Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

We gaan minder vaak naar de bieb voor een boek

21-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bibliotheek_12.jpg
Nederlanders gaan steeds minder vaak naar de bibliotheek om een boek te lenen. De openbare bibliotheken leenden vorig jaar 50 procent minder boeken uit dan in 1999, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. In 2014 werden in totaal dik 72 miljoen boeken uitgeleend. In 1999 gingen er ruim 144 miljoen boeken over de uitleenbalie.
Hoofdtaak
Het uitlenen van boeken lijkt steeds minder een hoofdtaak voor de bieb. Die richt zich steeds meer op educatie. De 157 bibliotheekorganisaties die Nederland telt, organiseerden vorig jaar ruim 72.000 activiteiten. De helft was daarvan was gericht op educatie en de rest op literatuur, kennis en kunst.
Educatie
Bij de taken op het gebied van educatie gaat het om cursussen lezen en schrijven voor laaggeletterden, trainingen van digitale vaardigheden en om activiteiten die bibliotheken samen met scholen organiseren. Ook optredens van schrijvers, bijeenkomsten van leesclubs en literaire schrijfcursussen vallen daaronder.
Jongeren
Het aantal jongeren dat lid is van een bibliotheek steeg in 2014 licht ten opzichte van het jaar ervoor. Zo'n 2,3 miljoen minderjarigen waren vorig jaar lid van een bieb en anderhalf miljoen mensen van achttien jaar of ouder, aldus het CBS.
Vorig jaar werden door openbare bibliotheken ruim 4 miljoen dvd’s en videocassettes uitgeleend, dat is ruim 60 procent meer dan tien jaar geleden.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!