Kassa

Voet bij stuk: geen energietoeslag voor studenten

theme-icon
Wonen
  •  
07-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2525 keer bekeken
  •  
Verwarming 1127

Studenten kunnen geen aanspraak maken op de energietoeslag van 1300 euro. Armoedeminister Carola Schouten houdt voet bij stuk, omdat ze denkt dat studenten deze toeslag zullen aanvragen terwijl ze die niet nodig hebben. Daarmee geeft ze niet toe aan de Groningse studenten die donderdag protesteerden omdat ze het oneerlijk vinden om te worden uitgesloten van de regeling.

Als alle studenten in een studentenhuis van twaalf mensen 1300 euro energietoeslag krijgen, dan ontvangen ze volgens Schouten veel meer geld dan ze nodig hebben om de rekening voor gas en licht te betalen. De regeling is bedoeld om mensen met een laag inkomen te helpen met hun hoge energierekening. Specifiek alleen de studenten betalen die wel een eigen energierekening hebben, is volgens de minister niet uitvoerbaar. Ze beschikt namelijk niet over de persoonsgegevens waarmee kan worden bepaald wie geld krijgt en wie niet.

Artikel gaat verder onder de video

Hulpvraag

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) beschikt wel over zulke gegevens. Maar die heeft aangegeven het te druk te hebben om energietoeslagen te verdelen onder studenten. Dan blijft volgens Schouten de optie over om alle uitwonende studenten de energietoeslag van 1300 euro te betalen. Dat zal de Staat volgens de minister 200 miljoen euro kosten en dat vindt ze te duur.

Het kabinet heeft eerder 35 miljoen euro vrijgemaakt voor individuele studenten die op kamers wonen en in financiële problemen komen omdat ze hun eigen energierekening moeten betalen. Het is aan de gemeenten om dit bedrag te verdelen. Wethouders van dertien studentensteden hebben Schouten en onderwijsminister Robbert Dijkgraaf donderdag in een brandbrief gevraagd om dit te regelen via de DUO - die het dus te druk heeft volgens Schouten. Want ook gemeenten hebben volgens de briefschrijvers te weinig informatie over studenten om ze gericht te kunnen helpen. ANP

Thema's:

theme-icon
Wonen
   theme-icon
#ikredhetnietmeer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

mof
mof7 okt. 2022 - 8:37

In Nijmegen wordt per adres 1300 EUR uitgekeerd, ook aan studentenhuizen. 1 bewoner per adres kan dit geld krijgen, of die het daarna eerlijk verdeeld onder de rest van de bewoners, dat kan Nijmegen niet controleren.