Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Webshops nog steeds niet geschikt voor slechtzienden

2 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuut
laptop online betalen webshop 930x520
Commerciële websites als webshops zijn nog steeds ongeschikt voor blinden en slechtzienden. Die lopen daardoor vast als zij een product online willen aanschaffen. Dat meldt het College voor de Rechten van de Mens op basis van een onderzoek.
Volgens het College is de situatie niet verbeterd sinds 2016, toen na onderzoek dezelfde conclusie werd getrokken. Commerciële websites als webshops zijn nog steeds ongeschikt voor blinden en slechtzienden. Die lopen daardoor vast als zij een product online willen aanschaffen. Dat meldt het College voor de Rechten van de Mens op basis van een onderzoek.

Websites voldoen niet aan de criteria

Getest is in hoeverre websites van webwinkels, reisorganisaties en energiebedrijven voldoen aan de internationaal gehanteerde richtlijnen voor digitale toegankelijkheid. Geen enkele website voldoet aan alle criteria. De onderzochte websites voldoen gemiddeld niet aan bijna de helft van de criteria voor digitale toegankelijkheid.

Onduidelijk

,,Voor mensen met een visuele beperking vormt bijvoorbeeld het invullen van een formulier een obstakel, als voor hen niet duidelijk is gemaakt welke informatie in welk veld hoort. Ook afbeeldingen zonder omschrijving, tekstkleuren die wegvallen tegen de achtergrond, uitklapmenu’s en onbegrijpelijke teksten bij links zorgen ervoor dat veel webshops beperkt toegankelijk zijn.''

Afhankelijk van websites

Het College maakt zich zorgen over deze situatie. ,,Door het toegenomen gebruik van internet worden mensen in hun dagelijks leven steeds meer afhankelijk van websites", aldus collegelid Dick Houtzager. ,,Als die niet toegankelijk zijn, staan mensen met een beperking op een achterstand." ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's