Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Waarom is plastic afval scheiden zo moeilijk?

14-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2062 keer bekeken
  •  
plastic 1127

Dat het scheiden van afval belangrijk is, weten we allemaal. Toch is het in de praktijk niet altijd even makkelijk. Want hoe weet je nou zeker wat in welke bak hoort? En hoe schoon hoort je plastic afval te zijn?

De cijfers

Onderzoek van afvalverwerker Suez wijst uit dat Nederlanders hun afval niet goed scheiden, terwijl ze er wel van overtuigd zijn dat ze het wel goed doen. Zo wordt maar zestig procent van al het huishoudelijk afval nu gescheiden en gooit 61,3 procent van de Nederlanders weleens iets bij het gewone huisvuil wat daar niet toebehoort. In totaal gooit elke Nederlander vier kilo ongescheiden huishoudelijk afval weg, meldt Rijksoverheid.
Jaarlijks gebruikt de gemiddelde Nederlander 22 kilo aan plastic verpakkingen. De verwachting is dat dit getal de komende twintig jaar verdubbelt. Het zou dus behoorlijk zonde zijn als deze producten niet gerecycled worden. Suez concludeert in het onderzoek dat maar liefst 87 procent van de Nederlanders er niet van op de hoogte is dat producten van wegwerpplastic, zoals een plastic mes of vork, bij restafval horen en niet in de afvalbak voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken (PMD).

Onduidelijkheden

Er bestaan soms wel wat onduidelijkheden bij het scheiden van plastic. Zo mag je je plastic in sommige gemeenten samen met metalen verpakkingen (blikjes) en drinkpakken inleveren, maar zijn er ook genoeg gemeenten waarbij deze producten apart worden ingezameld. De scheidingsregels kunnen per gemeente, en soms zelfs per wijk, verschillen. Volg daarom altijd het scheidingsadvies van jouw gemeente.
Ook weten mensen vaak niet in wat voor type zak hun plastic afval hoort. Je dient je plastic afval in een doorzichtige vuilniszak of in de oranje PMD-container in te leveren. Een PMD-zak hoef je niet te betalen en kun je online bestellen, afhalen bij het gemeentehuis of meenemen bij een groot aantal supermarkten. Doe je jouw plastic afval in een zak voor huisvuil? Dan is het voor ophaaldiensten of sorteringsdiensten niet makkelijk te achterhalen of het gaat om plastic afval of restafval. Bij onzekerheid zal jouw plastic afval daardoor terecht kunnen komen bij het restafval, wat natuurlijk zonde is van jouw afvalscheidingsinspanningen.

Typen plastic

Dat er zoveel typen plastic bestaan, maakt het scheiden van plastic wel een stuk lastiger. Zo kan plastic hard of zacht, licht of sterk en wel of niet hittebestendig zijn. En om het nog iets lastiger te maken: niet al het plastic mag bij het plastic afval. Een goede graadmeter om te bepalen of iets wel of niet bij het plastic afval hoort, is om na te gaan of iets een verpakking is of niet. Zo hoort plastic dat géén verpakking is, niet bij het plastic afval. Denk bijvoorbeeld aan tuinstoelen of plastic borden. Het plastic bord kan bij restafval, de tuinstoel kun je beter inleveren bij de milieustraat.

Wanneer je niet zeker weet wat in welke bak hoort, mag je een onderdeel bij het restafval gooien om ervoor te zorgen dat de gescheiden afvalstromen van goede kwaliteit zijn.

Combi-verpakkingen

Dat het scheiden van afval best moeilijk is, kunnen wij ons dus wel voorstellen. Want wat doe je bijvoorbeeld met de yoghurtbeker die is gemaakt uit zowel plastic, papier en aluminiumfolie? Of met een theezakje dat meestal bestaat uit een nietje, draad, papieren label, thee en kunststof omhulsel? Het advies is om zoveel mogelijk onderdelen uit elkaar te halen. Zo kun je bij je yoghurtbeker de plastic deksel bij het plastic doen, het papieren omhulsel bij papier en het aluminium trekdeksel bij het restafval. En een theezakje kun je in zijn geheel bij het restafval doen. Ook staat op verpakkingen vaak een weggooiadvies. Is dat niet het geval? Dan kun je de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal raadplegen voor scheidingsadvies.

Wel of niet schoon

Hoe schoon hoort je plastic afval te zijn? Een plastic verpakking die je gescheiden inlevert, hoort leeg te zijn. Echter, het hoeft niet schoon te zijn. Het afwassen of omspoelen van plastic gebeurt namelijk in de recyclingfabriek. Ook hoef je etiketten niet te verwijderen.

Wil je meer weten over afvalscheiding? Bekijk hier ons dossier ‘de week van het afval’.

Bron: Consumentenbond, Milieu Centraal, Rijksoverheid, Suez

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!