Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Waarom wordt het energielabel voor woningen duurder?

22 okt 2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
271 keer bekeken
  •  
huis energielabel 1127
Vanaf 1 januari 2021 komt er een nieuw en uitgebreider energielabel voor woningen. Aan het label kun je aflezen hoe energiezuinig (of onzuinig) het huis is. Waarom ben je meer kwijt aan het vernieuwde label? In dit artikel zetten we de veranderingen voor je op een rij.
Aan het energielabel kun je aflezen hoe energiezuinig een huis is. Woningen met het label A zijn het energiezuinigst, woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig. Het label geeft een overzicht van woningkenmerken, zoals het woningtype, isolatie, beglazing en verwarming. Ook maakt het duidelijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn.

Een label A heeft een positieve invloed op de verkoopwaarde van een huis. Voor G geldt het omgekeerde, uiteraard.

Hoe gaat het nu?

Woningen hebben sinds 2015 een voorlopig energielabel. Dit is bepaald op basis van gegevens als het type huis, het bouwjaar en het oppervlak. Je kunt online nagaan welk voorlopig label je woning heeft.
Met energiebesparende maatregelen die je hebt genomen, is geen rekening gehouden. Om die wel mee te nemen, kun je een ‘definitief’ label digitaal aanvragen, via je DigiD. Dit doe je vaak pas als je je huis verkoopt, omdat je dan een definitief energielabel moet kunnen overleggen. Als je je woning zonder energielabel overdraagt, dan kan er een boete van 170 euro worden opgelegd.
Na de online aanvraag, die gemiddeld 7,50 euro kost, volgt een controle op afstand door een erkend deskundige. Pas na diens goedkeuring wordt het energielabel vastgesteld. Een definitief energielabel is na de datum van afgifte 10 jaar geldig. Heb je geen verkoopplannen? Dan volstaat het voorlopige energielabel.

Hoe gaat het vanaf 2021?

Vanaf 1 januari 2021 gaat de manier waarop het energielabel wordt bepaald op een andere manier. Eenvoudig online aanvragen zoals hierboven staat omschreven, is er niet meer bij. Dat heeft minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken bepaald, ondanks dat de Tweede Kamer om uitstel van haar plannen had gevraagd.
Nieuw is dat je een afspraak moet gaan maken met een energieadviseur. Die komt bij je langs en bekijkt in een paar uur tijd het huis. De afmetingen, de aanwezige isolatie, de aanwezigheid van een cv-ketel of zonnepanelen… alles wordt opgenomen. Zo wordt volgens de minister het energielabel veel nauwkeuriger en betrouwbaarder bovendien. Eventuele aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan.

Hogere kosten

Het gevolg van de uitgebreide check is dat de kosten voor een label fors stijgen. Bij een eengezinswoning gaan die gemiddeld 190 euro bedragen. Voor appartementen gemiddeld zo’n 100 euro. Het is straks aan de energieadviseur om de prijs van het energielabel exact te bepalen.
Minister Ollongren belooft alvast toe te gaan zien op de kostenontwikkeling in de praktijk. “Ik ga de ontwikkelingen in de markt nauwlettend volgen en de prijzen monitoren”, schrijft ze aan de Tweede Kamer. “Ik zal, op basis van de beschikbare gegevens, ook een internationale vergelijking maken van prijzen in andere Europese lidstaten met gelijke condities. Mede op basis daarvan kan gekeken worden hoe de kosten wellicht verder verlaagd kunnen worden.”

Advies VEH: vraag nu nog een energielabel aan

Vereniging Eigen Huis (VEH) is kritisch over het nieuwe energielabel. Dat zou weinig toevoegen ten opzichte van het huidige label, behalve dat je er meer aan kwijt bent.  
VEH adviseert huiseigenaren die de komende jaren overwegen te verhuizen of nog geen energielabel hebben om nog dit jaar het huidige label online aan te vragen (zie de uitleg hierboven bij 'Hoe gaat het nu?'). Het is dit jaar nog voordeliger dan in 2021 én het label is 10 jaar geldig.
Bronnen: Vereniging Eigen Huis, Rijksoverheid, Consumentenbond, Energielabel.nl

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

f.muller
f.muller23 okt 2020 - 18:45

je moet alles kunnen bewijzen met rekeningen zoals ; dak isolatie/vloerisolatie /dubbel glas e.d. ik heb jaren geleden 20euro betaald voor label C, de boete betalen is in 2021 goedkoper.

thieu
thieu23 okt 2020 - 18:23

Een boete van 170 euro, en de kosten van een label 190 euro.
Simpel rekensommetje is dat de boete goedkoper is. ;-)
Bovendien geldt zo'n label 10 jaar en ik ben niet van plan de eerstkomende tien jaar te verhuizen.

gerardvantol
gerardvantol23 okt 2020 - 13:27

Blijkbaar houden we nog steeds teveel geld over, volgens de Rutte-kliek. Dit zooitje ongeregeld stopt pas met uitknijpen als minstens 70% van de Nederlanders bij de voedselbank moet aankloppen.

teunvanderlee
teunvanderlee23 okt 2020 - 12:23

Had voorlopig energielabel C. Na overal dubbel glas, vloerisolatie en zonnepanelen nog steeds C. Niet heel erg motiverend.

bvdsteeg
bvdsteeg23 okt 2020 - 12:06

En wie controleert de controleurs. Weer een verdienmodel. Prijzen zullen wel aanzienlijk weer stijgen. Opt-out van de EU regeling is ook een optie. Dat doet alleen maar Denemarken. Landen buiten buiten de EU, Noorwegen ,Zwitserland Wel de voorwaarden van de EU) doen het aanzienlijk beter dan Nederland.

harrybre
harrybre23 okt 2020 - 11:12

Simpel: nu is het EEN GROTE farce. Er wordt nu naar een paar openbare gegevens gekeken, en een klap erop: A of B, of C enz. Wat het werkelijke energieverbruik is... de echte investeringen in energiebesparing, interesseert iemand, die voor een tientje of zo zo'n rapport afgeeft, natuurlijk een ene barst.
Bij de bouw van ons pand is een EPC en dus energieverbruik uitgerekend: men kwam op 126 GJ/jaar uit . Werkelijkheid: een gemiddelde van 62,26 /jr sinds 2004. Een natte vinger is er nog nauwkeurig bij. Maar ja, o.g. makelaars, hypotheekbeoordelaars en de gemeenteambtenaren moete ergens een vinkje kunnen zetten.

vrijmark
vrijmark23 okt 2020 - 10:34

D 66 is een partij die alles voor de gewone man onmogelijk wil maken en mooie baantjes voor zichzelf creeren op het pluche

pietro1948_54583
pietro1948_5458323 okt 2020 - 10:29

Dit duurdere energielabel gaat pas per 1/1/2021 in. Als je slim bent vraag je nu nog snel online een energielabel aan. Het geldt dan 10 jaar en kost maar ongeveer € 10-15.

Pisvlek
Pisvlek23 okt 2020 - 10:28

De gene die dit label afgeeft wil er alleen maar zijn zakken mee vullen.

Hanp
Hanp23 okt 2020 - 10:22

D66 toch democraten vergeet het maar dictator Olongren Met niemand iets te maken gaat haar eigen gang 2e kamer wat is dat en meer van deze streken

peentjes
peentjes23 okt 2020 - 10:09

Toevallig ben ik net met de aanvraag bezig (kosten 4 euro). Dan weet ik waar ik aan toe ben en kan ik tegelijkertijd de geldgraaierij van Olongren voor zijn.

2 Reacties
harrybre
harrybre23 okt 2020 - 11:15

Bedrijfsmatig, dus... € 50 / uur ? = 5 minuten mee bezig, inclusief invullen en versturen ! Een waarlijk op kennis en kunde gebaseerd oordeel. ( oh schater)

bvdsteeg
bvdsteeg23 okt 2020 - 12:06

Via welke site aangevraagd?