Kassa

Wat is pensioenkorting en wat betekent dat voor jou?

03-09-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
8550 keer bekeken
  •  
pensioen geld 930x520
Wie pensioengerechtigd is, kijkt reikhalzend uit naar de pensioenuitkering aan het einde van de maand. Zelfs als je nog geen pensioenuitkering krijgt, wil je wel graag voldoende opgebouwd hebben om later van je oude dag te kunnen genieten. Maar met zogeheten pensioenkorting op de loer, is de hoogte van jouw uitkering in gevaar. Wat is dat nou precies, pensioenkorting?
Korting pakt vaak voordelig uit voor jou als consument, maar helaas is pensioenkorting niet zo positief. Want bij deze korting word jij juist gekort in je portemonnee. Gelukkig hebben de meeste pensioenfondsen de pensioenuitkering in 2021 niet hoeven te verlagen, maar de pensioenpremies stegen wel met 13,5 procent. Je gaat er dus als werknemer die nog pensioen opbouwt wel op achteruit. Het wordt door Mark Heemskerk, hoogleraar Pensioenrecht aan de Radboud Universiteit, ook wel de verborgen pensioenkorting genoemd.

Waarom een pensioenkorting?

In Nederland bestaan zo’n tweehonderd pensioenfondsen, waarvan tientallen er niet goed voor staan. Als er een te lage dekkingsgraad is, moeten pensioenfondsen de pensioenen verlagen. De dekkingsgraad is de verhouding tussen het vermogen (bezittingen van een pensioenfonds) en de pensioenen van de deelnemers (schulden van een pensioenfonds). De dekkingsgraad moet altijd boven de 105 procent zitten, maar veel fondsen zitten daar nu onder. Het gevolg is dat de pensioenen van de deelnemers mogelijk worden verlaagd. En dit geldt voor álle deelnemers, ook als je dus nog geen pensioen krijgt.

Hoeveel word ik gekort?

De pensioenkorting is per persoon en per pensioenfonds verschillend. Het hangt af van de financiële situatie van je pensioenfonds en van hoeveel verschillende fondsen je een pensioen krijgt. De pensioenverlaging heeft geen invloed op je AOW-uitkering. Als je pensioen krijgt van een verzekeraar, dan wordt ook die uitkering niet gekort. Pensioenverlaging is dus alleen van toepassing op de hoogte van het pensioen uit een pensioenfonds.
We leggen het uit aan de hand van de volgende voorbeelden.
Als de dekkingsgraad verlaagd wordt van 103 procent naar 100 procent, betekent dit dat voor elke euro die in de toekomst uitgekeerd moet worden, er een euro in de kas moet zitten. Is de dekkingsgraad 98 procent? Dan moet het pensioenfonds ervoor zorgen dat de dekkingsgraad weer 100 procent wordt. In dit geval gaat het dus om een kortingspercentage van 2 procent. Pensioenfondsen mogen dit wel verspreiden over tien jaar.
Een rekenvoorbeeld:

Heb je een aanvullend pensioen van 1000 euro bruto per maand en is de dekkingsgraad 98 procent? Dan gaat er elke maand 0,20 procent van af (2 procent delen door 10 jaar). Uiteindelijk ontvang je dan 998 euro bruto per maand (1000 euro – 0,20 procent = 998 euro). Je wordt dus per maand 2 euro gekort, of 24 euro per jaar. Dit gebeurt vervolgens 10 jaar lang. Volgend jaar gaat er dan 2 procent af van 998 euro.
Een voorbeeld met AOW-uitkering meegerekend:
Je krijgt een aanvullend pensioen van 1000 euro bruto per maand en een AOW-uitkering van 950 euro bruto per maand. De pensioenfonds kort je aanvullend pensioen met 7 procent, waardoor je 70 euro minder uitgekeerd krijgt. De AOW-uitkering blijft gelijk. Je totale inkomen (1950 euro) daalt dus niet met 7 procent, maar met 3,6 procent.

Regelgeving voorkomt ‘onnodige’ pensioenkortingen

Volgens de Pensioenwet mogen pensioenfondsen pas korten bij een dekkingsgraad van 90 procent. Pensioenfondsen als ABP (93,2%), Zorg & Welzijn (92,6%) en Metaal en Techniek (95,4%) hoeven dus niet te korten. Op deze pagina van de Pensioenfederatie vind je een lijst welke fondsen wel of niet moeten korten.
Er is volgens hoogleraar Heemskerk veel aandacht voor het niet doorvoeren van pensioenkortingen en de ‘Wet toekomst pensioenen’, maar minder aandacht voor de verborgen pensioenkortingen zoals in dit artikel is geschetst. “Zonder herstel leidt verlaging van pensioenopbouw automatisch tot een aanzienlijk lager pensioen voor werknemers. Dat nieuwe pensioengat is zorgwekkend. De slogan blijft daarom: pensioen wordt minder zeker, en zeker minder.”
Zaterdag besteedt Kassa aandacht aan de problemen bij overname van Reiswerk Pensioenen. Wie pensioen opbouwt bij Reiswerk Pensioenen krijgt te maken met een pensioenkorting die oploopt tot bijna 20 procent. Dit komt het omdat het noodlijdende pensioenfonds wordt overgenomen door PGB. Maar dat mag dit eigenlijk wel? En kan dit deelnemers van andere pensioenfondsen ook overkomen? Kassa is live om 19:05 op NPO1.
Bron: RU/CPO, RTLZ, Wijzer in geldzaken
Heb jij nou een vraag over pensioenen? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Wil je over dit onderwerp discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

malibuman
malibuman30 okt. 2021 - 12:00

Het enige probleem aan deze redenatie, is dat de rekenrente berekend wordt volgens foutieve aannames in het FTK, ontworpen door professor Bas Werker. Die heeft inmiddels toegegeven dat zijn uitgangspunten geen rekening houden met het zelfcorrigerende vermogen van de beurs. Bij iedere beurscrisis (2008, 2020) zien we de beurs fors inzakken, maar dat maakt het een ideaal instapmoment waardoor de beursen weer omhoog vliegen. In februari 2020 stond de AEX op 624, tijdens de Corona zakte die in tot 399 als laagste punt en staat nu anderhalf jaar na het begin van de Corona crisis boven de 800. Niets aan de hand dus. Met welke rekenrente dwingen Koolmees en DNB de pensioenfondsen te rekenen? Maar liefst 0,2%. In werkelijkheid halen pensioenfondsen over de laatste 20 jaar gemiddeld een rendement van 6,5%. Dat is 32x zoveel! Ook tijdens de opbouw van het pensioen wordt er voor de berekening van de premie uitgegaan van een hogere rente, zij rekenen met 3,65%. Gelukkig maar anders zou de pensioenopbouwpremie nog verder omhoog moeten en bleef er minder geld over voor het salaris. Door nu de idioot lage rekenrente van DNB te verhogen naar bijvoorbeeld de helft van het werkelijke rendement, dus 3,25% blijf je toch voorzichtig (prudent heet dat in pensioentermen) maar reken je de pensioenfondsen niet arm. Bij een rekenrente van 3,25% stijgen de dekkingsgraden zoveel dat er eindelijk geindexeerd kan worden. De pensioenen lopen immers inmiddels al 25% achter in koopkracht.

Donuts
Donuts4 sep. 2021 - 13:08

Pensioen, echt een onderwerp dat scoort bij jongere kijkers...

3 Reacties
4 sep. 2021 - 17:29

Redactie heeft deze reactie verwijderd op basis van de spelregels.

Redacteur
Redacteur 4 sep. 2021 - 17:53

Gelukkig is Kassa er voor iedere consument, jong en oud, Sprietje! :-)

Donuts
Donuts4 sep. 2021 - 22:09

@redacteur, maar oud moeten jullie vanaf van de NPO baas.;-)) En als jong dan ook niet kijkt, dan blijven er wel heel weinig kijkers over. Jammer dat de reactie is verwijderd, had hem graag gelezen. ;-))

weepinbell
weepinbell4 sep. 2021 - 6:11

Zij die alles in handen hebben kunnen hun geld niet op. Hoe meer ze in de pensioenkist houden hoe meer zij kunnen graaien. We worden belazerd en niemand kan er ook maar iets aan veranderen. En natuurlijk zijn er weer partijen die graag meehelpen met slopen.

1 Reactie
Firmin
Firmin5 sep. 2021 - 9:21

In België waar mijn vrouw en ik wonen is het verschil in de pensioenen véél groter : een arbeider die 45 jaar in de privé sector heeft gewerkt krijgt gemiddeld 1.300 € netto per maand. Een aanvullend pensioen voor deze mensen is zéér zeldzaam !!! Een minister of een hogere amptenaar kan tot 6.000 €bruto per maand pensioen ontvangen !!!

praat mee
praat mee3 sep. 2021 - 17:06

Omdat de VVD;CDA PvdA;D66 en CU een acoord met Knol hebben getekend,krijg ik al 15 jaar geen indexatie

1 Reactie
malibuman
malibuman30 okt. 2021 - 12:04

Knol? Ik denk dat je Klaas Knot bedoelt, de directeur van DNB. En het is geen 15 jaar maar 14 jaar, want het FTK dat de rekenrente van vast 4% deed kelderen tot 0,2% nu trad pas in 2007 in werking.

tummertieske
tummertieske3 sep. 2021 - 16:03

het is schandalig ik ben al in 5jaar tijd al 170 euro gekort ik heb 52 jaar gewerkt en veel belasting betaald en nu weer korten schandalig ze moeten met hun klauwen van het pensioen afblijven .ik heb er voor gewerkt en vele uren gewerkt ,wat heeft het nog nut om te werken voor het pensioen als ze toch blijven jatten e zou tegen de jeugd zeggen ga niet meer werken en blijf van de gemeenten geld leven

fransvandongen
fransvandongen3 sep. 2021 - 14:13

Dit artikel gaat geheel voorbij aan de belachelijke rekenrente, die in geen verhouding staat tot de rendementen en de vermogens van de pensioenfondsen. Daardoor lijkt korten begrijpelijk, maar ik zie het als diefstal...

D.Meijer
D.Meijer3 sep. 2021 - 11:41

De gene die hier veel over kan vertellen is advocaat Hans van Meertens,die net een klacht ingediend heeft, bij de Eurpeesche Commissie hier over. Ook Martin van Royen ( 50) plus kan hier veel over vertellen!!

henkdoomen
henkdoomen3 sep. 2021 - 10:09

Waarom wordt eens niet helder uitgelegd dat er in Nederland niet geïndexeerd kan worden en in andere Europese landen wel. Heeft dat iets te maken met het kunstmatig laag houden van de rente, opgelegd door DSB. Zijn de pensioenfondsen niet baas in eigen huis. Kan het zijn dat deze manipulatie in het voordeel is van onze regering???

henkdoomen
henkdoomen3 sep. 2021 - 10:03

Beste, Zou je dit een willen uitleggen. Je krijgt een aanvullend pensioen van 1000 euro bruto per maand en een AOW-uitkering van 950 euro bruto per maand. De pensioenfonds kort je aanvullend pensioen met 7 procent, waardoor je 70 euro minder uitgekeerd krijgt. De AOW-uitkering blijft gelijk. Je totale inkomen daalt dus niet met 7 procent, maar met 3,6 procent. Het kan niet zo zijn dat 7% korting op mijn pensioen iets te maken heeft met mijn AOW. Pensioen €. 1000,00 - 7% = €. 930,00

1 Reactie
marleenvanh
marleenvanh3 sep. 2021 - 12:20

In plaats van 1000 euro pensioen krijgt u 930 euro. Tel daarbij de AOW van 950 euro op. U krijgt dus in totaal(!) i.p.v. 1950 euro 1880 euro 3,6% van dat totaal is 70 euro en 20 eurocent. Afgerond naar 70 euro want nog geen halve euro. OP HET TOTAAL krijgt u dus 3,6% minder.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!