Kassa

Webshops doen proef en willen misbruik retourrecht voorkomen

  •  
25-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
320 keer bekeken
  •  
pakketje retour 1127

Er komen speciale labels en stickers op producten om misbruik van het retourrecht te voorkomen. Het komt nog te vaak voor dat met name luxe producten en kleding eerst uitgebreid gedragen worden en daarna alsnog worden geretourneerd.

Het gaat dan bijvoorbeeld om een nieuwe blouse of ketting. Wie het label of de sticker eraf haalt, kan het artikel niet zomaar meer terugsturen. Webshops gaan eerst proefdraaien met de speciale labels en stickers.

Sieraden, kleding en schoenen

Webwinkels die meedoen zijn onder meer reiswieg.nl, boumanonline.nl, bartogi.nl en birckenstockonline.nl. Het gaat om ondernemers die voornamelijk sieraden, kleding en schoenen verkopen, van grotere partijen tot de wat kleinere webshop.

Passen blijft mogelijk, dragen niet

Volgens Marlene ten Ham van brancheorganisatie Thuiswinkel.org kun je aangeschafte kleding nog wel eerst passen. Echt iets dragen is wat anders. "Vooral bij luxe producten zien onze leden nog te vaak dat ze gedragen worden en vervolgens worden geretourneerd. Met deze stickers en labels is dat niet meer mogelijk", legt Ten Ham uit. "Het is namelijk niet nodig voor het passen of beoordelen om de sticker of het label te verwijderen."

Proefperiode

Het initiatief is in eerste instantie een proef. Geïnteresseerde webshops kunnen zich aanmelden om mee te doen. Als de proef een succes blijkt te zijn, wordt het initiatief waarschijnlijk echt ingezet in de praktijk. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!