Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vlees in Nederlandse winkels niet veilig

26-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vlees-snijden_03.jpg
Het vlees dat in Nederland in de schappen ligt is niet veilig. Bedrijfsleven en overheid slagen er niet in de veiligheid voor consumenten te waarborgen. In de gehele keten, van slacht tot winkel, is heel veel mis. Slechte hygiëne en fraude komen veel te vaak voor.
Harde conclusie
Bedrijven vinden economische factoren belangrijker dan een veilig product, zo luidt de harde conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in zijn rapport Risico's in de vleesketen dat woensdag is gepubliceerd.
Uit het onderzoek blijkt onder meer dat hygiëneregels vaak niet worden gevolgd, bijvoorbeeld door onvoldoende opleiding van het personeel of door tijdsdruk. Ook komt fraude met vlees veel voor, meldt de Onderzoeksraad. Partijen vlees kunnen op papier plotseling van samenstelling veranderen en afvalvlees wordt 'omgekat' naar vlees voor menselijke consumptie. De veiligheid van paardenvlees is door de fraudegevoeligheid niet geborgd, stelt de Raad zelfs.
'NVWA laat steken vallen'
De instantie die toezicht moet houden op de voedselveiligheid, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), laat onverantwoord veel steken vallen. De raad concludeert dat het toezicht te wensen over laat vanwege voortdurende reorganisaties en bezuinigingen. Daarnaast zijn de middelen te beperkt om effectief op te treden in de vleesketen. ,,Hiermee boet de NVWA in aan gezag’’, zo schrijft de raad. Kijk voor meer informatie op de website van de Onderzoeksraad. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!