Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Voorstel opschorten wet compensatie bij vluchtannulering niet wettig

30 apr 2020
  •  
leestijd 1 minuten
vluchten schiphol vertraging 930x520
Een voorstel van Minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) om een wetsartikel op te schorten waardoor passagiers recht hebben op geld terug bij annulering van een vlucht, is in strijd met het rechtszekerheidsbeginsel en daarom zeker niet mogelijk met terugwerkende kracht. Dat stellen juristen van claimorganisatie Aviclaim tegenover consumentenprogramma Kassa.
De minister heeft woensdag 29 april haar voorstel aan de Tweede Kamer bekend gemaakt. Ook heeft zij laten weten niet garant te staan voor de vouchers die consumenten van luchtvaartmaatschappijen krijgen, in het geval de maatschappij failliet gaat.

Geld kwijt bij faillissement

Dat betekent dat consumenten die bij annulering van een vlucht nu een voucher accepteren van de luchtvaartmaatschappij, hun geld kwijt zijn bij een eventueel faillissement van die maatschappij. Het kan dus wijsheid zijn om zo’n voucher niet te accepteren maar meteen geld terug te vragen. Het risico van een voucher dat niet kan worden benut wordt groter, zeker bij luchtvaartmaatschappijen die nog geen staatssteun hebben ontvangen.

Recht op terugbetaling

Als consument heb je volgens Europese wetgeving recht op terugbetaling van je geboekte vliegticket bij annulering van de vlucht door de luchtvaartmaatschappij. Luchtvaartmaatschappijen geven momenteel vouchers uit aan hun passagiers om op een later moment alsnog te vliegen. De consument kan volgens Europees consumentenrecht per direct het ticketbedrag terugeisen.

Juridische procedure

Door de coronacrisis dreigen veel luchtvaartmaatschappijen in de problemen te komen. Omdat teruggave van het ticketbedrag niet altijd soepel verloopt, heeft Aviclaim inmiddels al juridische procedures voor consumenten gestart om dit af te dwingen.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!