Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verwarring bij campings en vakantieparken door verschillende coronamaatregelen

28-03-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
182 keer bekeken
  •  
Dit weekend start voor veel campings en vakantieparken het voorjaarsseizoen.  Maar net voor het weekeinde zijn door lokale overheden aanvullende coronamaatregelen genomen. In 4 veiligheidsregio’s moeten campings en vakantieparken dicht, in 7 andere regio’s gaan gezamenlijke toiletvoorzieningen op slot. De verschillende en veranderende maatregelen zorgen voor verwarring op campings en recreatieparken.
De ontwikkelingen voor campings en vakantieparken volgen zich de afgelopen dagen snel op. Op het moment dat dit artikel is geschreven moeten campings en/of recreatieparken in de veiligheidsregio’s Twente, Rotterdam-Rijnmond, Noord-Holland Noord en Zeeland de deuren sluiten. Er gelden uitzonderingen bijvoorbeeld voor permanente bewoning.

Toiletgebouwen dicht

In 7 regio’s is besloten dat op campings en vakantieparken de gedeelde sanitaire voorzieningen gesloten moeten worden. Dat betekent dat de douche, was en toiletgebouwen dicht gaan. Op de campings kunnen alleen gasten terecht die een eigen toiletvoorziening bij hebben, het gaat dan bijvoorbeeld om chalets, stacaravans en campers. Deze regels gelden onder meer in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe.
In de overige regio’s gelden voor campings de regels die voor heel Nederland zijn ingesteld. Zij mogen open als de hygiënemaatregelen en de 1,5 meter afstand maar aangehouden kunnen worden. Wel kan het voorkomen dat burgemeesters individuele gevallen hier besloten campings te sluiten. Dit is nog het geval in de 3 veiligheidsregio’s in Brabant.

Verwarring over maatregelen

Vrijdag wisten campinghouders in Noord- en Oost-Gelderland nog niet precies waar ze aan toe waren. In de regio moeten de gezamenlijke toiletvoorzieningen op campings dicht. Maar waar de ene campinghouder denkt dat campers nog wel kunnen, worden ze op de andere geweigerd. Ook wordt er geklaagd over telkens vernieuwde maatregelen. Een campingdirecteur zegt flink te hebben geïnvesteerd om op een verantwoorde manier open te kunnen op basis van nieuwe regels van begin deze week. Enkele dagen later ziet hij zich alsnog gedwongen zijn park grotendeels te sluiten vanwege alweer nieuwe maatregelen.

HISWA-RECRON laakt willekeur coronamaatregelen

Brancheorganisatie van recreatieondernemers HISWA-RECRON laakt de nieuwe maatregelen en de uiteenlopende aanpak van de verschillende veiligheidsregio’s. De koepel is ervan overtuigd dat campings en vakantieparken op een veilige manier open kunnen. In gevallen zou het er zelfs veiliger zijn dan thuis. Daarbij roept HISWA-RECRON op tot duidelijke landelijke regels in overleg met de sector.

Vouchers in plaats van annuleren

HISWA-RECRON en de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) roepen vakantiegangers die vanwege de coronacrisis niet meer naar de camping of het vakantiepark willen op niet te annuleren. Als consumenten massaal gaan annuleren en hun geld terugeisen, dreigt een faillissement voor veel recreatieondernemers. Beter zou zijn dat mensen hun reservering verschuiven naar de toekomst. HISWA-RECRON werkt op dit moment aan een systeem waarbij kampeerders vouchers krijgen als ze nu niet naar de camping willen of kunnen komen. Daarmee kunnen ze na de coronacrisis een nieuwe reservering maken bij de camping waar ze nu niet terecht kunnen. Op korte termijn moet meer duidelijk worden over de vouchers.

RIVM tegen vakantiegangers: Blijf thuis

Ondanks dat in grote delen van Nederland campings of vakantieparken wel open zijn, raadt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) af daar naartoe te gaan. Hoewel het misschien wel mogelijk is op campings de hygiëneregels te volgen en 1,5 meter afstand te bewaren, moeten kampeerders wel eerst naar de camping reizen. Met deze verplaatsing kan ook het coronavirus zich door Nederland verspreiden, aldus het RIVM. Kamperen is niet noodzakelijk en dus strijdig met een belangrijke regel: Blijf thuis tenzij het echt niet anders kan.
Lees de reacties van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland en HISWA-RECRON

In het buitenland ondertussen: camperaars gestrand in Tanger

In de Marokkaanse havenstad Tanger zijn honderden Europese camperaars gestrand vanwege de reisbeperkingen door de coronacrisis - zie de video hieronder.  De Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) is in overleg met de Marokkaanse autoriteiten om deze reizigers zo snel mogelijk naar huis te laten terugkeren. Mogelijk is zondag 29 maart de eerste ferry naar Frankrijk. Kijk voor  meest actuele situatie op de NKC-site.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!