Kassa

Waarschuwing NVWA: acuut gevaar giftige eieren

31-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
eieren eierbak 930x520
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om eieren met de code X-NL-40155XX niet te eten. Het gehalte van de schadelijke stof fipronil daarin is zo hoog dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid, aldus de NVWA.
Controleer code op ei
De code X-NL-40155XX staat gestempeld op het ei. De eieren worden op dit moment teruggehaald uit de schappen. Consumenten moeten de eieren weggooien . De eieren komen van één producent.
Lijst besmette eieren
Ook waarschuwt de NVWA geen eieren te eten met de codes: 

X-NL-41679XX

X-NL-42071XX
X-NL-42659XX
X-NL-42766XX
X-NL-43113XX
X-NL-43326XX
X-NL-43514XX
X-NL-43640XX
X-NL-43835XX
X-NL-43879XX
Geactualiseerd overzicht besmette eieren hier op website NVWA.
Het fipronil-gehalte hierin is hoger dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen. Ouders wordt aangeraden om voorlopig hun kind uit voorzorg geen eieren met deze codes te laten eten.
Insecticide
Fipronil is een insecticide dat tegen luizen, vlooien en teken wordt gebruikt. Het zit ook op vlooienbandjes van katten en honden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt fipronil voor de mens als ,,matig toxisch''. In grote hoeveelheden kan het middel schade toebrengen aan nier, lever of schildklier.
Middel niet toegestaan
De NVWA komt met deze waarschuwing nadat vorige week was geconstateerd dat een luizenbestrijder het afgelopen jaar fipronil had gebruikt bij een groot aantal pluimveebedrijven tegen bloedluis. Het middel is niet toegestaan in de pluimveehouderij. Inmiddels zijn 180 pluimveebedrijven stilgelegd. De betreffende ondernemingen moeten hun geleverde eieren terugroepen. Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek ingesteld tegen de luizenbestrijder, aldus de NVWA.
De brancheorganisatie voor de eiersector OVONED stelt dat sinds 22 juli er geen besmette eieren meer in de winkels zijn gekomen. Volgens de organisatie is de pluimveesector ,,slachtoffer geworden van een frauduleuze handeling waar de getroffen pluimveehouders part noch deel aan hebben''. NVWA/ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

erwin_de_haas
erwin_de_haas1 aug. 2017 - 12:38

Rond de 25ste juli al eerste bericht over de eieren geloof ik. En nu pas dit bericht hihi hoeveel eieren zullen er gegeten zijn inmiddels?

1 Reactie
Desiree.roger@hotmail.com
Desiree.roger@hotmail.com 1 aug. 2017 - 16:25

Huisarts wuift hét weg, hij zegt je kunt er biet meer dan wat darmklachten van krijgen. Gaat dan weer van zelf voorbij 

Sandra321
Sandra3211 aug. 2017 - 8:24

Laatste tijd ben ik veel cake aan het bakken. De doos die ik zondag heb gekocht moet ik dus blijkbaar weggooien. (de cake die ik ermee heb gemaakt ook dus). Maar hoe weet ik of de vorige doos eieren, niet ook verkeerd was? Ik heb enkel de doos nog. De code die op de doos staat, kan ik daar ook iets mee? (de code van de doos foute eieren, lijkt namelijk ook niets te maken te hebben met de code op het ei zelf)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!