiële reizen naar Tunesië af. Het advies van Duitsland is dat menigten, openbare plaatsen en toeristische attracties, en de moskeeën, gemeden moeten worden. En ook Frankrijk zegt dat toeristen zeer waakzaam moeten zijn.
Reactie Corendon
Directeur Steven van der Heijden kijkt fundamenteel anders tegen het reisadvies aan. Hij zegt hierover: “Wij vinden dat reisadviezen, die gebaseerd zijn op de kans dat je door terroristisch geweld wordt getroffen, volslagen onzin. In allerlei landen is het mogelijk om slachtoffer te worden van aanslagen. Het is prachtig dat BUZA een ontradend reisadvies afgeeft maar dat is gebaseerd op de kans op aanslagen. Waarom zou je in Tunesië meer risico lopen dan elders? Daarnaast is het zo dat er gewoon vluchten naar Tunesië te boeken zijn. Je kunt vanuit allerlei steden in Europa op Tunesië vliegen. Ik heb nog nooit kritiek gehoord op Air France dat ze dagelijks daarheen vliegen.”
Corendon vindt dat het de keuze van de reiziger zelf is om wel of niet naar Tunesië te gaan en vindt dat er geen enkele indicatie is dat Nederlanders meer risico lopen dan bijvoorbeeld Fransen. Corendom vraagt zich dan ook af waarom zij dan geen reizen zouden mogen aanbieden. Van der Heijden: “Mensen hoeven zich niet te gedragen conform het reisadvies van BUZA. En nogmaals wij steken niet onder stoelen of banken, dat kan helemaal niet na alle publiciteit, dat er voor Tunesië een ontradend reisadvies geldt. Maar wij laten het vervolgens aan de consument over om welk of niet een reis te boeken”.
Reisverzekering
Wanneer je er bewust voor kiest om naar een land of gebied met een negatief reisadvies af te reizen, dan legt de reisverzekeraar de verantwoordelijkheid voor jouw veiligheid ook bij jou. Dit is vastgelegd via het Verbond van Verzekeraars: “In principe ben je niet verzekerd. De reisverzekering keert doorgaans niet uit als je naar een land gaat waarvoor een rood (niet reizen) of oranje (alleen noodzakelijke reizen) advies geldt. Veilige landen en gebieden (groen) of beperkte veiligheidsrisico’s (geel) worden doorgaans wel gedekt door de reisverzekering”. Lees hier alles over de reisverzekering.
Corendon zegt in een reactie dat zij de verantwoordelijkheid nemen om mensen bij te staan en te repatriëren, mocht er toch iets gebeuren.
Voor actuele reisadviezen kun je de reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken raadplegen of bellen met telefoonnummer 0247-247-247.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

manwijf
manwijf16 jan. 2017 - 8:31

Tja, je kunt ook nog op vakantie naar Syrië. Naar Tartous bv. Waarom Syriërs daar dan zelf niet heen vluchten, als het daar veilig is? Geen idee. Irakezen gaan ook gewoon op vakantie naar hun moederland, dus ja het kan. Maar of je het moet willen? Bizarre wensen hebben mensen toch soms. Misschien nog even wachten tot er weer ergens een hongersnood uitbreekt, dan kun je daar misschien nog goedkoper heen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!