Kassa

Verwijderde bestanden plotseling terug in clouddienst Dropbox

04-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
173 keer bekeken
  •  

Ruim 8 miljoen Nederlanders gebruiken de clouddienst Dropbox. Dat is een online opslagdienst waarin je bestanden kunt opslaan zodat je er overal toegang tot hebt. Verwijderde bestanden kunnen binnen 30 dagen worden teruggehaald en na die 30 dagen worden ze definitief verwijderd. Maar gebruikers kregen plotseling bestanden terug die zij jaren geleden hebben verwijderd.

Fout in het systeem
Het regent klachten op het forum van Dropbox. Velen zijn verbaasd dat bestanden die zij 5 jaar geleden hebben verwijderd, plotseling terugkomen. Na veel zoeken blijkt dat de bestanden niet 30 dagen worden bewaard, maar 60 dagen . En dat terwijl de website in eerste instantie 30 dagen aangeeft. Dat verklaart nog steeds niet waarom bestanden jarenlang zijn opgeslagen.

Het gaat volgens Dropbox om een zogeheten ‘bug’, een fout in het systeem. Volgens de opslagdienst werden bestanden en mappen door de fout niet helemaal verwijderd en besloten ze de besmette bestanden tijdelijk apart te zetten. Bij pogingen om de fout te herstellen heeft Dropbox de niet-gewiste bestanden per ongeluk teruggezet. Lees HIER de volledige verklaring van Dropbox.

Er is voor het grootste gedeelte van de gebruikers een zogeheten fix uitgerold, maar nog niet voor iedereen. De fix (het repareren van de fout) zou ervoor moeten zorgen dat de bestanden nu wel definitief verwijderd worden.

Is de cloud veilig?
Volgens technologiedeskundige Danny Mekiç is het nog maar de vraag of Nederlandse Dropbox-gebruikers dit juridisch kunnen aanvechten. Dropbox is een Amerikaans bedrijf en de regels van de Europese Unie en Amerika zijn niet hetzelfde.

De meeste bekende diensten zijn niet veilig, aldus Mekiç. “Documenten worden versleuteld, maar Dropbox heeft de sleutel in handen en zou in theorie alles kunnen inzien.” Daarnaast moet je erg voorzichtig zijn met persoonlijk gegevens en gevoelige informatie. Het is beter om deze informatie op een externe harde schijf op te slaan.

Tips
Als Nederlandse consument is het slim om een Nederlandse opslagdienst te gebruiken, zoals Stack. Je hebt dan te maken met de Nederlandse wetgeving mocht er iets misgaan. Bestanden en mappen worden dan namelijk opgeslagen op Nederlandse servers. Er bestaan ook veiligere maar minder gebruiksvriendelijke clouddiensten, zoals MEGA, SpiderOak en hubiC.

Daarnaast is het ook aan te raden om af en toe een back-up te maken. Clouddiensten en computers synchroniseren automatisch en als documenten in de cloud worden verwijderd, gebeurt dat ook op je computer.

In 2013 besteedde we eerder aandacht aan clouddiensten, waarbij bleek dat de consument de dupe werd van eenzijdige algemene voorwaarden. Het fragment kun je HIER terugkijken.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

frisiantje
frisiantje5 feb. 2017 - 10:51

Voor mij het dit meer een teken dat alles wat aan de voorkant wordt verwijderd, aan de achterkant wordt bewaard. En dat geldt ook voor bedrijven als Facebook, Instagram, enz.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!