Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Water in tank camper vaak vervuild

20-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1099 keer bekeken
  •  
930 x 520 camper kamperen
Mensen kunnen het water in tanks van campers, caravans en boten beter niet drinken. Dit adviseert de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC). De meeste conserveringsmiddelen voor schone watertanks doen niet wat ze beloven. Er zitten vaak te veel bacteriën in het water, blijkt uit een test die waterleidingbedrijf Vitens heeft uitgevoerd in opdracht van de NKC.
Drinkwaternorm niet gehaald
De middelen beloven het water in de tank van een camper, caravan of boot schoon te houden. De NKC heeft zes goed verkrijgbare middelen getest op de aanwezigheid en ontwikkeling van ziekmakende bacteriën. Slechts één van de zes middelen voldeed consequent aan de drinkwaternorm. Het gaat om het merk Hadex. De andere middelen leverden wisselende prestaties. Dat zijn de Plation Drijver, Katadyn Micropur Forte, WM Aquatec Silvertex, AE Aqua Biofilter C1-100 en Tank-O3 Systeem.
Ziekteverwekkers
Er werd gekeken naar de aanwezigheid van legionella, coliformen, enterococcen, het koloniegetal en de vorming van biofilm. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste middelen dus onvoldoende alle risico's op deze ziekteverwekkers uitbannen. NKC adviseert het water uit dergelijke tanks daarom niet te gebruiken als drinkwater.
Bron: NKC/ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

robklok
robklok8 mei 2017 - 14:07

naar mijn idee is de uitslag van de test dat het produkt Tank-o3 weliswaar duur is maar dat je er weinig tot geen onderhoud aan hebt en geen chloorsmaak. altijd gebruik gemaakt van plationbollen, maar aangezien dit produkt ook legionella voorkomt (wij douchen dagelijks in de camper)lijkt mij het zeker het overwegen waard. er is natuurlijk verschil tussen 'duur' en het er niet voor over hebben.

hrdwerrorman
hrdwerrorman21 apr. 2017 - 22:39

Sinds de 70-jaren heb ik een caravan. Vóór ik ga reizen spoel ik de schoonwater tank met den chlooroplossing (flink schudden) en spoel die twee keer na met flink ruim schoon water. Altijd! en nog nooit diarrhee of andere ziekte gehad. We drinken het gewoon in de aanlenglimo en poetsen de tanden ermee. Thee of koffie is helemaal geen probleem omdat dat water eerst gekookt wordt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!