Kassa

Veel mondkapjes voor consumenten houden virusdeeltjes niet tegen

17-10-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
18341 keer bekeken
  •  
Kassa laat zien dat veel mondmaskers voor consumenten in veel gevallen slechts schijnveiligheid bieden. We lieten zeven mondkapjes testen die nu overal in de winkels liggen door een team van wetenschappers van TU Delft. Een medisch masker, waarvan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) eigenlijk niet wil dat consumenten het kopen, kwam als beste uit de test. Dit masker kan je als consument onder andere online en in automaten op treinstations gewoon aanschaffen.
De rest van de mondkapjes kwamen een stuk slechter uit de test. TU Delft heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een nieuwe meetmethode voor gezichtsmakers. Het test met name welke invloed de pasvorm heeft. De testresultaten laten duidelijk zien dat door een slechte pasvorm veel mondmaskers ‘lekkage’ vertonen bij de neus, wangen en kin. En soms laat ook de stof veel waterdruppeltjes door.

Geteste mondkapje

  • Mondkapje blauw tissue, vijf stuks voor 3,99 euro (0,80 euro per stuk)
  • Mondkapje van twee lagen katoen voor 3,99 euro (los filter eventueel in te stoppen)
  • Mondkapje van polyester voor 5 euro
  • Mondkapje van 50 procent bamboe en 50 procent polyamide voor 9,99 euro
  • Mondkapje van zijde en twee lagen katoen, laten maken door kleermaker
  • Mondkapje van oud laken, laten maken door kleermaker op basis van patroon van Rijksoverheid
  • Mondkapje KN95, medisch masker van kunststof, twee stuks voor 9 euro (4,95 euro per stuk)

Schijnveiligheid

Professor Binnenmilieu Philomena Bluyssen en postdoc-onderzoeker Marco Ortiz van de TU Delft hebben in samenwerking met NLR/DNW een testopstelling gemaakt waarbij ze een kunststof hoofd waterdamp, een nevel van verschillende druppels, laten uitademen op normale ademsnelheid. Die nevel is iets wat we allemaal uitademen, en bestaat uit grote en kleine druppels (aerosolen). De opstelling simuleert de uitademing van aerosolen; de druppels worden zichtbaar gemaakt door de toevoeging van een gele marker en UV licht.  Waterdruppeltjes, nevel en damp zit ook in adem, net als stikstof. Als iemand besmet is, kan het virus in die uitgeademde aerosolen zitten.  Een mondmasker zou dit tegen moeten houden, maar de test laat zien dat dit vaak niet het geval is. Sommige maskers, zo vertelt wetenschapper Philomena Bluyssen, bieden alleen ‘schijnveiligheid’. De test laat vooral zien hoe goed of slecht een masker aansluit middels lekkage boven, via de zijkanten of naar onderen.  Wel denken de wetenschappers dat de meeste mondmaskers bescherming bieden tegen grote druppels als iemand hoest of niest.

Alleen medische masker KN95 kwam goed uit de test

Alleen het medische KN95 masker werd als ‘goed’ getest. Het ministerie van VWS raadt af om er KN95 masker te kopen. “De KN95-gezichtsmaskers staan gelijk aan de FFP2-gezichtsmaskers en zijn in eerste instantie bedoeld voor de zorg”, aldus een woordvoerder.
Er waren nog twee maskers die het redelijk deden. Een masker met twee lagen katoen, maar dan alleen als er een los extra filter in werd geschoven. En bij het wegwerpmasker van tissue hield het materiaal bij de neus en mond redelijk wat tegen, maar was er door een slechte pasvorm juist veel lekkage bij de wangen. Het masker van polyester, bamboe en zijde kwamen slecht uit de test. Net als het masker van een oud laken, gemaakt op basis van het patroon dat de overheid beschikbaar heeft gesteld. Na de test van Kassa heeft de overheid besloten dit patroon offline te halen
Wel denken de wetenschappers dat de meeste mondmaskers bescherming bieden als iemand hoest of niest.

Reactie ministerie van VWS

Het ministerie van VWS en de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laten in een reactie weten: "Het kabinet volgt het OMT in haar advies wat erop neerkomt dat het dragen van een mondkapje niet dé oplossing is tegen de verspreiding van het virus. Het allerbeste is om anderhalve meter afstand te houden, hygiëne te betrachten, bij klachten thuis te blijven en je te laten testen. Het dragen van een mondkapje is wél een aanvullend middel om het risico dat blijft bestaan af te dekken. Nu de epidemie oplaait, helpen alle kleine beetjes - zeker op plekken waar het moeilijk is de anderhalve meter afstand te houden."

Landelijk keurmerk

Het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) werkt aan een Nederlands keurmerk voor mondkapjes, waardoor je als consument weet dat een product een goed mondkapje is. Dit keurmerk wordt niet in opdracht van de overheid ontwikkeld. Hierdoor zijn er straks twee soorten mondkapjes te koop: mondkapjes met keurmerk én mondkapjes zonder keurmerk. Volgens het NEN kan alleen wetgeving ervoor zou zorgen dat alleen mondkapjes met een keurmerk in de winkels komen.

Duurzaamheid mondkapjes

Wereldwijd worden er sinds de coronacrisis iedere maand 129 miljard mondkapjes gebruikt. Een groot deel hiervan zijn wegwerpmondkapjes Steeds vaker komen wegwerp-mondkapjes in de natuur en op straat terecht. Volgens Greenpeace is de impact hiervan op het milieu enorm groot, stelt het in onze uitzending. Wat vinden de mensen op straat daarvan? Redacteur Eva gaat op pad voor het antwoord en geeft een hele simpele oplossing.

Aankoop en gebruik mondkapjes: waar moet je op letten?

Omdat de overheid het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes sterk aanraadt, gaan de gezichtsbeschermers als warme broodjes over de toonbank. Veel webshops bieden mondkapjes aan, maar niet elke site en elk mondkapje is betrouwbaar. Waar moet je op letten tijdens het kopen en gebruiken van mondkapjes? En hoe hoor je het op en af te doen? We leggen het je uit.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (92)

Kasper2
Kasper216 nov. 2020 - 9:48

Dit is wel een beetje de ongekeerde wereld. De regering heeft altijd al aangegeven dat niet medische kapjes niet goed werken. Onder druk van de publieke opinie en de oppositie is de regering overstag gegaan. Om ze nu de schuld te geven van iets wat de regering en rivm altijd hebben aangegeven is echt onterecht.

pvanbavel
pvanbavel30 okt. 2020 - 18:33

Deze website is vreselijk om te gebruiken op een telefoon. Veel teveel scherm refreshes, bovendien verspringt de positie waar je aan het lezen was continue

Misteree
Misteree24 okt. 2020 - 11:01

Goed om nu eens getest te zien welke dan het beste van de slechtste is, conclusie is dus eigenlijk een niet-medisch wegwerpmasker. Dan gaat het wel om de combinatie van 1,5 meter afstand en het signaal dat je afgeeft als je een mondkapje in de supermarkt draagt. Ik merk wel dat als je nu iemand tegenkomt die em niet draagt dat je daar met een nog grotere bocht omheen gaat. Ook al helpt het niet volledig, als je hoest komt het gewoonweg minder ver dan zonder mondkapje. In de uitzending wordt gezegd dat een wegwerpmasker enkele euro's per keer kost, maar heb ze ook al vaak genoeg in de supermarkt gezien voor € 4,99 voor een hele doos van 50 stuks. Dus dat is ongeveer 10 cent per keer en niet enkele euro's.

EllaFitzgerald
EllaFitzgerald20 okt. 2020 - 16:19

Super goed en fijn dat jullie hier onderzoek naar hebben gedaan. Ik had graag bij het onderzoek van de TU Delft ook het verschil gezien van als je helemaal geen mondkapje op hebt. Wat de waterdamp dan doet. Nu zag je dat er wel veel lekkage is, maar je hebt geen zicht op hoeveel lekkage dat is ten opzicht van de situatie waarin je helemaal geen kapje op hebt. Of heb ik dit stukje gemist?

Sietse103
Sietse10320 okt. 2020 - 15:16

Dus hier uit moet ik begrijpen dat aërosolen niet in hoest of nies zitten? Of te wel.. voor ademen wekt het niet, maar voor hoesten en niezen wel... wat een onzin.

rene troost
rene troost19 okt. 2020 - 19:41

Perfect item Kassa!!!! Het zou echt geniaal zijn als de TU Delft ook een onderzoek kan doen met een niezende testpop. Ben echt heel benieuwd naar de uitkomst.....

Peertje89
Peertje8919 okt. 2020 - 18:21

Ik ben ook wel benieuwd of je minder snel het virus in kan ademen als je een mondkapje draagt. Als 't niet door de voorkant komt, dan heb je toch in ieder geval al een verminderde kans lijkt me? Ze zeggen wel dat je door het dragen anderen beschermt tegen jezelf als je het virus draagt, maar waar is dit op gebaseerd? Die stof blijft (die met filter dan) het virus tegenhouden, dus al draag je het over neus en mond, dan heb je alleen de zijkant waar 't evt naar binnen kan komen. Verminderde kans is ook prettig. Niet 100 % maar toch.

locutisolar
locutisolar19 okt. 2020 - 16:24

Het NNI heeft op 20 mei 2020 een NEN-spec gepubliceerd: NIET-MEDISCH MOND_NEUSMASKER Aanbevelingen voor ontwerp, maakproces, gebruik en onderhoud in het kader van COVID-19 Het masker is alleen goed voor het deels tegenhouden van grote WHO druppelbesmeting, die geproduceerd worden door de drager. Het beschermt de drager niet Er is geen rekening gehouden met het feit, dat besmettingen voornamelijk worden veroorzaakt door aerosolen die door en om het masker heen gaan.

John Keet
John Keet19 okt. 2020 - 15:03

Beste mensen, wat een slecht onderzoek. Als je de kwaliteit van een mondmasker wil beoordelen moet het zowel op uitademing en inademing getest worden. Bij de meeste mondmaskers komt de damp er alleen aan de zijkanten uit, recht naar voren niet. Dus als je met iemand praat is er zeker bescherming. De damp die er aan de zijkanten uitkomt is veel minder en heeft weinig snelheid. Zal dus ook kleine afstand afleggen. De hoeveelheid aerosolen in de ruimte kan wel toenemen. Is dit de kwaliteit van alle Kassa onderzoeken? We worden nodeloos ongerust gemaakt, de vorige golf is bedwongen zonder mondkapjes en over besmettingen in winkels hoor je niets.

eshawe
eshawe19 okt. 2020 - 10:29

Deze proefopstelling zegt in ieder geval niets over de filtering van de ingeademde lucht. Bij inademing ontstaat een vacuum in je masker. Dit zie je duidelijk bij de observatie van mensen met een mondmasker. Daardoor trekt het masker zich strakker tegen het gezicht rond neus en mond. Dus mogelijk wordt de kans op inademing van grote hoeveelheden virusdeeltjes door het masker beperkt.

1 Reactie
locutisolar
locutisolar19 okt. 2020 - 17:54

NEN spec-1 - 20-5-2020 NIET-MEDISCH MOND-NEUSMASKER Aanbevelingen voor ontwerp, maakproces, gebruik en onderhoud in het kader van COVID-19 Het gaat alleen over het medium "grote druppels" volgen WHO https://www.nen.nl/nen-spec-1-2020-versie-1-nl-271698

Krisz
Krisz19 okt. 2020 - 8:29

Fijn dat jullie met een soort van onderzoek zijn gekomen! het is tenminste iets. Een aanvullend onderzoek met betrekking tot de gevolgen van je gezondheid en het dragen van een mondkapje, zou erg helpend zijn. En nee dan heb ik het niet over de waterdamp. Mensen worden meer benauwd, ademen moeilijker.. het zou goed zijn als hierover ook een onderzoek komt!

OOT
OOT19 okt. 2020 - 7:48

De meeste mensen draaien hun gezicht weg bij hoesten en niezen. We hebben namelijk niet de neiging in iemands gezicht te hoesten en te niezen, dus we draaien we van onze gesprekspartner weg. Alles via de zijkant eruit richting.... onze gesprekspartner. Wat waren verder de voordelen van een mondkapje? Ik hoop dat die 'voordelen' het waard zijn. De natuur is er in elk geval niet blij mee met al die troep die weer overal gedumpt wordt. Maar alles heeft gevolgen, dus door al die vervuiling volgt wel weer een ramp voor ons mensen. Logisch, we veroorzaken het ook zelf.

1 Reactie
John1313
John131319 okt. 2020 - 20:25

Hoest of nies ALTIJD in je ellenboog, ook met geplaatst mondmasker!!!!

fore
fore18 okt. 2020 - 19:49

Ik heb een in UK online gekocht 5-laags mondkapje met koperdraad ingeweven , operatiekleding.. iemand mee bekend ?

cornelis hagen
cornelis hagen18 okt. 2020 - 19:48

Hoe verhouden deze mondkapjes zich dan als bescherming bij het INademen? Geeft dat ook bescherming en verschilt dat ook per type?

JLHM
JLHM18 okt. 2020 - 19:46

Het gerenomeerde wetenschappelijk tijdschrift "Nature" heeft een mooi recent artikel op hun site staan over het wetenschappelijk onderzoek dat gedaan is (en nog gedaan wordt) naar mondkapjes: https://www.nature.com/articles/d41586-020-02801-8 Ze lijken weldegelijk nut te hebben. Ze houden het virus niet volledig tegen, maar zorgen wel voor verminderde blootstelling. (Het hamsteronderzoek dat aangehaald wordt, is een mooi voorbeeld.) Afstand houden is uiteraard het meest effectief....

Annie Fens
Annie Fens18 okt. 2020 - 19:29

In de uitzending van afgelopen zaterdag was er een test met de mondkapjes. Zou het ook mogelijk zijn om mondkapjes te testen op het materiaal waar ze van gemaakt zijn? Dus of het materiaal geen giftige stoffen af zal geven? Soms zit er ook een laag op of een antibacterieel middel of i.d. Ik weet niet of dat goed is voor onze gezondheid? Zeker als je lang het mondkapje op hebt is dat misschien niet gezond. Bij voorbaat dank. Met vriendelijke groet

1 Reactie
locutisolar
locutisolar19 okt. 2020 - 17:52

NEN spec-1 - 20-5-2020 NIET-MEDISCH MOND-NEUSMASKER Aanbevelingen voor ontwerp, maakproces, gebruik en onderhoud in het kader van COVID-19 Het gaat alleen over het medium "grote druppels" volgen WHO https://www.nen.nl/nen-spec-1-2020-versie-1-nl-271698

ludovicab
ludovicab18 okt. 2020 - 19:16

Weet u wat het probleem is met mondkapjes dat ze erg duur zijn en voor mij is dat niet het enige probleem want ik blijk niet tegen het materiaal te kunnen van de maskers (zowel weggooi als katoenen maskers) voor mij voelt het dat er schuurpapier op mijn gezicht schuurt. Prijzig en onprettig. Wat moet ik nu? m.v.g. Ludovica Bulters

1 Reactie
John1313
John131319 okt. 2020 - 14:17

https://www.amazon.de/-/nl/gp/product/B087N2XZ56/ref=ox_sc_act_title_1 100 stuks, € 6,97 incl verzendkosten, dat is nog geen 7 cent per stuk, niet duur te noemen. Onprettige, klopt. Corona krijgen en/of verspreiden lijkt me nog minder prettig. Wat u moet? Kiezen uit 2 kwaden (of thuis blijven).

Lindar
Lindar18 okt. 2020 - 18:54

Fijn dat de reguliere media hier nu ook aandacht aan geeft. Dit was nl al lang bekend. Hopelijk laten jullie ook de gevolgen voor de gezondheid testen. Impact op het immuunsysteem door verhoogde opname kooldioxide (tekort zuurstof) en verzameling van een bron aan bactieren.

1 Reactie
John1313
John131318 okt. 2020 - 19:59

Hoef je NIET bang voor te zijn, Britse arts heeft dit al ontzenuwd: https://www.telegraaf.nl/video/1581240492/arts-over-mondkapjes-theorie-ik-ben-boos

Evert Mouw
Evert Mouw18 okt. 2020 - 18:21

Complimenten voor deze uitzending. Zoals Jaap van Dissel al zei bieden niet-medische mondkapjes nauwelijks bescherming. Het kabinet volgt het OMT behalve als het de bloemetjesschoentjes niet uitkomt. Mondkapjes hebben ook serieuze gezondheidsnadelen, waaronder bacteriële risico's voor de mond en de luchtwegen. Natuurlijk hebben de kapjes ook beperkt nut, zoals wellicht in drukke supermarkten, dus voor eventjes. Mogelijke nadelen staan in o.a. deze paper opgesomd: https://www.researchgate.net/publication/344661022_Masks_false_safety_and_real_dangers_Part_2_Microbial_challenges_from_masks Het lijkt me essentieel dat het vertrouwen van het publiek niet beschaamd wordt, anders krijgen we niet iedereen mee met het bestrijden van dit virus dat weliswaar nauwelijks een fatale afloop kent, maar waarschijnlijk wel een hoop langdurige of zelfs permanente schade geeft aan longen, perfusie, geur etc. bij relatief veel mensen.

1 Reactie
locutisolar
locutisolar19 okt. 2020 - 17:52

NEN spec-1 - 20-5-2020 NIET-MEDISCH MOND-NEUSMASKER Aanbevelingen voor ontwerp, maakproces, gebruik en onderhoud in het kader van COVID-19 Het gaat alleen over het medium "grote druppels" volgen WHO https://www.nen.nl/nen-spec-1-2020-versie-1-nl-271698

Meedenken20
Meedenken2018 okt. 2020 - 17:58

Ik vind jullie programma over het algemeen goed. De uitzending over de mondkapjes vind ik op het verkeerde moment gedaan, heel erg jammer eigenlijk heel erg dom nu het dragen van mondkapjes wordt verplicht. Dit zal weer hele volksstammen aanleiding geven om ze niet te gaan dragen. Heel erg dom om dit nu uit te zenden, stom stom stom!!!

2 Reacties
ingrid.m
ingrid.m19 okt. 2020 - 9:17

Vind je dat het in landen waar de mondkapjes al langer verplicht zijn zo goed gaat? Zowel Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië ook weer strengere maatregelen door meer positieve testen. Mondkapjes is en blijft schijnveiligheid. Er is veel meer aan de hand met de PCR test die niet deugd. Het is nu herfst en straks winter. Mensen zitten meer binnen met slechte ventilatie. Gelukkig komt er een internationale rechtzaak tegen de PCR test aan.. https://www.ellaster.nl/2020/10/17/internationale-rechtszaak-wegens-pcr-test-fraude/

locutisolar
locutisolar19 okt. 2020 - 17:51

NEN spec-1 - 20-5-2020 NIET-MEDISCH MOND-NEUSMASKER Aanbevelingen voor ontwerp, maakproces, gebruik en onderhoud in het kader van COVID-19 Het gaat alleen over het medium "grote druppels" volgen WHO https://www.nen.nl/nen-spec-1-2020-versie-1-nl-271698

John1313
John131318 okt. 2020 - 17:21

https://www.welingelichtekringen.nl/wetenschap/2017543/mondkapjes-onderzocht-dit-zijn-de-beste-en-slechtste-maskers.html De test is al gedaan. Let wel, de nummer 2. is het gangbare blauwe masker dat men op straat ziet maar dan met IIR keurmerk. Deze zijn van buiten vochtafstotend. Een heel goed alternatief voor de 'niet medische maskers' en zelfmaak knutsels dus.

HansSev
HansSev18 okt. 2020 - 15:31

Geachte redactie, Met genoegen heb ik kennis genomen van het feit dat uw goed gepresenteerde programma “Kassa” ditmaal aandacht heeft besteed aan het momenteel actuele onderwerp “mondmaskers“ en een onderzoek heeft laten verrichten naar de kwaliteit van een aantal momenteel veel gebruikte soorten van dit artikel. Het bleek daarbij dat veel van deze maskers bij lange na niet voldoet aan de eis dat zij tenminste enigermate bescherming tegen het Coronavirus moeten bieden. Uit het onderzoek bleek immers dat deze maskers onvoldoende aansloten op het gezicht van de dra(a)g(st)er. Dat er dan vervolgens werd gesproken over de wenselijkheid van een keurmerk voor dit artikel is natuurlijk een goede zaak. Echter, de uitzending kreeg daarna een politiek tintje door, met de hulp van een vertegenwoordigster van een politieke (oppositie-)partij de stelling te poneren dat de “Overheid” eigenlijk had moeten voorkomen dat deze minderwaardige artikelen sowieso op de markt waren verschenen. Op zich mag dat allemaal natuurlijk, maar dan wel met de aantekening dat men dan vervolgens niet moet denken dat het probleem daarmee is opgelost. Men vergeet dan, wellicht gemakshalve, dat deze maskertjes, ook de allerbeste, moeten worden gedragen door mensen die niet alleen moeten weten hoe ermee om te gaan maar ook de nodige zelfkritiek moeten kunnen betrachten en bijvoorbeeld moeten beseffen dat ook een KN95 masker zal lekken als een zeef op een veelvuldig voorkomend weelderig behaard gezicht, zelfs op een modieus “ongeschoren” hoofd! Hoewel dit (politiek of anderszins) wellicht wat moeilijk ligt (ook bij het RIVM en een aantal parlementsleden is dat namelijk van toepassing), vind ik toch dat een onafhankelijk programma als “Kassa” dit soort zaken zou moeten benoemen. Zeker in het belang van de volksgezondheid! Met vriendelijke groet, Hans Roos Gripvelden 19 4707 ZA Roosendaal

2 Reacties
John1313
John131318 okt. 2020 - 17:18

Daarom zegt van Dissel dat ze niet werken, hij moet zich scheren!!

locutisolar
locutisolar19 okt. 2020 - 17:50

NEN spec-1 - 20-5-2020 NIET-MEDISCH MOND-NEUSMASKER Aanbevelingen voor ontwerp, maakproces, gebruik en onderhoud in het kader van COVID-19 Het gaat alleen over het medium "grote druppels" volgen WHO https://www.nen.nl/nen-spec-1-2020-versie-1-nl-271698

Theo Huijnen
Theo Huijnen18 okt. 2020 - 14:51

Jullie zijn Super bezig.

EvB59
EvB5918 okt. 2020 - 12:13

Ik, en ik denk velen met mij, dragen een mondkapje om mezelf te beschermen. Daarvoor is het belangrijker om te weten hoeveel het mondkapje tegenhoudt als ik in adem, dan als ik uit adem! Verpleegkundigen dragen toch ook daarom een masker, om te voorkomen dat ze besmet worden. Goed dat er getest wordt, maar dan wel op de juiste merites!

2 Reacties
Rob999
Rob99918 okt. 2020 - 13:20

Daar zijn richtlijnen boor gemaakt en mag een ffp mondkapje wat voldoet aan NEN149 norm dus ern persoonlijkbeschermingsmiddel heten. Een mondkapje wat een chirurg bij een operatie gebruikt is overigens weer een andere norm wat dat heeft ook een ander beschermingsniveau namelijk bescherming tegen spatten (zoals bloed en of andere lichaamsvloeistoffen) daarom zijn deze ook niet zo goed sluiten als een ffpmasker want ze beschermen niet tegen virussen. Verpleegkundigen dragen nu ffp maskers en tijdens normale tijden weer beschermingsmaskers tegen spatten. Dus wil je jezelf beschermen kies je een masker wat de lucht van buiten naar binnen goed afvangt zoals een ffp 2 / ffp3 of chinees equivalent kn95 wat geen vervalst certificaat heeft. Maar het is dus alleen voor jezelf en niet zoals door het kabinet wordt geroepen voor een ander want dat is met deze test prima bewezen. Dus het is hoe iedereen het interpreteert. Mijn mening blijft dat de niet geteste mondkapjes geen bescherming bieden en dus compleet zinloos zijn en juist mensen met klachten naar buiten laat gaan want ze hebben een kapje op....

locutisolar
locutisolar19 okt. 2020 - 17:49

NEN spec-1 - 20-5-2020 NIET-MEDISCH MOND-NEUSMASKER Aanbevelingen voor ontwerp, maakproces, gebruik en onderhoud in het kader van COVID-19 Het gaat alleen over het medium "grote druppels" volgen WHO https://www.nen.nl/nen-spec-1-2020-versie-1-nl-271698

Rob999
Rob99918 okt. 2020 - 11:12

Laten we de realiteit bekijken. Er is geen enkel mondkapje in de wereld dat bescherming biedt van binnen naar buiten. Ze zijn daar simpelweg niet voor gemaakt. De huidige categorieen ffp1 ffp2 ffp3 bieden bescherming op een aantal verschillende niveaus. Ffp1 tegen stof zoals zaagsel en schuurstof maar niet tegen watergedragen aerosolen. En dan ook nog maximaal 4x de aanvaardbare concentratie zoals vermeld in de daarbij behorende NEN norm. Ffp2 biedt max 10 a 12 keer en tegen watergedragen aerosolen. Ffp 3 tegen max 40 tot 50 keer en aerosolen, bacterieen en sporen. Dit alles van BUITEN NAAR BINNEN. Zodra je uitademt in een masker dan loopt dat via de zijkant of het uitademventiel weg. Die lucht is ongefilteerd. Je masker biedt dus geen bescherming aan een ander dan jezelf als je het goed draagt. De ongekeurde maskers die nu verplicht gaan worden hebben geen keur en hiervan weet je dus geen niveau van bescherming. Het onderzoek van kassa toont nu heel goed aan dat ze a) geen bescherming bieden voor een ander ( wat door iedereen gepropandeerd wordt: doe het niet voor jezelf maar een ander) B: de meeste bieden ook geen bescherming voor jezelf... dit is ook zichtbaar in alle andere landen die mondkapjes al hadden verplicht want belgie spanje frankrijk italie engeland allemaal hebben ze nog steeds hoge besmettingsgraden. Dus kun je iemand niet verplichten een mondkapje te dragen wat alleen jezelf beschermd. Dan kunnen ze nog wel wat meer gaan doen je mag dan geen alcohol, roken, fastfood meer nemen dat is ook funest voor je...

3 Reacties
Jantje68
Jantje6818 okt. 2020 - 11:28

Men is idd spoken aan het najagen met deze maatregel want een niet medisch mondmasker is geen gedefinieerd begrip. Iedereen kan iets maken en dat een niet medisch mondmasker noemen. Het is de politiek die hier faalt. Men zet de wetenschappers van het RIVM en OMT aan de kant en komt dan puur vanuit de onderbuik, het 1vandaag opiniepanel. talkshowtafels, BN-ers en andere maatschappelijke druk tot dit soort dwaze en ondoordachte maatregelen. Dan te bedenken dat maatregelen die wel echt werken op grote weerstand stuiten als het gaat om verplichten, denk aan verplichte quarantaine, de corona app en avondklok.

ingrid.m
ingrid.m19 okt. 2020 - 9:31

En zo is het maar net!

locutisolar
locutisolar19 okt. 2020 - 17:49

NEN spec-1 - 20-5-2020 NIET-MEDISCH MOND-NEUSMASKER Aanbevelingen voor ontwerp, maakproces, gebruik en onderhoud in het kader van COVID-19 Het gaat alleen over het medium "grote druppels" volgen WHO https://www.nen.nl/nen-spec-1-2020-versie-1-nl-271698

Jantje68
Jantje6818 okt. 2020 - 11:08

Kan iemand mij de juridische definitie van een niet medisch mondmasker geven? Hoe is dit gestandaardiseerd en waar moet het aan voldoen? Dat is er helemaal niet. Ik kan ook een mondmasker maken van kippengaas en niemand kan mij dan aantonen dat dit niet mag zonder dat er een referentie is waar het aan getoetst kan worden. Mondmasker is een zelfde term als "mooi weer" iedereen kan er onder verstaan wat hij wil. Als dit verplicht wordt zal de wetgever dit exact moeten specificeren en ook wetenschappelijk gelegitimeerd. Het is ondenkbaar dat we dat in Nederland alleen gaan doen (kan ook niet binnen de EU) en de officiële instanties als RIVM zal dit niet ondersteunen want men geeft immers al dat dit een zinloze weg is. Dus de enige verplichting die mogelijk is, is voor medische mondmaskers en die zijn nodig voor de zorg. Ik wens de wetgever veel succes komende weken. En oh ja... vergeet vooral niet alle uitzonderingen goed te regelen. Dus mensen die om medische redenen dispensatie moeten krijgen met dokters verklaringen e.d.

1 Reactie
locutisolar
locutisolar19 okt. 2020 - 17:28

NEN spec-1 - 20-5-2020 NIET-MEDISCH MOND-NEUSMASKER Aanbevelingen voor ontwerp, maakproces, gebruik en onderhoud in het kader van COVID-19 Het gaat alleen over het medium "grote druppels" volgen WHO

man pan
man pan18 okt. 2020 - 9:34

Mijn ervaringen zijn dat niet alle zwarte polyester mondkapjes hetzelfde zijn. Sommige hebben wat dunner material, ze ademen wat beter maar beschermen wat minder goed. Op youtube zijn genoeg filmpjes te vinden om wegwerp mondkapjes beter te laten aansluiten op je wangen, twee knopen maken in de koord. That's all. Daarnaast gaat het bij mondkapjes niet om 100% bescherming, er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat de in praktijk de viral load bij gebruik van mondkapjes aanzienlijk minder worden.

1 Reactie
locutisolar
locutisolar19 okt. 2020 - 17:48

NEN spec-1 - 20-5-2020 NIET-MEDISCH MOND-NEUSMASKER Aanbevelingen voor ontwerp, maakproces, gebruik en onderhoud in het kader van COVID-19 Het gaat alleen over het medium "grote druppels" volgen WHO https://www.nen.nl/nen-spec-1-2020-versie-1-nl-271698

boyos
boyos18 okt. 2020 - 9:07

mensen met longproblemen??? wordt hier ooit rekening mee gehouden???

1 Reactie
harrybre
harrybre18 okt. 2020 - 9:38

En zo is er altijd wel een NL-er, die wat te klagen heeft. Gewoon hetzelfde doen als ik: niet me onder de mensen begeven = in eigen tuin of landweggetje, en de boodschappen thuis laten brengen. Kijkend naar de laatste pandemie, de Spaanse Griep, van 1918-'21: dit duurt nog wel een 1 - 1 1/2 jaar, dus bereid je maar vast voor. Oh en het dodental: zie de tweede piek https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_flu#/media/File:1918_spanish_flu_waves.gif

ljkeijsers@ziggo.nl
ljkeijsers@ziggo.nl18 okt. 2020 - 8:54

Alles goed en wel. Maar mensen met een smalle beurs, dat zijn er velen, kunnen zich die dure goedgekeurde mondkapjes niet veroorloven.

1 Reactie
Tim de Mooij
Tim de Mooij18 okt. 2020 - 11:46

Hoeft ook niet. de goedkope werken net zo goed/slecht. Namelijk 'een beetje'.

audb
audb18 okt. 2020 - 8:25

Om te beginnen is het GEEN MONDKAPJE maar een gezichtsmasker! Dan het volgende een KN95 kost €9 per twee en op Aliexpress €3.32 per twee dus profiteren doen ze maar al te graag. Maar ook op "normale" maskers wordt dik verdiend zo heb ik 200 maskers gekocht voor iets minder dan €14 *1 terwijl er in veel winkels er voor 50 al zo €8 of meer wordt gevraagd. Een extra filter de PM 2.5 *2 waar over gesproken wordt kan je bijna nergens hier kopen maar ook die kan je op aliexpress kopen 40 stuks voor €2.98 Ook KN95 *3 worden daar verkocht maar vreemd genoeg staat daar bij dat ze herbruikbaar zijn wat alleen mogelijk is na UV-C ontsmetting. Hopelijk gaat Kassa deze claim ook onderzoeken. UV-C is wel bewezen maar of deze maskers echt KN95 zijn? Overigens zijn ook KN95 maskers niet 100% veilig dat staat er ook bij vermeld. *1 https://nl.aliexpress.com/item/1005001319710367.html?spm=2114.13010708.0.0.2b944c4dFRqj4M *2 https://nl.aliexpress.com/item/1005001341476704.html?spm=2114.13010708.0.0.2b944c4dFRqj4M *3 https://nl.aliexpress.com/item/1005001334511339.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.46f3480cLqCkHy&algo_pvid=4993108f-ca72-4d0b-931b-2e122394d2b3&algo_expid=4993108f-ca72-4d0b-931b-2e122394d2b3-0&btsid=2100bb5116030085962243278ee33b&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ Kies België als verzending en geef aan bij de verkoper dat je het daar ook vandaan wil hebben en niet uit China (Duurt veel langer).

2 Reacties
harrybre
harrybre18 okt. 2020 - 9:44

Lidl: de simpele "bouwmarkt-kwaliteit: € 9,98/50 ( hadden en wekenlang hier in Breda zat) Hoogvliet: € 7,99 en Bigbazar € 6,99 ( maar natuurlijk op, diverse keren geweest) En per echt hoeveelheden ( inkoop kwantum deze supers) 1) 3 ply mask, "civil"quality, Fob Ningbo $0.0285/piece. 2) KN95 without breathing valve, Fob Ningbo $0.289/piece. 3) KN95 with breathing valve, Fob Ningbo $0.652/piece.

locutisolar
locutisolar19 okt. 2020 - 17:47

NEN spec-1 - 20-5-2020 NIET-MEDISCH MOND-NEUSMASKER Aanbevelingen voor ontwerp, maakproces, gebruik en onderhoud in het kader van COVID-19 Het gaat alleen over het medium "grote druppels" volgen WHO https://www.nen.nl/nen-spec-1-2020-versie-1-nl-271698

renatepate
renatepate18 okt. 2020 - 8:20

Kritisch de werking van mondkapjes onderzoeken, hoort daar ook niet bij dat je onderzoekt of je een tekort aan zuurstof en een teveel aan afvalstoffen krijgt, iets waarvoor vele artsen ons waarschuwen?

2 Reacties
AsRo
AsRo18 okt. 2020 - 8:32

Precies!

locutisolar
locutisolar19 okt. 2020 - 17:45

NEN spec-1 - 20-5-2020 NIET-MEDISCH MOND-NEUSMASKER Aanbevelingen voor ontwerp, maakproces, gebruik en onderhoud in het kader van COVID-19 Het gaat alleen over het medium "grote druppels" volgen WHO https://www.nen.nl/nen-spec-1-2020-versie-1-nl-271698

joost6401
joost640118 okt. 2020 - 7:36

Kan er ook getest worden op inademen? Want dat is natuurlijk waar het eigenlijk om gaat bij ‘bescherming’. Vreemd dat dit niet getest is, althans op de tv-beelden gisteravond zag ik er niets van.

3 Reacties
PapitoPapiNL
PapitoPapiNL18 okt. 2020 - 10:47

Je hebt helemaal gelijk!. Een normaal mens ademt in en uit. De test van de TNO laat enkel zien als de druk zich oneindig opbouwd. Zie het als ademen in een zakje. Alleen lucht in het zakje blazen zal het zakje uiteindelijk doen ploffen. Zowel in als uit ademen in een zakje kan je lang volhouden en het zakje zal niet ploffen. Je zuurstof zal echter wel opraken. De test is niet betrouwbaar en staat niet tot de werkelijkheid..... Een mondkapje helpt voor een deel. En dat is dan al voldoende om het op te doen. Niks doen helpt helemaal niet!

Tim de Mooij
Tim de Mooij18 okt. 2020 - 12:07

TU Delft, niet TNO

locutisolar
locutisolar19 okt. 2020 - 17:45

NEN spec-1 - 20-5-2020 NIET-MEDISCH MOND-NEUSMASKER Aanbevelingen voor ontwerp, maakproces, gebruik en onderhoud in het kader van COVID-19 Het gaat alleen over het medium "grote druppels" volgen WHO https://www.nen.nl/nen-spec-1-2020-versie-1-nl-271698

mdvrdrmn
mdvrdrmn18 okt. 2020 - 7:27

45 jaar medische literatuur en letterlijk 10 tallen RCT studies zijn eenduidig. Mondkapjes helpen niet tegen het verspreiden van een virus. WHO rapport "Global Influenza Programme (2019)" 265 studies; CDC rapport "Nonpharmaceutical Measures for Pandemic Influenza" en de Europese CDC gaat nog een stap verder .... "cotton surgical masks were associated with a higher risk of penetration of microorganisms and ILI compared to no masks . " Het zou een paradox zijn als maskers zouden werken tegen het verspreiden van virussen. Meer gedetailleerde informatie op https://mdvrdrmnblog.wpcomstaging.com/masks/

2 Reacties
gunung
gunung18 okt. 2020 - 9:00

Dank u!

locutisolar
locutisolar19 okt. 2020 - 17:44

NEN spec-1 - 20-5-2020 NIET-MEDISCH MOND-NEUSMASKER Aanbevelingen voor ontwerp, maakproces, gebruik en onderhoud in het kader van COVID-19 Het gaat alleen over het medium "grote druppels" volgen WHO https://www.nen.nl/nen-spec-1-2020-versie-1-nl-271698

Mein02
Mein0218 okt. 2020 - 0:49

Het probleem van het snel Kunnen oplossen en zo goed mogelijk kunnen reageren ligt naar mijn mening bij de democratie. In bijvoorbeeld een dictatuur kun je binnen een uur van alles opleggen en dan moet je luisteren. Blijkt de oplossing niet te werken, dan blijft de zelfde regering gewoon overeind. Conclusie: er wordt te langzaam gereageerd en we lopen achter de feiten aan. Waarom? Omdat iedereen in de regering te bang is om zijn Plekje kwijt te raken. Ik ben overigens geen voorstander van dictatuur maar heb het alleen over de snelheid waarmee je dingen kunt bereiken...

1 Reactie
harrybre
harrybre18 okt. 2020 - 10:00

Zie Nieuw Zeeland ( o.k., een eiland erg geïsoleerd, geen werkers, familie, bekenden en winkelbezoek over de grens), maar wel zeer harde maatregelen en.. corona-vrij. Daarom zo'n eclatante verkiezingsoverwinning. "Het Volk" kankert per definitie, altijd wel een paar rumoermakers, die een breed podium krijgen, doch aan het einde komt echt wel het algemene verstand boven. China: kei-en-keihard, desnoods met de vuurwapens in de hand ( maar niet echt nodig gehad). Wat een verschil met de duiventil in Noord-Italië, waar zelfs een Sloveense TV ploeg in- en weer uit trok met de reportage, 22 feb om 19:30 op RTL nieuws, want.. we waren nieuwsgierig en.. dat brengt geld op. Chinezen hebben wel met een zeer beperkt aantal doden ( nog geen 4700 zeggen ze, zelfs al liegen ze 90% weg, beter dan alle Westerse landen) corona helemaal onder de knie. In Qingdao 1.5 miljoen testen per dag. Haalt heel Europa nog niet per week. We hebben het verknold, verkloot en verknald door niet zoals o.a. Osterhaus zei, nog een paar weekjes door te gaan met onze "intelligente lockdown" en we hebben corona NL en Europa uit. ( zoals de Chinezen gedaan hebben)

miennaamishaaz
miennaamishaaz17 okt. 2020 - 21:59

Hebben ze bij de TU ook getest vanaf hoeveel lagen stof je wel een goed filter hebt wat virus deeltjes tegenhoud? In plaats van 2 lagen mischien 4 of zelfs 6-8?

3 Reacties
Tim de Mooij
Tim de Mooij18 okt. 2020 - 12:06

Nee dat is niet getest, en nee dat ga je ook niet bereiken met 6-8 lagen.

VoiceOver
VoiceOver19 okt. 2020 - 13:54

Is er ook getest, hoeveel van je eigen CO2 je blijft inademen bij een mondkapje. Dat is namelijk een afvalstof die de zuurgraad van je lichaam (inclusief je hersenen) beïnvloed en niet voor niets iets is, waar je lichaam vanaf wilt?

locutisolar
locutisolar19 okt. 2020 - 17:35

NEN spec-1 - 20-5-2020 NIET-MEDISCH MOND-NEUSMASKER Aanbevelingen voor ontwerp, maakproces, gebruik en onderhoud in het kader van COVID-19 Het gaat alleen over het medium "grote druppels" volgen WHO

Marcupido
Marcupido17 okt. 2020 - 21:25

Jammer dat er door dit programma weer een bommetje wordt gelegd over het gebruik van de mondkapjes. Wat boeit het nou welke wel of niet werkt, hou je er gewoon aan. Nu geef je juist de mensen weer een reden om ze niet te dragen.

7 Reacties
Tim de Mooij
Tim de Mooij17 okt. 2020 - 21:47

Precies, Kassa zou beter moeten nadenken voordat ze suggestieve informatie met een miljoenenpubliek delen.

Jantje68
Jantje6817 okt. 2020 - 22:14

Het is niet voor niets dat het RIVM en OMT het gebruik van mondmaskers voor algemeen publiek steeds hebben afgeraden. De uitzending van Kassa is daar alleen maar een bevestiging van (hoewel er nog veel meer aspecten aanzitten waarom dit een zeer slecht idee is) Men heeft deze plicht ingevoerd om van het gezeur af te zijn maar dat gezeur houdt niet op. Dat is de beloning voor slappe knieën van onze regering door toe te geven aan gedram.

gunung
gunung18 okt. 2020 - 8:59

Wat is dat nou weer voor een redenatie? Dus maar gewoon doen wat je opgedragen wordt ook tegen beter weten in. Dus als ze volgende week zeggen dat je een annanas op je hoofd moet zetten want dat helpt ook niet, dan ga jij dat gewoon doen. Befehl ist befehl.

Rob999
Rob99918 okt. 2020 - 9:42

Heb je zelf niet leren nadenken? Lucht zoekt net als water de weg van de minste weerstand. Dus een mondkapje dat niet sluit of niet genoeg lagen heeft kan dus geen bescherming bieden dat is simpelweg wat dit onderzoek aantoont. Maar dat wordt wel verplicht het is dus het bekende woord schijnveiligheid want het doet niets voor je. Kijk naar de andere landen belgie heeft al een plicht sinds langere tijd en wat heeft het geholpen daar...

Tim de Mooij
Tim de Mooij18 okt. 2020 - 11:43

@Rob999 als mensen zoals u zelf conclusies gaan trekken gaat het dus helemaal mis. Dat blijkt ook uit uw post. Het onderzoek zegt alleen iets over de pasvorm en dat kleine druppels door de mondkapjes heen komen. Maar dat is geen nieuws en heeft niet met de manier te maken waarop de kapjes wel (een beetje) werken, namelijk het tegen houden van de grote druppels.

VoiceOver
VoiceOver19 okt. 2020 - 13:52

Sorry, boeit niet of het werkt, gewoon doen? Wow, zo ver is het al gekomen.

locutisolar
locutisolar19 okt. 2020 - 17:32

NEN spec-1 - 20-5-2020 NIET-MEDISCH MOND-NEUSMASKER Aanbevelingen voor ontwerp, maakproces, gebruik en onderhoud in het kader van COVID-19 Het gaat alleen over het medium "grote druppels" volgen WHO

one2one
one2one17 okt. 2020 - 20:38

Ik heb vanavond toch wel met verbazing gekeken naar jullie reportage over mondmaskers. Er zijn wereldwijd vele tests uitgevoerd door zowel medische als natuurkundige wetenschappers op het gebied van air-to-air besmetting and de mogelijke invloed van mondmaskers. Deze tests tonen aan dat er enorm veel factoren een rol spelen bij de transmissie en afremming van infectieuze deeltjes (flow, richting, inertie, penetratie, absorptie, lekkage, (a)sympt. fase, etc.). Jullie testen nu hier uitsluitend de lekkage, zelfs nog zonder een vergelijking te maken met een situatie zonder mondmasker, en zelfs - na aanvankelijk zelf te hebben aangegeven dat de uitgeademde lucht uit een hele range verschillende grootte deeltjes bestaat - niet aangeven welke deeltjes met welke bacterie/virusconcentratie in het masker zijn achtergebleven en welke door lekkage zijn ontsnapt. Aerosolen en druppels varieren in grootte tussen 0,1 en honderden micrometer, terwijl een virus ongeveer 0.2 micrometer is: waar nog ECHT veel onderzoek naar moet worden gedaan is WELKE GROOTTE deeltjes nu echt veel bijdragen aan de virusoverdracht. Daarbij is jullie test ook nog maar uitsluitend bekeken vanuit de besmette persoon. Het is dan ook onmogelijk op basis van deze zeer beperkte test "schijnveiligheid" te concluderen. Alleen al als ondersteuning van de 1,5m afstandsregel is al bewezen dat het eenvoudigste masker deze afstand effectief met minimaal 50% ondersteunt, en dat vind ik toch al een behoorlijke winst! Dit alles is eenvoudig in wetenschappelijke onderzoeken terug te vinden.

3 Reacties
Jantje68
Jantje6817 okt. 2020 - 22:10

U lijkt het ook allemaal beter te weten dan RIVM en OMT die al die onderzoeken voor ons bestudeerd hebben (tot 4 maal toe) en gewogen (niet alleen het onderzoek wat u aan haalt maar alles wat beschikbaar is) Dit bovendien in een algehele context geplaatst van de praktijk en de Nederlandse situatie. Dus niet in een laboratorium setting. 99% van de mensen gebruikt de maskers verkeerd waardoor het laatste restje theoretisch effect teniet wordt gedaan en omslaat in nadelen. Dat ze wel iets helpen tegen hoesten en niesen daar hebben we al de 1,5 meter regel voor. Dit argument zal door veel mensen dankbaar worden aangegrepen om toch de deur uit te gaan bij klachten waardoor we nog verder van huis zijn.

one2one
one2one17 okt. 2020 - 23:38

@Jantje68 Ik kan uw reactie volkomen begrijpen, echter wil ik hier niet het nut van mondkapjes ter sprake brengen, echter uitsluitend de manier waarop kassa een naar mijn mening minimale test toont, waaraan dan wel heel snel een conclusie wordt verbonden. Onderscheid maken voor de Nederlandse situatie heeft in deze context dus ook geen zin, omdat dit in deze uitzending totaal niet ter sprake is gekomen.

locutisolar
locutisolar19 okt. 2020 - 17:32

NEN spec-1 - 20-5-2020 NIET-MEDISCH MOND-NEUSMASKER Aanbevelingen voor ontwerp, maakproces, gebruik en onderhoud in het kader van COVID-19 Het gaat alleen over het medium "grote druppels" volgen WHO

Tim de Mooij
Tim de Mooij17 okt. 2020 - 20:29

Kassa slaat met het mondkapjes-item volslagen de plank mis. Ik begrijp (en geloof) ook niet dat TU-Delft ingestemd heeft met jullie eindconclusie. Ik hoop dat jullie volgende week gaan rectificeren. Mondkapjes (bedoeld om effect van hoesten en niezen te beperken) beoordelen op de hoeveelheid waterdamp die ze doorlaten is niet relevant en onwetenschappelijk. Deze mondkapjes zijn in het geheel niet bedoeld om waterdamp tegen te houden. Zouden ze wel damp tegen houden, dan krijg je kletsnatte mondkapjes en druipt het water over je kin. Ook de conclusie dat 1 van de geteste mondkapjes 'de beste' zou zijn is onjuist. Ze zullen allemaal een vergelijkbare effectiviteit hebben als het aankomt op hoesten en niezen. Dáár zijn de mondkapjes voor bedoeld en dáár hadden jullie op moeten testen. Tussen neus en lippen door wordt door jullie genoemd dat de maskers wel helpen tegen hoesten en niezen, maar deze bevinding nemen jullie niet mee in de eindconclusie dat mondkapjes slechts een schijnveiligheid bieden. Het item is pure stemmingmakerij op deze manier, en zorgt alleen maar voor meer verwarring in de samenleving. Kassa neem je verantwoordelijkheid en verspreid geen nonsense informatie.

6 Reacties
Jantje68
Jantje6817 okt. 2020 - 22:00

Het dragen van mondmaskers voor algemeen publiek wordt al sinds het begin van de corona crisis afgeraden door RIVM en OMT. Het is een politiek besluit om deze symbool maatregel toch in te voeren. Voornamelijk op aan dringen van de oppositie. Dus het is nogal bizar om een symbool te gaan testen. Niet medische mondmaskers is hetzelfde als homeopathische geneesmiddelen. Dit werkt per definitie niet. Als je de wetenschappelijke adviezen negeert is wat mij betreft alle discussie daarna onzinnig en volledig voor rekening van de politiek die dus ook vanavond geen antwoord had en ze kunnen natuurlijk niet Jaap van Dissel naar Kassa sturen om dit bizarre besluit te verdedigen.

betergoedgejatdanslechtverzonnen
betergoedgejatdanslechtverzonnen18 okt. 2020 - 8:06

@Tim je maakt hier een goed punt. @Jantje68 een bijzonder kortzichtig antwoord uwerzijds. Het RIVM en OMT slaan stelselmatig de plank mis. Ze staan met hun mening tav mondneusmasker recht tegenover de bevindingen van vooraanstaande wetenschappers over de hele wereld en baseren hun advies op schaarste ipv uit te gaan van een wetenschappelijk onderbouwd optimum. Daarnaast is uw stellingname en vergelijking met homeopathie onterecht en m.i. belachelijk. Zoals ieder ander weet u natuurlijk ook dat de moderne medicijnen hun oorsprong hebben in de natuur. Feitelijk is de werking dus al bewezen.

Rob999
Rob99918 okt. 2020 - 9:33

Het is juist uw reactie die aangeeft welke indoctrinatie het huidige beleid heeft. Angst inboezemen bij de bevolking. De who geeft aan dat het virus niet heftiger is dan de 2 eerdere grote griepgolven die we in 2016/2017 en 2017/2018 hebben gehad waarbij meer doden betreuren warem alleen is toen niet de hele economie plat gelegd en het hele beleid is gebaseerdop een pcr test die een overweldigende fout marge geeft. Daarbij een mondkapjes plicht in de maak die naar dit onderzoek blijkt voor het overgrote deel geen bescherming te bieden. Mondkapjes zijn bedoeld voor bescherming van buiten naar binnen. Die richtlijnen bestaan al heel lang en zijn bedoeld om je beschermen tegen stof. De ffp2 (of het chinese equivalent kn95) bieden bescherming tegen aerosolen van buiten af en ffp3 tegen de meeste aerosolen alleen heb je daatbij een uitademventiel nodig omdat ander de ademweerstand te hoog wordt. Dus dit onderzoek toont wel degelijk aan dat de niet medische e ongeteste kapjes geen beschermjng bieden want waar lucht uitgaat kan lucht naar binnen en dus ook aerosolen. Het is nuet voor niets dat landen waar de mondkapjes wel verplicht waren zoals belgie spanje frankrijk italie ook nog steeds!! Torenhoge besmettingsgraden hebben van foutgevoelige pcr testen.. mondkapjes nee dus....

ingrid.m
ingrid.m18 okt. 2020 - 9:39

Hoesten en niezen? Wat heb je liever. Dat je een mondkapje draagt en als je biedt die vol met snot zit en hoest vol met vocht en schadelijke druppels die je vervolgens weer inademt? Of dat je geen mondkapje draagt en op tijd bent om een zakdoek te pakken omdat je niet eerst dat mondkapje af hoeft te doen en in je zakdoek niest die je daarna meteen weggooit of in je elleboog hoest? Dan kies ik voor de 2 e manier. Simpel...

Tim de Mooij
Tim de Mooij18 okt. 2020 - 11:40

@ingrid en dat is nu juist niet de bedoeling, dat je de mondkap afdoet. Daar gaat het dus mis.

locutisolar
locutisolar19 okt. 2020 - 17:30

NEN spec-1 - 20-5-2020 NIET-MEDISCH MOND-NEUSMASKER Aanbevelingen voor ontwerp, maakproces, gebruik en onderhoud in het kader van COVID-19 Het gaat alleen over het medium "grote druppels" volgen WHO

H.Jairam
H.Jairam17 okt. 2020 - 18:01

Ik verzoek aan u als een keurmerk mondkapjes te verkrijgen zijn op de markt mijn het dares kunt given zodat is gelijk kan kopen.mobile 063736485 of emailen aub.

marsgoddess
marsgoddess17 okt. 2020 - 17:49

ik heb nog nooit zo'n gesukkel van mijn overheid meegemaakt, volgens mij, als nu met die mondkapjes. Er zij al maanden vorm-vaste mondkapjes patronen gratis te vinden op internet. Als je die maakt en goed inrijgt met een veter, dan sluiten ze perfect aan op je neus, kin en wangen en komt er geen lucht uit. Die kapjes moet je maken van drie lagen DICHTgeweven katoen. Dan ben je wel veilig. Zegt men in Zuid-Korea, Japan, de VS. Deze katoenen maskers kunnen gewassen en gestreken worden, zijn daarmee milieuvriendelijk. Maar nee, de overheid zet weer een eigen patroontje op internet. HOE DOM is meneer Rutte, dat is de vraag.

4 Reacties
Vrije vogels in de tuin
Vrije vogels in de tuin18 okt. 2020 - 14:27

Kan ook niet anders met 2 omhooggevallen schoolmeesters! Dan is geklungel gegarandeerd! 🤔🤔🤔

locutisolar
locutisolar19 okt. 2020 - 17:29

NEN spec-1 - 20-5-2020 NIET-MEDISCH MOND-NEUSMASKER Aanbevelingen voor ontwerp, maakproces, gebruik en onderhoud in het kader van COVID-19 Het gaat alleen over het medium "grote druppels" volgen WHO

TruusdeM
TruusdeM20 okt. 2020 - 5:22

Ja, ik denk echt dat Rutte na een dag werk nog ff een patroontje ontwerpt in zijn Torentje. Hoe dom ben je zelf?

hannekevandonge
hannekevandonge21 okt. 2020 - 7:07

Ook ik erger me aan het gedrag van de regering, dan weer dit en dan weer dat. Nu hebben ze in de zomer veel tijd gehad om zaken te regelen en weer lopen ze achter de feiten aan.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!