Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verzekeraars en ministerie: zorgpremie nog niet vast

04-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
spaarvarken sparen geld zorg 930x520
De premies van de zorgverzekeringen in 2018 staan nog niet vast. Over de hoogte is pas in november met zekerheid iets te zeggen. Dat benadrukken het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland in reactie op de bewering van verzekeraar DSW dat de premie volgend jaar met gemiddeld 30 euro per jaar omhoog gaat.
Topman Chris Oomen van DSW stelde vrijdagochtend op Radio 1 dat de zorgpremies toenemen onder druk van een onverwachte tegenvaller van 400 miljoen euro aan inkomsten uit het zorgverzekeringsfonds.
'Effect nog niet te voorspellen'
Het ministerie van VWS liet vrijdag weten uit te zoeken waar het bedrag van 400 miljoen op is gebaseerd en benadrukt dat de premies pas eind november worden vastgesteld. Zorgverzekeraars Nederland is bekend met de tegenvaller in het zorgverzekeringsfonds, de branchevereniging spreekt van een verkeerde raming waardoor er dit jaar eenmalig 370 miljoen euro minder in het fonds blijkt te zitten dan eerder ingeschat. ,,Over het effect daarvan op de premies in 2018 is nog niets zinnigs te zeggen."
De woordvoerder benadrukt dat de hoogte van de premies wordt bepaald door veel verschillende factoren.,,Hoe de plussen en minnen onder de streep uitpakken, is op zijn vroegst pas in september duidelijk."
Ook de Consumentenbond en Patiëntenfederatie Nederland noemen het spreken van een verhoging ,,voorbarig''.
Zorgverzekeraars krijgen een belangrijk deel van hun inkomsten via het zorgverzekeringsfonds van het Rijk. In die pot komen de zorgpremies die werknemers via hun werkgevers afdragen terecht. Het fonds verdeelt dit geld onder alle zorgverzekeraars in Nederland. De rest van de inkomsten van zorgverzekeraars komt uit de verplicht af te sluiten ziektekostenverzekeringen die alle Nederlanders ieder jaar moeten afsluiten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!