Kassa

Verzekeraars en ministerie: zorgpremie nog niet vast

04-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
spaarvarken sparen geld zorg 930x520
De premies van de zorgverzekeringen in 2018 staan nog niet vast. Over de hoogte is pas in november met zekerheid iets te zeggen. Dat benadrukken het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland in reactie op de bewering van verzekeraar DSW dat de premie volgend jaar met gemiddeld 30 euro per jaar omhoog gaat.
Topman Chris Oomen van DSW stelde vrijdagochtend op Radio 1 dat de zorgpremies toenemen onder druk van een onverwachte tegenvaller van 400 miljoen euro aan inkomsten uit het zorgverzekeringsfonds.
'Effect nog niet te voorspellen'
Het ministerie van VWS liet vrijdag weten uit te zoeken waar het bedrag van 400 miljoen op is gebaseerd en benadrukt dat de premies pas eind november worden vastgesteld. Zorgverzekeraars Nederland is bekend met de tegenvaller in het zorgverzekeringsfonds, de branchevereniging spreekt van een verkeerde raming waardoor er dit jaar eenmalig 370 miljoen euro minder in het fonds blijkt te zitten dan eerder ingeschat. ,,Over het effect daarvan op de premies in 2018 is nog niets zinnigs te zeggen."
De woordvoerder benadrukt dat de hoogte van de premies wordt bepaald door veel verschillende factoren.,,Hoe de plussen en minnen onder de streep uitpakken, is op zijn vroegst pas in september duidelijk."
Ook de Consumentenbond en Patiëntenfederatie Nederland noemen het spreken van een verhoging ,,voorbarig''.
Zorgverzekeraars krijgen een belangrijk deel van hun inkomsten via het zorgverzekeringsfonds van het Rijk. In die pot komen de zorgpremies die werknemers via hun werkgevers afdragen terecht. Het fonds verdeelt dit geld onder alle zorgverzekeraars in Nederland. De rest van de inkomsten van zorgverzekeraars komt uit de verplicht af te sluiten ziektekostenverzekeringen die alle Nederlanders ieder jaar moeten afsluiten.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

bartbo
bartbo8 aug. 2017 - 15:05

Ze beginnen ons nu alvast warm te maken voor een fikse verhoging,om te beginnen met €40 , om zo in oktober,november,op 100 Euro'tjes uit te komen.Vergeet niet dat er nu in Den Haag overwegend door rechtse partijen onderhandeld wordt,en die zijn niet zo fijngevoelig voor de modale of minima,alleen voor 2x modaal of mee

schuw03
schuw037 aug. 2017 - 19:15

Het zal wel uitkomen op de minnen onder de streep voor de betalende man/vrouw.  De plussen boven de streep zullen wel verdeeld worden aan de hoge heren van de zorgverzekeraar d.m.v. een salarisverhoging of een hoge bonus omdat ze goed hebben gepresteerd het  afgelopen jaar. Als de premie niet genoeg in de hoogte gaat zal het eigen risico wel flink toenemen om zo te compenseren. Gewoon alle zorgverzekeraars opheffen en terug naar het ziekenfonds.

agapon
agapon7 aug. 2017 - 12:10

Alle maatschappijen opheffen en onder een noemer brengen onder toezicht van de staat. Vrijgekomen personeel in de zorg te werkt stellen. 10.000 banen moet genoeg zijn om dat op te vangen. Komt het geld waar het moet zijn nl. bi degene die zorgbehoevende zijn. Tevens de marktwerking opheffen in de ziekenhuizen. Die werk averechts. Leveranciers en producenten van medicijnen het mes op de strot zetten zodat er niet verder uitgekleed wordt en de daadwerkelijke kosten berekend worden. Apothekers aanpakken en ook hier de werkelijke prijzen berekenen, verschillen van 10 tallen euro's op dezelfde medicijnen is geen uitzondering. Eerder opgemerkt en aangegeven.

Johkwe
Johkwe7 aug. 2017 - 11:28

Het voormalig ziekenfonds moet weer terug. Premie ingehouden op loon /uitkering. Geen verzekeraars die alleen maar aan hun eigen portemonnee denken en de lage inkomens liever laten creperen.

boris pasternak
boris pasternak7 aug. 2017 - 11:21

Die voorgenomen verhoging bestaat uit niets anders dan nergens op gebaseerde willekeur. Het klootjesvolk slikt het toch wel, zo lijkt de achterliggende gedachte. Dat komt ook omdat hier nauwelijks geprotesteerd wordt, anders dan op de sociale media, en daar trekken ze zich niets van aan.

maffy1948
maffy19487 aug. 2017 - 11:01

Zorgverzekeraars moeten zeker het salaris van hun Directie weer opschroeven, als je het eens anders om doet die eruit schopt moet je eens kijken wat er overblijft . Want die verslinden het meeste geld per jaar. Nog beter zorgverzekeraar af schaffen misschien dat ze dan ook na gaan denken met de zaagsel kop.  

ferre van dekken
ferre van dekken5 aug. 2017 - 18:02

Over de balk . Kreeg vorig jaar 2016 een brief van de huisarts als ik mee wou werken aan cvr--risicofactoren voor hart- en vaatziekten- Na 2x er zijn geweest gestopt en afgezegd. Vandaag 2017 keek ik op de basis verzekering dat de dokter gewoon om de 2 maand een bedrag van €58.50 in rekening brengt en dat al 8x heeft gedaan .Dus de Friesland zorgverzekering gebeld . Daarvoor moet ik bij de huisarts zijn.Dit is toch van de gekke meld je dat er onterecht geld van mijn basisverzekering wordt gehaald door de huisarts . Het gaat niet van uw verplicht eigen risico af hoor meneer zegt de Friesland . Het wordt toch onterecht uitbetaald mede van onze premiegeld .Tel de bedragen eens als ze dit bij meerdere mensen doen loopt het in de duizenden € Terwijl er mensen zijn die een betalings- achterstand hebben van 1 maand de deurwaarder op de stoep krijgen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!