Kassa

'Veiligheid ICT Staat in geding'

15-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cybercrime2_12.jpg
De veiligheid van de Staat zou bij ICT gerelateerde incidenten sinds 2009 14 keer in het geding ziijn geweest. Dat blijkt volgens Webwereld en Nu.nl uit een lijst van beveiligingsincidenten, die zij in handen kregen na een beroep op Wet openbaarheid bestuur (Wob). Dat schrijven Webwereld en Nu.nl donderdag.
Gerichte aanval
In zeven van de gevallen was sprake van een gerichte aanval; in twee gevallen was er mogelijk sprake van een dergelijke aanval, aldus de twee nieuwssites. De gegevens komen van Govcert, dat voor de Nederlandse overheid ondersteuning biedt bij incidenten.
Tientallen incidenten
De twee sites deden een beroep op de Wob voor tientallen incidenten, waarbij er 14 werden geweigerd vanwege 'de veiligheid van de Staat'. Dat is een zwaarwegende reden om informatie te weigeren. Volgens hoogleraar bestuursrecht Bernd van der Meulen aan de Wageningen Universiteit betekent dit dat de dreiging nog actueel is, zei hij tegen Webwereld.
Geen uitspraken
Govcert doet geen uitspraken over de aard van de incidenten, "omdat we mensen die kwaad willen niet wijzer willen maken dan ze zijn", aldus een woordvoerder. Volgens Govcert worden het aantal incidenten elk jaar gepubliceerd in het jaarrapport van de organisatie. Vanwege de kwetsbaarheid van de it-systemen gaan overheden en bedrijven samenwerken in het Nationaal Cyber Security Centrum, dat per 1 januari van start gaat. Bij het meest recente incident bij DigiNotar, waarvan beveiligingscertificaten werden gehackt, wordt al volgens deze werkwijze samengewerkt, aldus de zegsman. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!