Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verkoop recreatiepark Hoek van Holland afgeblazen: park komt in handen van recreanten

26-02-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
7201 keer bekeken
  •  

De recreanten van recreatieoord Hoek van Holland streden ruim een jaar tegen de plannen van gemeente Rotterdam om het park te verkopen. Ze waren bang dat het een commercieel park werd met dure vakantiebungalows.

Vorig jaar besteedde Kassa uitgebreid aandacht aan de ophanden zijnde verkoop van de "Houten kampeerstad van Rotterdam", het oudste vakantiepark van Nederland. De gemeente besloot dat het beheren van het honderd jaar oude vakantiepark niet langer een kerntaak was en de recreanten kregen door middel van een brief te horen dat de gemeente van plan was om het park te verkopen.

Snoeihard oordeel

De recreanten lieten het er niet bij zitten, en ook de voltallige gemeenteraad had kritiek op het voorstel. Op 1 juli kwam de Ombudsman van Rotterdam met een rapport over de gang van zaken.

Op 1 juli kwam de Ombudsman van Rotterdam met een rapport over de gang van zaken. Er werden snoeiharde conclusies getrokken: er was sprake van een gebrek aan informatie, de recreanten waren te weinig bij de plannen betrokken en er was ook niet voldoende gekeken naar alternatieve oplossingen en mogelijkheden, anders dan de verkoop van het recreatieoord.

Park komt in handen van de recreanten

Wethouder Bas Kurvers maakte zijn excuses en ging samen met wethouder Said Kasmi in gesprek met de RAR, de recreantenraad. En nu is er dan een definitief besluit gekomen: het park komt in handen van de recreanten, de grond wordt in erfpacht aan de 1100 families uitgegeven en zij mogen zelf op zoek naar een goede beheerder. 

Reactie van wethouder Said Kasmi

Wij vroegen wethouder Said Kasmi van de gemeente Rotterdam om een reactie. Hieronder lees je de vragen én antwoorden.

Waarom heeft dit zo lang geduurd?

"Het is allereerst heel fijn dat er na lange tijd zekerheid is voor de recreanten. Natuurlijk had ik liever gewild dat we deze oplossing al op 1 november 2020 met de recreanten hadden gedeeld, dat had een hoop gedoe gescheeld. Maar het was een ingewikkeld proces en dat kost tijd.

Hoe dan ook, het resultaat telt. En daar ben ik blij mee. Het laat zien dat je met elkaar tot betere ideeën komt. Ik ben blij dat we nu op een plan zijn uitgekomen dat voor alle partijen een fijne uitkomst is en waar de gemeenteraad unaniem achter staat."

Waarom is er in eerste instantie niet naar burgers geluisterd? Waarom geen participatie aan de voorkant? 

"We wilden eerst een besluit nemen over de verkoop, en daarna met recreanten in gesprek over onder welke voorwaarden je dat doet. We zijn uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat toch vóór het besluit te doen. Daardoor is er een heel nieuw plan ontstaan en ging de eerder aangekondigde aanbesteding – wat ons in eerste instantie de beste optie leek - van tafel."

Rapport van de Ombudsman: wat ging er niet goed? 

"Het grootste kritiekpunt was vooral dat recreanten te weinig betrokken waren bij het nemen van een besluit. We hebben naar het oordeel van de ombudsman geluisterd en daar uiteraard werk van gemaakt."

Hoe is het vlot getrokken?

"Door goed met elkaar te praten. Ik heb bijna wekelijks met de RAR en de gebiedscommissie om de tafel gezeten. Zo'n 500 recreanten hebben zich uitgesproken, de gebiedscommissie heeft 100 interviews afgenomen, er is een online enquête geweest.

Zo is er een plan gekomen dat de kleinschaligheid van het park en de rechten van de recreanten zoveel mogelijk behoudt. Vooral door naar elkaar te luisteren kom je tot betere plannen."

Hoe zit het precies met uitgifte van erfpacht? Moet Rotterdam inleveren? Wordt er gedifferentieerd in erfpacht voor huurders? 

"We hebben altijd gezegd: het beste plan voor recreanten is leidend, niet wat de prijs van de grond oplevert. Wat de erfpachtcanon wordt en dus wat het de gemeente oplevert, dat moet nog blijken.

We nemen het komend jaar om alles op een rijtje te zetten. Zo wordt er een taxatie gemaakt. Differentie in erfpacht voor huurders zal alleen plaatsvinden op basis van oppervlakte van het gehuurde perceel; iemand met een kleiner stukje grond betaalt dan minder dan iemand met een groter stuk.

Of huurverhoging wordt doorgevoerd is ook nu nog niet te zeggen, we gaan het komend jaar nemen om dat goed te onderzoeken. De intentie van alle partijen is wel om de huren niet te veel te laten stijgen."

Wat kunnen andere gemeenten hiervan leren?

"Als gemeente kun je invloed uitoefenen op wat voor soort recreatie er plaatsvindt. Dat kan via het bestemmingsplan waarin je het unieke en kleinschalige karakter van een oord als dat van Hoek van Holland kunt verankeren.

In principe kan elke gemeente dat, maar je moet wel willen. Ook zijn recreanten en gemeenten veel wijzer van elkaar geworden tijdens de participatie. Dit kunnen we iedere gemeente aanraden. Mijn advies: blijf met elkaar in gesprek, luister naar elkaar en kom met elkaar tot mooie plannen."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!