Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Verdere digitalisering kwetsbaar voor Nederland'

29 jun 2020
  •  
leestijd 1 minuten
cybercrime hacker 1127
Nu verschillende systemen met elkaar verbonden raken, blijven cyberaanvallen een grote bedreiging voor de Nederlandse samenleving. Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg. Volgens hem moeten de overheid en bedrijven beter in beeld krijgen waar zwakke plekken in systemen zitten. 
De NCTV noemt spionage en sabotage door andere landen, cybercriminaliteit en grootschalige uitval door technische storingen de grootste risico's voor de digitale veiligheid. De aanval met gijzelsoftware op de Universiteit van Maastricht, de storing van alarmnummer 112 en de problemen met Citrix bij gemeentes laten volgens Aalbersberg zien wat er mis kan gaan. 
Mensen zijn door de coronacrisis bovendien afhankelijker van digitale middelen, zoals onlineonderwijs, videobellen en digitaal werken. Dit maakt de samenleving kwetsbaarder.

Sneller handelen bij lek in systeem

De NCTC roept ertoe op duidelijk te krijgen waar kwetsbaarheden van software zitten en deze zo snel mogelijk te herstellen. Volgens Aalbersberg laat je de deur lang openstaan zonder dat je weet wie binnenkomt zolang je niks doet aan een lek in je systemen. Deze zwaktes ontstaan omdat systemen steeds verder worden uitgebouwd en steeds afhankelijker van elkaar worden, aldus Aalbersberg.
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt dat het geen verrassing mag zijn dat de digitale dreiging op Nederland niet is afgenomen. Wat hem betreft moet Nederland niet alleen weerbaarder worden tegen zulke risico's, maar ook meer werk maken van de aanpak van cybercriminaliteit. ANP 

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!