Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Wat moet je weten over zonnepanelen?

3 jun 2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3281 keer bekeken
Zonnepaneel 1127
Op het Kassa-forum Vraag & Beantwoord komen allerlei vragen binnen over zonnepanelen, zoals ‘Hoe zit het met de subsidies voor zonnepanelen?’ en ‘Hebben horizontaal geplaatste zonnepanelen minder last van vuil?’. Tijd voor antwoord op deze én andere veelgestelde vragen!

Wat heb je naast zonnepanelen nodig?

Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in energie. Om dit om te kunnen zetten in bruikbare stroom, heb je een omvormer nodig. Deze omvormer dient altijd op een aparte groep in je meterkast te worden aangesloten. Dit kan betekenen dat er eventueel aanpassingen in je meterkast nodig zijn. Voor een zonne-installatie heb je verder ook een monitoringssysteem dat de opbrengt bijhoudt nodig. Hiervoor bestaan allerlei soorten meters.

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Wie zonnepanelen aanschaft, maakt een goede keuze voor het milieu én voor z’n portemonnee. Een gemiddelde installatie met dertien zonnepanelen kost volgens de Consumentenbond rond de 5000 euro. Deze investering is er binnen een jaar of zes uit te halen, waarna je geniet van ‘gratis stroom’. Dit wordt ook wel de ‘terugverdientijd’ genoemd.
Uiteindelijk kan het zo zijn dat je meer stroom opwekt dan je verbruikt. In dat geval kan de jaarrekening voor elektriciteit negatief zijn. Je meter loopt dan terug. Dit wordt dan verrekend met de stroom die je verbruikt als er minder stroom wordt opgewekt. De terugverdientijd kun je verkorten door btw terug te vragen aan de Belastingdienst. Een gemiddelde set zonnepanelen kan je al gauw 700 tot 900 euro opleveren, afhankelijk van het type en het vermogen van de zonnepanelen. In principe kun je zelf bepalen hoeveel zonnepanelen je wilt installeren, maar minder dan zes zonnepanelen installeren is relatief duur.
Je kunt uitrekenen binnen hoeveel tijd je de investering eruit kunt halen, bijvoorbeeld via de rekentool van de Consumentenbond.

Welk type zonnepanelen moet ik kiezen?

Het aanbod in zonnepanelen is heel groot. Je kunt grofweg drie soorten zonnepanelen onderscheiden. Zo zijn er egaal zwarte zonnepanelen, zonnepanelen die kristallen bevatten en amorf zonnepanelen. Afhankelijk van hoeveel je wilt uitgeven en hoeveel energie je wilt gaan opwekken, moet je eerst het volgende weten.
De egaal zwarte zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Dit komt doordat de zonnecellen uit één kristal bestaan. Deze zonnepanelen worden daarom ook wel monokristallijne zonnepanelen genoemd. De zonnepanelen met meerdere kristallen heten polykristallijne zonnepanelen. Deze zijn vaak blauw en hebben een iets lager rendement dan de egaal zwarte zonnepanelen. Ze zijn wel iets goedkoper. De amorf zonnepanelen zijn het goedkoopst, maar hebben dan ook het laagste rendement. Om wat op te kunnen brengen, moeten de panelen bij dit laatste soort behoorlijk groot zijn.

Waar kun je zonnepanelen het beste plaatsen?

Zonnepanelen worden veelal op het dak gelegd. Dit heeft te maken met de hellingshoek die de zonnepanelen dan hebben. Dit bepaalt de opbrengst van je panelen. Een hoek van circa 35 graden is ideaal voor het opwekken van energie. Bij een steilere of minder steile plaatsing is het rendementsverlies echter klein. Op een schuin dak passen meer zonnepanelen dan op een plat dak. Daarnaast kun je zonnepanelen het beste richting het zuiden plaatsen, voor een zo hoog mogelijk rendement. Zonnepanelen richting het noorden worden afgeraden.
Indien je zonnepanelen op een dak wilt plaatsen die deels in de schaduw ligt, wordt het je aangeraden meer te lezen over micro-omvormers of ‘power optimizers’. Deze kunnen ervoor zorgen dat de schaduw geen negatief effect heeft op de panelen die wel in de zon liggen. Zo wek je dan nog steeds voldoende stroom op.
Zonnepanelen kun je ook elders laten installeren, zoals bij de ‘Postcoderoosregeling’ het geval is. Dan worden de zonnepanelen ergens binnen de omliggende postcodes geïnstalleerd en word je lid van een coöperatie. Hierbij is deelnemen in de coöperatie vaak al mogelijk met één zonnepaneel.

Hoe zit het met de subsidies voor zonnepanelen?

Voor zonnepanelen bestaat inmiddels geen landelijke vergoeding meer, maar wel landelijke en gemeentelijke leningen. Deze hebben veelal lage rentes met aantrekkelijke voorwaarden. Ook hebben veel banken speciale hypotheken om investeringen in duurzaamheid te financieren.
Daarnaast is het goed om te weten dat de vergoeding – ook wel salderingsregeling – die je krijgt voor zonnepanelen per kilowattuur (kWh) waarschijnlijk lager wordt vanaf 2023. Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen? Dan kun je dat beter voor die tijd doen om maximaal te profiteren. Milieu Centraal legt uit wat de salderingsregeling betekent als je nu zonnepanelen wilt aanschaffen.
Zie je op tegen de investering? Je kunt zonnepanelen ook huren. 

Hoe zit het met de garantie van zonnepanelen?

Let bij het aanschaffen van de zonne-installatie goed op de garantie. Zo is er vaak garantie voor de zonnepanelen zelf en ook voor de omvormer. Daarnaast bestaat er zoiets als de ‘installatiegarantie’. Controleer per onderdeel van de zonne-installatie bij wie je terecht moet als er problemen zijn. Lees hier meer over de garantie van zonnepanelen.

Is het handig zonnepanelen te verzekeren?

Van zonnepanelen kun je verwachten dat ze lang meegaan zonder al te veel defecten. Je kunt erop rekenen dat ze zeker tien en waarschijnlijk zelfs 25 jaar meegaan. Wel is het belangrijk, zoals al genoemd, goed op de garantie te letten. Maar je kunt zonnepanelen ook verzekeren. Er bestaan verzekeringsmaatschappijen bij wie je specifiek je zonnepanelen kunt verzekeren, maar veelal vallen zonnepanelen binnen een opstalverzekering.
Vaak is het verstandig om, als je een opstalverzekering hebt, je verzekeraar te informeren over het plaatsen van de zonnepanelen. Onder de opstalverzekering valt de woning zelf en alles wat niet zonder schade van je woning verwijderd kan worden. Deze verzekering kent vaak wel een beperkte dekking. De hoogte van de dekking is afhankelijk van de voorwaarden van jouw verzekeraar. Bij sommige verzekeraars vallen zonnepanelen niét onder de opstalverzekering. Lees daarom de voorwaarden goed na.
Bron: de Consumentenbond, Energiewereld.nl, Milieu Centraal

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

MrHusky_D
MrHusky_D6 jun 2020 - 16:20

Zonnepanelen hebben nog een groot voordeel dat te weinig belicht wordt: ze houden 's-zomers je huis koeler en in de winter warmer. Daarmee zijn zonnepanelen dus comfortverhogend! Voordat ik zonnepanelen op ons schuine dak had laten leggen, konden we nauwelijks in onze zolderkamers zitten bij buitentemperaturen boven de 20 graden. Het was er al snel veel te warm. Zie het artikel daarover op Scientas: https://www.scientias.nl/zonnepanelen-houden-het-huis-koel-en-warm/

zwaardvis
zwaardvis5 jun 2020 - 16:04

In theorie kun je bij panelen die 4000 kWh opwekken en nu 5000 euro kosten die in 7 jaar terugverdiend hebben. Koop je in 2023, dan is de terugverdientijd al 11 jaar en koop je in 2031 dan is het al gauw 15-17 jaar. De opbrengst gaat van 900 euro terug naar ca 330 euro per jaar door het afschaffen van de salderingsregeling.

Zeeg
Zeeg5 jun 2020 - 10:39

Omvormer kan ook op een geaard stopcontact dicht bij de omvormer aangesloten worden.Scheelt een hoop leidingwerk.

1 Reactie
g.j.post
g.j.post5 jun 2020 - 16:17

Als dat stopcontact op een groep zit met meerdere 'zware' aansluitingen is het veiliger de omvormer  aan te sluiten op een aparte groep

eelkjeh
eelkjeh5 jun 2020 - 10:37

Ik wil juist meer weten over verhoogd brandrisico door zonnepanelen. Ook wil ik weten of er extra warmte afgifte aan de onderkant is, zodat mijn zolder nog heter wordt in de zomer. Ik zou juist liever een afkoelend/ isolerend effect willen.

1 Reactie
Hajon
Hajon5 jun 2020 - 11:12

Je dak ligt in de schaduw van de zonnepanelen. Bij sterke zon worden wel de zonnepanelen zelf warm. Deze warmte wordt weg geventileerd via de ruimte tussen dakpannen en panelen. De dakpannen komen dus wel in aanraking met opgewarmde lucht, doch dat effect is veel minder dan directe zoninstraling op de dakpannen.

manwijf
manwijf5 jun 2020 - 10:05

Ik mis nog het item: hoe lang gaan ze mee en wat doen we met al die niet-recyclebare oude zonnepanelen? 

1 Reactie
audb
audb5 jun 2020 - 11:05

Hoe lang ze mee gaan is afhankelijk van het type paneel maar ze zouden minimaal 15 jaar mee kunnen.
Echter is het wel zo dat over een jaar of 10 al weer verbeterde typen panelen zullen zijn die meer gaan opbrengen dan nu maar dat is met alle techniek zo.
En wat niet recyclebare gaat gebeuren? nou die sturen we terug naar China waar de meeste panelen vandaan komen.

John1313
John13135 jun 2020 - 9:35

Pas op wanneer je in Amsterdam woont.
Deze stad vindt 'van het gas af' en op 'Amsterdams Warmtenet' belangrijker dan op eigen rendabele zonnepanelen.
https://www.telegraaf.nl/e/1062271630/  

6 Reacties
manwijf
manwijf5 jun 2020 - 10:08

Dat 'van het gas af' is sowieso een onzalig plan. De burger op mega-hoge kosten jagen voor wat? In heel veel andere Europesche landen gaan ze juist over op natuurgas omdat dat milieuvriendelijk is. Onbegrijpelijk dat iedereen in deze zo slaafs achter de overheid aan hobbelt. Kan dan niemand meer zelfstandig na denken?

manwijf
manwijf5 jun 2020 - 10:12

@John Bedankt voor de link. Is allemaal communistische terreur. Waak daarvoor, want dat heeft nog nergens in de wereld iets goeds gebracht. Inktzwartlinks heeft een verborgen agenda.

audb
audb5 jun 2020 - 11:10

En gaat ook extreem duur worden en dat kunnen de "Nieuwe" Amsterdammers toch niet betalen?
Nee die hebben al zo leuk arbeiders woninkje voor zo 3 ton gekocht op Vogeldorp of een kippenhok van 4 ton op de zuidas.
Maar gewoon electrisch vloer verwarming nemen is gewoon de oplossing.
Je verwarmd daar mee alleen de plekken die je echt gebruikt in de plaats van cv panelen die de lucht verwarmen en daar warmte omhoog gaat  zal een deel van de warmte nutteloos zijn. 

audb
audb5 jun 2020 - 11:14

Als ik naar mijn jaar afrekening kijk dan betaal ik meer aan overheidsheffing gas €694.40 dan aan de levering van gas €428.04 
Van mij mogen ze dus morgen al het gas hier afsluiten.  

Hajon
Hajon5 jun 2020 - 11:32

Vergis je niet, elektrisch "stoken" is peperduur! Vloerverwarming kan ook met warm water.
Verder: cv-panelen warmen niet alleen lucht op, maar geven ook stralingswarmte af die rechtstreeks de ruimte in gaat. Op de kamers die je niet echt gebruikt kun je de radiatoren op een laag pitje of op vorstvrij zetten met thermostaatkranen.

manwijf
manwijf8 jun 2020 - 8:37

@audb Zo doet de overheid dat als ze haar zin door wil drukken. Je laat je dus manipuleren.