Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Voor eigen risico nadelig declaratiesysteem blijft 80.000 patiënten achtervolgen

02-12-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
zorgverzekering zorgkosten 930 520
Minister Van Ark (Medische Zorg) maakt geen einde aan het voor patiënten nadelige systeem van DBC-declaraties. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer. Vorig jaar liet Kassa zien dat er geld ingehouden wordt op het eigen risico van mensen in een jaar waarin ze helemaal geen zorg bij een medisch specialist hebben afgenomen. 
Minister Van Ark erkent in de brief aan de Kamer dat dit jaarlijks 80.000 patiënten treft. Haar voorganger, minister Bruins, beloofde eind 2019 in Kassa de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verschillende mogelijkheden te laten onderzoeken om te voorkomen dat patiënten eigen risico moeten betalen in een jaar waarin zij geen zorg hebben ontvangen.
Uitleg DBC en declaraties
Als je naar een medisch specialist gaat, wordt er een Diagnose Behandeling Combinatie, beter bekend als ‘DBC-zorgproduct’, geopend. Ziekenhuizen en andere zorgverleners gebruiken dit DBC-systeem om hun zorgkosten te declareren bij de zorgverzekeraars.

Bij je eerste afspraak in of bezoek aan het ziekenhuis start het DBC-zorgproduct. De eerste behandelingsperiode wordt aangemerkt voor de duur van 90 dagen. Als je daarna niet meer naar de specialist gaat, opent het ziekenhuis een ‘leeg vervolgtraject’ dat 120 dagen duurt. Dat doen ze omdat je dan, als dat nodig is, weer zonder verwijzing terechtkunt in het ziekenhuis. Vervolgens mag het ziekenhuis dit lege vervolgtraject met nog twee keer 120 dagen verlengen.
Eigen risico aangesproken in ander jaar
Iemand kan in totaal 450 dagen (dat is bijna vijftien maanden) in een behandeltraject zitten, óók als je in dat jaar geen behandeling hebt gehad. Daardoor kan het dus gebeuren dat je in een jaar waarin je géén ziekenhuiszorg hebt ontvangen toch je eigen risico van 385 euro moet betalen . Als je pech hebt betaal je twee of zelfs drie keer je eigen risico over een behandeling die je maar één keer hebt gehad.

Onderzoek NZa

De NZa meldt aan minister Van Ark dat de declaratieproblematiek uit de Kassa-uitzending "beperkt voorkomt." Jaarlijks hebben circa 870.000 patiënten een traject dat over de jaargrenzen heen loopt, stelt de Zorgautoriteit. Bij circa 80.000 patiënten wordt het eigen risico aangesproken in het ene jaar terwijl zij zorg in een ander jaar ontvingen. Deze patiënten ondervinden nadeel van de DBC-systematiek, aldus de NZa. Ongeveer 105.000 patiënten ondervinden voordeel van de systematiek, omdat zij hun eigen risico voor dat jaar al volledig hadden benut, aldus de Zorgautoriteit.

Advies NZa niet opgevolgd door minister

De NZa adviseert Van Ark om het eigen risico niet langer aan de DBC-systematiek te koppelen. De patiënt betaalt dan niet meer voor een DBC, maar voor een consult, operatie of ligdag. De minister van Medisch Zorg geeft echter geen gevolg aan het advies: "Aanpassing in de systematiek van het eigen risico vergt een wetswijziging die een doorlooptijd van ongeveer 1,5 tot 2 jaar heeft. In het regeerakkoord is er bewust voor gekozen het huidige systeem van het eigen risico te handhaven. Daarom zal ik deze geadviseerde wijziging niet doorvoeren", laat Van Ark de Kamer weten. In de praktijk blijft het hierdoor mogelijk dat patiënten voor een zelfde behandeling meerdere jaren eigen risico kwijt zijn, vanwege meerjarige DBC-declaraties.

Vervolg-DBC

SP-Kamerlid Maarten Hijink (SP) had de minister verzocht om een vervolg-DBC, in een volgend jaar, uit te sluiten van het eigen risico van patiënten. De NZa schat in dat deze optie 430 miljoen euro kost en kan leiden tot ‘strategisch zorggebruik’. Minister Van Ark deelt die analyse van de NZa en noemt uitvoering 'disproportioneel', omdat de jaargrensproblematiek relatief beperkt zou voorkomen.

Informatievoorziening

Van Ark laat de NZa wel nader onderzoeken hoe de informatievoorziening aan patiënten over de zorg en bijbehorende kosten verbeterd kan worden. "Ik vind het belangrijk om ook voor de korte termijn al te kijken waar verbetermogelijkheden zijn als het gaat om welke informatie de patiënt nodig heeft om een weloverwogen keuze te kunnen maken voor ziekenhuiszorg."

Meer weten over betaling eigen risico?

Als je wilt weten of je eigen risico moet betalen voor bepaalde zorg of een bepaalde afspraak in het ziekenhuis, kan je altijd de financiële administratie van het ziekenhuis bellen. Zij moeten je informeren over eventuele kosten en in welk jaar deze kosten vallen. Bij je zorgverzekeraar kun je vervolgens navragen wat dit betekent voor je eigen risico.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!