Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Wat mag wel en niet bij het oud papier?

25 nov 2019
  •  
leestijd 2 minuten
oud papier 1127

Wat mag er nou gewoon in de papierbak? En wat juist niet? We zetten het op een rij!

De kringloop van papier

Van het verzamelde oud papier en karton worden grote balen gemaakt die naar de papierfabriek gaan. Daar wordt het opgelost in water. Zo komen de papiervezels los van elkaar en ontstaat er een brij van papiervezels. Allerlei zeeftechnieken zorgen ervoor dat andere materialen als nietjes en stukjes plastic eruit worden gefilterd. Ook de drukinkt wordt – indien het nodig is – verwijderd door ze met (zeep)luchtbellen aan de oppervlakte te brengen. Hierna is het oude papier en karton er klaar voor om weer nieuw papier te worden.

Nederlanders mogen trots zijn; we zijn goed in het scheiden van papier en karton. Driekwart van al het oud papier en karton wordt gescheiden ingeleverd. Goed bezig! Maar het kan natuurlijk altijd nog wat beter. Daarom helpen wij een handje.

Wel

Een hoop van de spullen die in jouw brievenbus belanden mogen bij het oud papier, denk aan: kranten, folders, gidsen, tijdschriften en enveloppen. Ook kartonnen dozen, eierdozen en golfkarton mogen bij het oud papier. Wc-rolletjes kunnen ook – zonder wc-papier – in de oud papierbak. Deze vormen van papier en karton kunnen goed gerecycled worden tot nieuw papier. Ook de envelop met een plastic kijkvenstertje en papieren draagtassen mogen bij het oud papier.

Het handigst is om deze vormen van papier en karton in stukken, dus gesneden of gescheurd, in de papierbak te gooien.

Niet

Nu zijn er ook een hoop andere producten die van papier (lijken te) zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan melk- en sap-pakken. Deze horen alleen niét bij het oud papier. In de meeste gemeenten horen deze producten bij het plastic afval, omdat er een laagje plastic inzit. Ontdek hier wat er bij het plastic afval hoort.
Je zou het misschien niet denken, maar ook de pizzadoos, waarin jouw pizza wordt bezorgd, hoort niet bij het oud papier. Deze hoort namelijk bij het restafval, omdat de dozen vaak vervuild zijn door etensresten en vet. Hierdoor zijn ze niet geschikt voor recycling. Hetzelfde gaat daarom vanzelfsprekend op voor taartdozen. Gaat het echter om een pizzadoos van een diepvriespizza? Die mag dan weer wél bij het oud papier.

Gooi jij je kassabonnetjes altijd trouw in de papierbak? Dat hoort dus juist niet! Op de bonnetjes zit vaak thermische inkt, wat het ongeschikt maakt voor recycling. Ook foto’s en behangpapier horen niet bij het oud papier. Foto’s bevatten te veel chemische stoffen. Hierdoor kunnen ze niet als grondstof dienen voor nieuw papier. Behangpapier bevat lijm, en soms ook kunststoffen, en gaat om die reden niet de oud papierbak in. Verder horen toiletpapier en keukendoekjes, bakpapier, treinkaartjes (met een eenmalige chipkaart) en enveloppen met plastic bubbeltjes aan de binnenzijde niet bij in de papierbak.

Bij twijfel

Twijfel je of iets nou wel of niet bij het oud papier mag? Als je er na het bovenstaande niet uitkomt, kun je altijd de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal raadplegen.
Bron: Milieu Centraal, Papier en Karton

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!