Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verkeersboetes vaker in termijnen te betalen

02-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
snelheidscontrole_08.jpg
Mensen die de aan hen opgelegde verkeersboete niet op tijd kunnen betalen, omdat ze op dat moment te krap zitten, kunnen die boete straks in termijnen betalen. De mogelijkheden voor gespreide betaling worden voor hen uitgebreid. Het gaat daarbij alleen om mensen die kunnen aantonen dat zij de boete wel willen maar niet kunnen betalen en bij wie dwangmiddelen tot onredelijke situaties leiden.
Ruimere betalingsmogelijkheden
Dat schrijven minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) dinsdag aan de Tweede Kamer. Nu is gespreide betaling ook al mogelijk maar alleen als iemand ernstige schulden heeft en daarnaast vaak ook nog een strafrechtelijke boete moet voldoen. Met de ruimere betalingsmogelijkheden hopen de bewindslieden dat meer mensen de boete voldoen en daarmee minder vaak dure dwangmiddelen ingezet hoeven te worden. Zowel de Tweede Kamer als de Nationale ombudsman had gewezen op schrijnende en onredelijke situaties van bijvoorbeeld gijzeling, wat betekent dat mensen vastgezet worden om hen onder druk te zetten alsnog te betalen.
Betalingsregeling
Van de gemiddeld 10 miljoen verkeersboetes die jaarlijks worden opgelegd, wordt pakweg 95 procent betaald. In 2013 zijn ongeveer 16.500 betalingsregelingen getroffen voor verkeersboetes. Justitie zoekt nog verder uit met ketenorganisaties wat voor maatregelen er moeten komen om de groep mensen die niet tijdig kan betalen, tegemoet te komen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!