Kassa
theme-icon
Lijf

Vier redenen om juist wél van zorgverzekering te veranderen

30-11-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
22608 keer bekeken
  •  
zorgverzekerig overstappen 1127

Je bent zeker niet de enige als je denkt: “Dat vergelijken en overstappen van zorgverzekering, daar heb ik helemaal geen zin in.” Maar is dat een verstandige keuze? Aan de hand van de vier belangrijkste redenen die mensen geven om niet over te stappen, leggen we uit waarom tóch in actie komen verstandig kan zijn.

Het is weer de tijd van het jaar dat je wordt overspoeld met reclamespotjes en advertenties over zorgverzekeringen. Je hebt namelijk tot en met 31 december de tijd om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Toch stapt elk jaar maar ongeveer 7 procent van de consumenten over. En 64 procent zit al 8 jaar of langer bij dezelfde zorgverzekeraar, blijkt uit cijfers van Vektis.

Herken je de vier overwegingen hieronder om te blijven zitten? Lees dan snel verder. Misschien stap je dan dit jaar wel over.

1. "Ik ben tevreden met mijn huidige zorgverzekeraar"

Uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat 61 procent van de consumenten die niet overstappen dat niet doen, omdat ze tevreden zijn met hun huidige zorgverzekeraar. En natuurlijk is het heel mooi als je tevreden bent met wat je hebt, maar laat je niet slaap sussen. Ook je huidige zorgverzekeraar verandert elk jaar de premie en inhoud van de zorgverzekeringen.

Daarnaast verandert je eigen situatie en zorgbehoefte. Het kan hierdoor zomaar zo zijn dat je huidige zorgverzekeraar na een paar jaar niet meer alle zorg vergoedt die je nodig hebt of dat je onnodig veel premie betaalt.

Het is dus verstandig om elk jaar kritisch naar je huidige zorgverzekering te kijken. Past die nog bij je wensen en krijg je nog vergoed wat je nodig hebt?

2. "Er is toch weinig verschil"

Nog eens 23 procent van de consumenten geeft in het onderzoek van de ACM aan dat ze niet overstappen omdat er toch weinig verschil is tussen de zorgverzekeraars. Toch is er wel degelijk veel verschil. Het begint al met de premies. Die verschillen behoorlijk per verzekeraar. Uit onderzoek van de vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat je voor een zelfde soort dekking gemiddeld tot 595 euro per jaar kan besparen.

Daarnaast is er ook verschil in dekking. Bij de basisverzekeringen is de dekking min of meer gelijk, maar bij de aanvullende verzekeringen is er zeker verschil.

Zo vergoedt de ene tandartsrekening 75 procent van je tandartsrekening of alleen ‘eenvoudige’ behandelingen, zoals controles en gebitsreiniging, terwijl de andere verzekering 80 procent vergoedt en dat ook voor kronen en bruggen doet. En zo zijn er ook dekkingsverschillen bij fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen. Er valt dus echt wel wat te kiezen.

3. "Ik ben bang dat mijn nieuwe zorgverzekering tegenvalt"

Door de verschillen tussen zorgverzekeraars, zijn ook veel consumenten bang om een verkeerde te keuze te maken. 16 procent van de consumenten in het onderzoek van de ACM stapt niet over, omdat ze bang zijn dat de nieuwe zorgverzekering of zorgverzekeraar tegenvalt. Hoe weet je bijvoorbeeld zeker dat je nieuwe zorgverzekering dezelfde behandelingen en medicijnen vergoedt als je huidige zorgverzekering? 

Als eerste is het goed om te weten dat de meeste ziekenhuisbehandelingen en medicijnen onder de basisverzekering vallen. Ook bij een andere zorgverzekeraar krijg je die dus gewoon vergoed, want de dekking voor de basisverzekering is overal gelijk.

Let goed op: met welke zorgverlener heeft je verzekering een contract?

Het is belangrijk om te contoleren of je nieuwe zorgverzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis waar je onder behandeling bent. Met name als je een voordelige verzekering zoals een budgetpolis op het oog hebt. Controleer ook of de verzekering hetzelfde merk vergoedt van de medicijnen die jij gebruikt. Dit kan je opzoeken op de website van de verzekeraar of even telefonisch of via de mail navragen.

Komend jaar zijn er weer minder restitutiepolissen om uit te kiezen. waarmee je zelf uitmaakt naar welke zorgverlener (ziekenhuis, fysiotherapeut, psychische hulpverlener etc.) je gaat. Dat betekent dat je afhankelijk bent van gecontracteerde zorg: met welk zorgverlener heeft jouw verzekering wel of geen contract. Het is goed om hierop te letten als je een andere zorgverzekering zoekt. 

4. "Overstappen kost veel tijd en moeite en is ingewikkeld"

Een laatste belangrijke angst die veel mensen weerhoudt om over te stappen van zorgverzekering is dat overstappen veel tijd en/of moeite kost. 14 procent van de consumenten geeft dit bij de ACM als reden om niet te switchen. En nog eens 10 procent vindt het te ingewikkeld om over te stappen.

Een nieuwe zorgverzekering kiezen en overstappen is gelukkig gemakkelijker dan je denkt. Er zijn veel vergelijkingswebsites waar je alleen maar enkele gegevens hoeft in te vullen en welke zorg je vergoed wilt krijgen. Je krijgt dan alle zorgverzekeringen te zien die passen bij je wensen en vergoeden wat je nodig hebt. Bovendien kun je ook opzoeken welke zorgverleners bij jou in de buurt een contract hebben met de zorgverzekeraar, zodat je gemakkelijk een goede keuze maakt. Het platform Wijzer in Geldzaken raadt je wel aan om altijd meerdere vergelijkingssites te gebruiken en te kiezen voor sites die het Keurmerk Objectief Vergelijken hebben. Ook handig: de Patiëntenfederatie heeft een Wegwijzer zorgverzekering kiezen opgesteld, die je bij de hand kunt houden.

Als je even op de juiste dingen let, is zorgvergelijkingen vergelijken en een nieuwe zorgverzekering kiezen helemaal niet zo moeilijk. Het kost misschien wel even een kwartiertje tot een half uurtje, maar dan heb je wel zeker een goede zorgverzekering voor volgend jaar en bespaar je tot wel honderden euro’s. Een bedrag dat je in deze tijd vast wel beter kunt gebruiken dan voor je zorgverzekering.

En heb je de nieuwe zorgverzekering van je keuze gevonden? Dan is overstappen bovendien ook zo geregeld. Je kunt online de nieuwe zorgverzekering aanvragen. En als je tussen half november en 1 januari overstapt, wordt je oude zorgverzekering automatisch opgezegd. 

Door: Amanda Bulthuis - Dossier Verzekeren

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Grg
Grg12 dec. 2022 - 11:24

Dit is het precies nu- Er is van alles te veel! Daarom moet je alles duurder maken-laat ze maar failliet gaan. Overigens profiteert de consument er nauwelijks van.

DRP3
DRP32 dec. 2022 - 16:13

Wat heb je aan een goedkope zorgverzekering, als je überhaupt die zorg niet meer kunt krijgen? Eén keer per jaar kunnen wij als potentiële patiënten ook inspraak hierin krijgen door de keuze van onze volgende zorgverzekering. Misschien kan Kassa ook eens haar licht laten schijnen op deze problematiek en de patiënt/consument onafhankelijke voorlichting geven over welke verzekeraar het meeste doet om deze bureaucratie in te dammen en de huisartsenzorg te stimuleren.

DRP3
DRP32 dec. 2022 - 16:12

Bij de keuze van een nieuwe zorgverzekering voor volgend jaar speelt een veel groter patiëntenbelang dan de prijs alleen, namelijk of de basiszorg gegarandeerd kan blijven. Rosanne Hertzberger signaleert in haar column in de NRC (https://www.nrc.nl/nieuws/2022/04/23/zon-zorgverzekeraar-is-glashelder-toch-a4117070) de funeste invloed die zorgverzekeraars door hun bureaucratiedwang hebben niet alleen op de huisartsenzorg, maar ook op andere vormen van zorg, zoals fysiotherapie en verpleging. Door de ongelijke machtsverhoudingen tussen zorgverzekeraars en huisartsen kunnen die eersten alles opleggen aan de laatsten. Als de huisartsen samen onderhandelen met de machtige zorgverzekeraars, worden ze door de ACM beschuldigd van kartelvorming. In het zogenaamde "Integrale Zorgakkoord", dat niet door de huisartsen ondertekend is, komt nog meer de nadruk te liggen op "verslaglegging en verantwoording". Dit leidt ertoe dat veel huisartsen, maar ook andere zorgverleners, uit wanhoop het maar voor gezien houden of, zodra dit maar enigszins mogelijk is, voortijdig met pensioen gaan. Omdat daardoor een groot huisartsentekort dreigt te ontstaan, komt de basiszorg in gevaar. Nu al zijn sommige huisartsenpraktijken onbereikbaar vanwege het schromelijke tekort aan huisartsen. Zelfs de topvrouw van CZ erkende dat de basiszorg steeds minder gegarandeerd kon worden.

PeterGg
PeterGg2 dec. 2022 - 15:02

Kosten, vergoedingen, service, alle belangrijk. Maar er is meer: duurzaamheid! Zie bijvoorbeeld https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/zorgverzekeraar/duurzaamheid

keijzert
keijzert30 nov. 2022 - 15:54

ik wil graag het ziekenfonds weer terug

Dagea
Dagea30 nov. 2022 - 13:31

Hoezo bespaar ik tot wel honderden euro's??????????

Dagea
Dagea30 nov. 2022 - 13:27

Wanneer komt er eens een einde aan die vele verzekeringen en polissen?! Ik kan door de bomen het bos niet meer zien!!!!!

miamaurik
miamaurik30 nov. 2022 - 12:38

DSW is misschien wat duurder maar nog wel de beste,en met de basis en aanvullend verzekerd te zijn kom je al een heel eind.

1 Reactie
djfox741
djfox7411 dec. 2022 - 18:25

Daar kan ik alleen opzeggen, dat je daar volkomen gelijk in heb, iedereen daar betaald allemaal hetzelfde en kan vrij kiezen bij welke genezer of gezondheid instantie naar toe wil, afhankelijk je aanvullende, toch?

j.rigtering
j.rigtering30 nov. 2022 - 11:43

Extra informatie voor aanvullende verzekering: De kosten voor een aanvullende verzekering zijn niet aftrekbar voor de belasting echter wanneer je zelf de tandarts of fysiotherapeut betaald zijn deze kosten wel aftrekbaar

miaL
miaL30 nov. 2022 - 11:10

Elk jaar hoor ik weer hetzelfde: "je kan wel 100 besparen als je verandert" Ik had al lang op 0,00 moeten zitten als het waar was.

Karin en Erik Rodenburg
Karin en Erik Rodenburg30 nov. 2022 - 11:06

Helaas kunnen chronisch zieken niet altijd overstappen van verzekering, al bestaande "gebreken" worden soms uitgesloten van vergoeding.

1 Reactie
gerardvantol
gerardvantol30 nov. 2022 - 15:10

Dit probleem heb ik dus ook. De basisverzekering kan prima,maar zodra je iets extra's wil beginnen ze gelijk te steigeren.

Maverick49
Maverick4930 nov. 2022 - 10:47

Vergelijk zeker verschillende vergelijkingsite's. Ze krijgen hun inkomsten uit de via hun site's afgesloten verzekeringen. Daarnaast is het ook heel zinvol om zelf naar de site van een zorgverzekering te gaan. Ik zag dat voor mij DSW er heel gunstig uitkwam. Maar via de vergelijkingssites wordt deze niet genoemd. Alle vergoedingen die naar de vergelijkingssite's zouden gaan worden door DSW aan de klant teruggegeven door lagere premies.

2 Reacties
djfox741
djfox7411 dec. 2022 - 18:31

TOP! Daarom is DSW de grootste van de kleinere zorgverzekeraars en groeid elk jaar, dadelijk groeien ze die grote reclame-zuil verzekeraars langzamerhand voorbij 😉

Liesmal9
Liesmal94 dec. 2022 - 18:53

DSW is net zo duur als De Friesland voor mij. Goede Zorgverzekering.