Kassa

Weekeindje weg met vliegtuig flink duurder

24-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vliegtuig_001_22.jpeg
Een weekeindje weg naar een Europese topbestemming komt in november op gemiddeld 380 euro per persoon uit. Dat is 5 euro meer dan eenzelfde reisje in de maand mei nog kostte. Een paar dagen weg met het vliegtuig werd sinds mei 30 euro duurder, hotelkamers werden juist goedkoper.
Kosten lopen uiteen
Dat concludeert het ING Economisch Bureau in zijn halfjaarlijkse overzicht 'het Weekendje Weg' dat maandag weer is gepubliceerd. In vergelijking met een halfjaar geleden werd de helft van de steden goedkoper, de andere helft juist duurder. De kosten lopen ook flink uiteen. ,,Zo zijn consumenten voor een hotelovernachting in Londen vier keer zoveel kwijt als in Istanbul.''
Met de auto
Vliegtickets zijn dit najaar gemiddeld genomen duurder geworden, een paar dagen weg met de auto werd juist iets goedkoper doordat de kosten voor benzine iets daalden. De daling van de hotelprijzen is vrijwel teniet gedaan door de toename van de ticketprijs.
Brussel
Van de tien onderzochte steden, komt Brussel net als in mei als goedkoopste uit de bus, maar werd ook iets duurder. Als Amsterdam zou meedingen, zou onze hoofdstad als tweede eindigen. Op de echte lijst is Praag het op een na goedkoopst, gevolgd door Parijs, met de auto. Kopenhagen ging van zes naar vier. De Spaanse stad Barcelona is in alle opzichten goedkoper geworden en staat daarmee vijfde.
Berlijn
Berlijn werd door een hogere ticketprijs duurder, Londen staat ondanks de dure hotels en het Britse pond zevende. Een weekeindje naar Istanbul werd maar liefst 100 euro duurder dan in mei. Lissabon bleef qua prijs op niveau en Rome blijft de duurste stad om naar af te reizen. ,,De weg van en naar Rome is deze keer nog kostbaarder.'' Twee retourtickets kosten nu ruim 80 euro meer dan in mei, de hotels daar zijn wel goedkoper, maar dat woog niet op tegen de stijging van de kosten van de vliegreis.
Grootste kostenpost
Volgens ING is vakantie voor veel gezinnen elk jaar een van de grootste kostenposten. ,,Een gemiddeld huishouden dat de grens over gaat, is daar al snel 1500 euro per jaar aan kwijt.'' Korte vakanties pakken gemeten naar euro's per dag vaak relatief duur uit.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!