Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consument dupe van eenzijdige cloudvoorwaarden

14-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
195x90_cloud.jpg
Clouddiensten zoals Dropbox, Google drive en Microsoft Skydrive worden door de consument steeds vaker gebruikt. Deze diensten maken het voor de consument makkelijk om overal toegang te hebben tot hun bestanden en bespaart opslagruimte op de PC. Echter gaat deze gebruiksvriendelijkheid gebukt onder de ongunstige voorwaarden van de aanbieders naar de consument.
Wat kost zo'n cloud?
Een kleine cloud is gratis bij deze aanbieders. Het gaat dan om twee tot vijftien gigabyte. Als je meer opslagruimte wilt, moet je gaan betalen. De prijzen lopen uiteen van €36,42 per jaar voor in totaal 100 GB bij Microsoft Skydrive, €43 per jaar voor 100 GB opslagruimte bij Google Drive tot €87,33 per jaar voor in totaal 100 GB bij Dropbox. Bij Dropbox kun je tot in totaal achttien gigabyte gratis krijgen door je vrienden klant te laten worden van deze cloudopslag. iCloud biedt geen upgrademogelijkheid tot 100 GB. Een upgrade van 50GB kost bij Apple €80. Met 100 GB cloudruimte kun je 12.000 foto's opslaan of negen uur films bewaren.
Europese Wet
Een goede Europese wet kan een antwoord zijn op de eenzijdige voorwaarden van de cloudaanbieders, zegt Ot van Daalen van Bits Of Freedom. Volgens Van Daalen zijn de voorwaarden te lang, leest de consument het daardoor niet en gaan sommige praktijken van bedrijven echt te ver. Zo kunnen sommige cloudaanbieders vrijwillig door je foto's scannen, zegt Van Daalen. Bits Of Freedom heeft een petitie bij minister Plasterk ingediend, voor het betere inlichten van de consument over met name het bebruik van de cloud.
Waarde van documenten
Advocaat Marianne Korpershoek specialist in IT, zegt dat je over drie belangrijke zaken moet na denken voor dat je iets in de cloud zet. Zorg dat je een back-up maakt, hoe belangrijk vind je het document en hoe erg vind je het als je het kwijt raakt?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!