Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat te doen bij een burenruzie?

05-11-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2410 keer bekeken
  •  
buren voordeur 1127

Helaas komen burenruzies nog regelmatig voor. Heb jij ruzie met je buren? Of wil je een ruzie voorkomen? Kassa deelt tips over wat je kunt doen.

1. Probeer samen tot een oplossing te komen

Bij ruzie met de buren kun je het beste eerst proberen om de problemen samen op te lossen voordat je andere maatregelen gaat nemen. Met een goed gesprek kunnen vaak een hoop problemen en kleine irritaties worden opgelost.

2. Kijk bij welke instantie je moet zijn

Lukt dat niet? Kijk dan voor welk probleem je bij welke instantie terecht kunt. Bij bijvoorbeeld erfgrensproblemen kun je terecht bij het Kadaster. Ook kan er onenigheid ontstaan door een haag of heg of door overhangende takken van een boom. Wat moet je doen in welke situatie?

Bij geluidsoverlast
In een klein landje als Nederland woon je al snel dicht op elkaar. Het is niet zo gek als je af en toe geluid hoort van je buren. Als je continu last hebt van geluiden van je buren, dan heb je te maken met geluidsoverlast. Je wilt natuurlijk geen ruzie met de buren, dus hoe los je dit het beste op? Lees hier in ons eerdere artikel over geluidsoverlast wat je kunt doen.

Bij erfgrensproblemen
Een conflict kan ook ontstaan door de erfgrens of erfgrensafscheiding, doordat er bijvoorbeeld onduidelijkheid bestaat over de erfgrens en waar deze precies ligt. Een erfafscheiding kan een heg, muur of schutting zijn. Soms ontstaan er problemen door de ligging, hoogte of het materiaal van de afscheiding. Afhankelijk van je woonsituatie bestaan er verschillende mogelijkheden om tot een oplossing van het probleem te komen.

Wanneer je een huurwoning hebt, dien je – als je er niet direct met je buren uitkomt – contact op te nemen met de verhuurder, aangezien hij of zij je kan machtigen om namens hem of haar op te treden. Wanneer er onenigheid bestaat over erfgrensafscheiding, en niet specifiek over de erfgrens zelf, ben je als huurder wel verantwoordelijk voor klein onderhoud aan jouw kant van de afscheiding. Is er vervanging van de erfgrensafscheiding nodig? Dan is de verhuurder hier verantwoordelijk voor.

Wanneer je een koopwoning hebt, kun je – als je er met je buren niet uitkomt – bij het Kadaster opvragen waar de kadastrale grenzen van de grond liggen en of deze grens opnieuw opgemeten kan worden. Dit heet ook wel een grensreconstructie. Wanneer het gaat om de erfgrensafscheiding, ben je als woningeigenaar samen met je buren verantwoordelijk voor het onderhoud van deze afscheiding wanneer deze precies op de grens staat. Voor onderhoud aan je eigen kant van de erfgrensafscheiding ben jij zelf verantwoordelijk. Wil je de erfgrensafscheiding vervangen? Bespreek dan de plannen met je buren en maak duidelijke afspraken over de vervanging en de kosten van de afscheiding. Wanneer de erfgrensafscheiding op je eigen grond staat, geldt het bovenstaande niet. In dat geval ben je hier volledig verantwoordelijk voor.

Bij problemen omtrent bomen, heg en overhangende takken
Wanneer het gaat om een boom, heg of overhangende takken nabij de erfgrens, gelden er een aantal regels. Zo moet een boom op minimaal twee meter afstand staan van de erfgrens. Hierbij gaat het wel om waar de boom gepland is en niet om de afstand vanaf overhangende takken. Wanneer je last hebt van de boom van je buren, kun je je buren verzoeken deze te verwijderen. Soms staat een boom er al echt zo lang, waardoor deze wel mag blijven staan. Dit betekent ook wel dat het recht om te vragen om de boom te verwijderen is verjaard.

3. Schakel buurtbemiddeling in

Je kunt een buurtbemiddelaar inschakelen als een onafhankelijke partij. Deze gaan vertrouwelijk om met de informatie van jou en je buren. Buurtbemiddeling is alleen mogelijk wanneer het gaat om gelijkwaardige partijen. Je kunt dus geen buurtbemiddeling inschakelen voor problemen tussen jou en bijvoorbeeld je huurbaas. Ook kan je geen buurtbemiddelaar inschakelen voor zaken gerelateerd aan criminaliteit, familieproblemen of drugsoverlast.

4. Schakel de politie in

Wanneer de situatie enorm uit de hand dreigt te lopen, is het tijd om contact op te nemen met de politie. Een wijkagent kan met jou en jouw buren komen praten. Ook kun je worden uitgenodigd voor een gesprek op het politiebureau. Wanneer het gaat om herhaalde klachten, kan de politie bij bijvoorbeeld geluidsoverlast overgaan tot het in beslag nemen van eigendommen, zoals apparatuur of huisdieren.

5. Start een rechtszaak

Kom je er na alle bovenstaande stappen nog niet uit? Dan is het tijd om naar de civiele rechter te stappen of een procedure bij de kantonrechter te starten. Naar welke partij je moet gaan, hangt af van je situatie.

Wanneer het geschil gaat om een schadevergoeding, hangt het af van de hoogte van de schadevergoeding naar welke partij je gaat. Zo ga je bij een schadevergoeding van 25000 euro of minder naar de kantonrechter voor een uitgebreide procedure en naar de civiele rechter of kantonrechter voor een spoedprocedure. Bedraagt de schadevergoeding meer dan 25000 euro? Dan dien je naar de civiele rechter te gaan voor zowel een uitgebreide procedure als een spoedprocedure.

Bron: de Rechtspraak, Het Juridisch Loket, Politie.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!