Kassa

'Premie zorgverzekering omhoog door onverwachte tegenvaller'

04-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorgkosten_83.jpg
Verzekerden moeten er rekening mee houden dat ze in 2018 een hogere zorgpremie gaan betalen. Door een onverwachte tegenvaller van 400 miljoen euro stijgt de premie volgend jaar waarschijnlijk gemiddeld met 30 euro.
Dat heeft topman Chris Oomen van verzekeraar DSW vrijdag gezegd in het Radio 1 Journaal.
Compensatie voor tegenvaller
,,De inkomsten uit het zorgverzekeringsfonds zijn in 2016 lager uitgevallen. Dit heeft geleid tot een tegenvaller van 400 miljoen euro. Dit zal gecompenseerd moeten worden in de premie. Want onze reserves dalen hierdoor en we kunnen onze premies daarom niet laag houden'', zegt Oomen. ,,Er zijn ook nog andere factoren die invloed kunnen hebben op de premie, zoals de inflatie en wat er wel of niet in de pakketten blijft. Maar dat staat hier los van de onverwachte tegenvaller.''
DSW hoopt in september de hoogte van de nieuwe premie bekend te kunnen maken.
Zorgverzekeringsfonds
Zorgverzekeraars krijgen een belangrijk deel van hun inkomsten via het zorgverzekeringsfonds van het Rijk. In die pot komen de zorgpremies die werknemers via hun werkgevers afdragen terecht. Het fonds verdeelt dit geld onder alle zorgverzekeraars in Nederland. De rest van de inkomsten van zorgverzekeraars komt uit de verplicht af te sluiten ziektekostenverzekeringen die alle Nederlanders ieder jaar moeten afsluiten.
'Afwachten'
De Consumentenbond en Patiëntenfederatie Nederland maken zich nog geen grote zorgen. ,,We wachten nog even af hoe het gaat uitpakken", meldt een woordvoerster van de Consumentenbond. ,,Als de premies omhoog gaan, is dat slecht nieuws voor consumenten, maar dit lijkt een beetje vooruitlopen." Een woordvoerder van de Patiëntenfederatie staat ook nog niet op de barricaden. ,,We hebben nog geen cijfers gezien. Ik wil eerst wel eens weten waarop dit verhaal is gebaseerd. En waar zou die onverwachte tegenvaller ineens vandaan komen?"
Verzekerden kregen dit jaar te maken met een forse premieverhoging. De grote zorgverzekeraars schreven dit vooral toe aan de uitbreiding van de basisverzekering, die de overheid bepaalt. Daarbij zijn volgens verzekeraars de zorgkosten hoger dan er aan premie binnenkomt. Het verschil moet worden bijgelegd uit de reserves. Volgens minister Edith Schippers (Volksgezondheid) hadden zorgverzekeraars meer uit hun reserves kunnen putten om de premies laag te houden.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!