Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Grote problemen Hongaarse importhonden met gezondheid, gedrag en vaccinatie tegen hondsdolheid

17-04-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
9775 keer bekeken
  •  
Meer dan 40 procent kampt met gezondheidsproblemen, in bijna 60 procent van de gevallen is er grote twijfel over de leeftijd en vaak hebben ze gedragsproblemen. Er is een hoop mis met honden die worden geïmporteerd uit Hongarije. Dat blijkt uit uitgebreid data-onderzoek en een enquête van Kassa in samenwerking met House of Animals. Uit het onderzoek naar ruim 5000 honden die vorig jaar uit het Oost-Europese land naar Nederland kwamen, blijkt bij honderden viervoeters wat mis te zijn met de gegevens over hun leeftijd en rabiësvaccinatie. De problemen verhogen mogelijk het risico op het voor mensen dodelijke hondsdolheid in Nederland.
Vorig jaar kwamen volgens de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit zo’n 6500 honden vanuit Hongarije naar Nederland. Bij het onderzoek van Kassa en House of Animals zijn de gegevens gevonden van bijna 5400 honden die een Hongaars paspoort en een registratiedatum in 2020 hebben in de centrale hondendatabase van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Kassa kon het mailadres vinden van ruim 1300 baasjes van de Hongaarse importhonden die waarschijnlijk vorig jaar zijn geïmporteerd. Daarvan vulden 354 mensen de enquête in.

Gezondheids- en gedragsproblemen

Ruim 40 procent van de honden, die vaak op jonge leeftijd naar Nederland zijn gekomen, heeft volgens de geënquêteerden te maken gehad met gezondheidsproblemen. Onder meer kennelhoest, giardia en darmproblemen worden vaak genoemd. Maar ook parvo en heupdysplasie komen voorbij. Een kwart geeft aan dat hun hond te maken heeft (gehad) met gedragsproblemen. De dieren zijn vaak bang, erg eenkennig of lijken een trauma te hebben gehad. Volgens deskundigen is het aannemelijk dat veel baasjes het gedrag van hun jonge hond nu nog als grappig puppygedrag zien, maar dat op latere leeftijd duidelijk wordt dat de gedragsproblemen blijven. Daarmee zou het percentage Hongaarse honden dat gedragsproblemen krijgt met de jaren nog flink kunnen oplopen.

Veel twijfel over leeftijd honden

En in bijna 60 procent van de gevallen twijfelen de eigenaren over de leeftijd van hun hond. Bijna altijd denken ze dat hun hond jonger is dan ze volgens de geboortedatum in hun paspoort zouden zijn, bijvoorbeeld omdat hun dierenarts dat heeft geconstateerd. Dat de leeftijd van de honden jonger wordt ingeschat is van belang vanwege de Europese regels tegen de bestrijding van rabiës, hondsdolheid. De dieren mogen pas tegen de voor mensen levensgevaarlijke ziekte gevaccineerd worden als ze minstens twaalf weken oud zijn. En na de vaccinatie moet er nog minimaal drie weken gewacht worden tot de honden binnen de Europese Unie de grens over gaan. Ze moeten dan dus minimaal vijftien weken oud zijn.
Uit het databaseonderzoek blijkt dat honderden honden vermoedelijk niet gevaccineerd, te jong of te snel na de rabiës vaccinatie naar Nederland zijn gekomen. In de publieke Nederlandse databases staat bovendien in 288 gevallen een andere geboortedatum geregistreerd dan in Hongarije. Ook stellen de baasjes in de enquête dat in het paspoort een ander rabiësvaccin of andere vaccinatiedatum staat dan in de Hongaarse database.

Gesjoemel vaccinaties en leeftijd honden door dierenartsen

En dat zijn nog de gevallen waarin de gegevens op papier niet lijken te kloppen. Maar volgens Gabriella Markus, dierenarts in Hongarije en voorzitter van de Hongaarse stichting Dierenartsen voor Dierenbescherming, is er ook nog veel mis met de gegevens van honden die op papier wel lijken te kloppen. Hongaarse dierenartsen staan volgens haar onder verdenking van het sjoemelen met de geboortedata en vaccinatiegegevens in hondenpaspoorten en de Hongaarse databases. Het kan volgens haar zelfs zo zijn dat de honden met een Hongaars paspoort helemaal niet uit Hongarije komen, maar uit Oekraïne, Servië en Roemenië. Landen waar het risico op rabiës hoger is dan in Hongarije.

NVWA kan problemen moeilijk bestrijden

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) herkent de problemen met de gezondheid, het gedrag, de leeftijd en de vaccinaties van Hongaarse importhonden. De toezichthouder heeft ook signalen dat het land van herkomst wordt aangepast. Als verantwoordelijk toezichthouder probeert de NVWA hierop dan ook te handhaven. Maar dat is in de praktijk lastig. Ondanks alle indicaties is het moeilijk om per individuele hond te bewijzen dat deze te jong is of niet goed is gevaccineerd. Als in Hongarije de export van de honden wordt goedgekeurd, op papier alles klopt en de NVWA het tegendeel niet kan bewijzen zijn de inspecteurs met handen gebonden. 
Voor het onderzoek zijn 230.000 paspoortnummers in de Hongaarse database ingevoerd. Dat leverde informatie op over onder meer het chipnummer, de vaccinatie tegen rabiës en de geboortedatum van de importhonden. Deze gegevens zijn vergeleken met de data die in tien publieke Nederlandse databases en de overkoepelende RVO-database geregistreerd staan. Op basis van een combinatie van deze data, de enquêteresultaten en de Europese regelgeving werd duidelijk hoeveel er mis is met de gegevens in databases en op paspoorten.

Reacties

Hondenhandelaar De Meiboom geeft aan transparant te zijn en dierenwelzijn hoog in het vaandel heeft staan. "Om die reden betreuren wij het dat Kassa, in samenwerking met een commercieel ingestelde dierenorganisatie, met behulp van een verborgen camera ons bedrijf bezocht heeft. Dit was niet nodig. Wanneer Kassa zich netjes vooraf gemeld zou hebben, dan was zij van harte welkom geweest. Het last-minute toesturen van een uitgebreide vragenlijst door Kassa was dan ook niet nodig geweest." De volledige reactie van De Meiboom lees je hier.
Anicura Nederland, een dierenorganisatie met dierenartsen, zien in de dierenklinieken de, soms doodzieke, puppies op regelmatige basis. De problemen van deze buitenlandse puppies spelen al jaren, maar de aantallen zijn sinds de start van corona enorm gegroeid. Hier lees je hun volledige reactie.
Ook heeft Kassa om een reactie gevraagd bij Nébih, het Hongaarse Nationaal Bureau voor de Veiligheid van de Voedselketen. De volledige reactie vind je hieronder.

Hoe koop je op betrouwbare wijze een pup?

Als je op zoekt gaat naar een puppy, zijn er allerlei zaken waar je op moet letten. Want hoe oud is de pup precies? Heeft de pup al de nodige vaccinaties ontvangen? En is de informatie op het hondenpaspoort wel betrouwbaar? Om je een helpende hand te bieden, zetten wij wat informatie op een rij, zodat jij op een betrouwbare manier een pup koopt. Lees hier alle tips.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!