Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Voedselbanken voeden fors meer mensen sinds coronacrisis

10 mrt 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
208 keer bekeken
  •  
voedselbanken 1127

Het aantal mensen dat bij de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken aanklopt is tijdens de coronacrisis flink gestegen. Eind 2020 maakten zo'n 93.000 mensen (37.311 huishoudens) gebruik van de dienst. Dat is 7,2 procent meer dan in 2019. Het aantal kinderen tot 17 jaar dat voedselhulp kreeg, steeg met 9,3 procent tot 36.858.

De Voedselbank stelt dat er in de jaarcijfers per regio grote verschillen te zien zijn. Zo was de grootste stijging in Rotterdam en regio Amsterdam. De 172 voedselbanken in Nederland hebben vorig jaar in totaal 160.500 mensen bijgestaan. Een jaar ervoor lag dit nog op 151.000 mensen. In Kassa gingen we in 2020 nog in op de verwachtte toename in de vraag naar voedselhulp.

Schaamte om voedselhulp

De organisatie ziet dat veel mensen echter niet in staat zijn om voldoende eten te kopen, maar niet naar de Voedselbank gaan. Dit ligt in lijn met bevindingen van het Rode Kruis. Schaamte is volgens de Voedselbank hiervoor de voornaamste reden. Daarom startte de organisatie in december de campagne 'Niks om je voor te schamen'. "Want als Covid-19 ons iets heeft laten zien, dan is het dat tegenslag iedereen treft. Van jong tot oud, van werkgevers tot werknemers, van startende tot bestaande ondernemers", aldus een woordvoerder.

Nieuwe onafhankelijke stichting voor inkoop voedsel voor allerarmsten

Samen met het ministerie werken de Voedselbanken aan een plan om de vier miljoen euro noodhulp die vorig jaar nog beschikbaar werd gesteld om de coronacrisis, maar nog niet is gebruikt, over te maken naar een nieuwe onafhankelijke stichting. Dit geld kan dan worden gebruikt om nood-voedsel in te kopen voor de allerarmsten. Hierbij wordt rekening gehouden met het scenario van de voedselbanken dat het aantal afnemers met 50 procent zal toenemen. Dat meldt Trouw.
Bron: ANP, Trouw

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

rinuszwam
rinuszwam10 mrt 2021 - 12:36

Dat is één van de negatieve uitwerkingen door het al 12 jaar beleid Kabinet Rutte !! De gewone burger is weer te dupe , zoals in vele gevallen ! Rechtvaardigheid Eerlijkheid én solidariteit kent het Neoliberalisme Niet !!