Kassa

Voorwaarden dynamisch energiecontract duidelijker voor consument

15-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1845 keer bekeken
  •  
energierekening verwarming thermostaat 1127

De voordelen en de risico’s van een dynamisch energiecontract voor gas en stroom worden duidelijker voor consumenten. Dat zeggen de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en branchevereniging voor energiebedrijven Energie-Nederland. De partijen hebben afspraken over de regels voor dynamische energiecontracten aangescherpt.

Afgesproken is dat leveranciers die een contract met dynamische prijzen aanbieden een keer per maand volgens een vaste methode een verwachte inkoopprijs voor de komende twaalf maanden berekenen, aldus de ACM. Leveranciers gebruiken deze verwachte inkoopprijs bij het opstellen van een aanbod op maat. Dit maakt het voor consumenten makkelijker om de contracten van verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken afgezet tegen het eigen energieverbruik.

'Niet vrijblijvend'

Energie-Nederland stelt dat het onderschrijven van de aangepaste gedragscode vrijwillig maar niet vrijblijvend is. Bij de ondertekenaars van de gedragscode zitten vrijwel alle grote energieaanbieders. De aanvullende verklaring is volgens de branchevereniging met name ondertekend door partijen die dynamische contracten als hoofdmoot aanbieden.

Bij energiecontracten met variabele prijzen zijn de tarieven voor elektriciteit en gas direct gekoppeld aan de prijzen op de zogeheten spotmarkten. Dit betekent dat de prijzen een dag van tevoren bekend zijn. De prijs voor elektriciteit kan van uur tot uur verschillen, de prijs voor gas wordt per dag vastgesteld. Het verbruik wordt achteraf in rekening gebracht. 

Nagaan of je een hoger tarief kan betalen

Bij dynamische contracten zal de rekening in de winter hoger zijn dan in de zomer. Consumenten moeten ook goed nagaan of ze de rekeningen kunnen blijven betalen op het moment dat de tarieven omhooggaan.

Energieleveranciers die vaste prijzen hanteren met contracten van bijvoorbeeld een, drie of vijf jaar rekenen bovenop de inkoopprijs ook risico-opslagen. Die zorgen ervoor dat zij het contract ook na kunnen komen als de energieprijzen stijgen. Bij dynamische contracten lopen energieleveranciers minder risico. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!