Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe koop je op betrouwbare wijze een pup?

17-04-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
9820 keer bekeken
  •  
puppy hond huisdier 1127
Als je op zoekt gaat naar een puppy, zijn er allerlei zaken waar je op moet letten. Want hoe oud is de pup precies? Heeft de pup al de nodige vaccinaties ontvangen? En is de informatie op het hondenpaspoort wel betrouwbaar? Om je een helpende hand te bieden, zetten wij wat informatie op een rij, zodat jij op een betrouwbare manier een pup koopt. 
In Nederland worden jaarlijks ongeveer 150.000 honden verkocht. Het gaat hierbij voornamelijk om puppy’s. Bij de helft van deze pups is niets over de hond bekend. Hoe zit dat?

Risico's importhonden

Veel honden worden geïmporteerd naar Nederland om hier verkocht te worden. Helaas gaat dat niet altijd op legale wijze, bijvoorbeeld doordat een hond in een kofferbak of kist het land in wordt gesmokkeld. Dat kan de nodige consequenties hebben, waaronder een grotere kans op hondsdolheid (rabiës).
Zo stelt de NVWA dat geïmporteerde honden of honden van illegale fokkers of handelaren niet altijd de juiste vaccinaties hebben, niet zijn gechipt of geregistreerd of te jong kunnen zijn. Ook is de herkomst van deze honden niet altijd duidelijk en kunnen ze tijdens hun korte leven slecht zijn behandeld. Over deze praktijken liet Kassa in de uitzending van 17 april 2021 meer zien.

Vraag en aanbod

Hondenhandel ontstaat door vraag en aanbod, aldus de NVWA. Illegale hondenhandel blijft dan ook bestaan zolang mensen deze honden afnemen. Je voorkomt deze misstanden, door deze illegale honden niet te kopen, maar malafide hondenhandelaren weten precies hoe ze hun honden op de markt kunnen brengen. Hierdoor valt het als consument niet mee een goede keuze te maken, stelt de Dierenbescherming.

‘Foute puppyhandel’-checklist

De organisatie heeft daarom een ‘foute puppyhandel’-checklist gemaakt, waarmee je voorkomt dat je een puppy koopt bij een malafide hondenhandelaar. Met deze checklist kun je controleren of je wel met de juiste personen in gesprek bent. Zo raadt de organisatie aan geen contact op te nemen met een verkoper als er geen duidelijke foto’s en informatie bij de advertentie staan en om altijd eerst per mail of schriftelijk contact op te nemen. “En onthoud altijd: bij twijfel niet doen”, aldus de Dierenbescherming.

Vraag om testresultaten en vaccinaties

Dier&Recht, een organisatie die zich inzet als verdediger van dieren, raadt je aan om gerichte vragen te stellen aan de aanbieder of fokker van de hond. Deze vragen voorkomen dat je overhaaste beslissingen maakt. Je moet namelijk volgens de organisatie vertrouwen op je onderbuikgevoel en niet binnen vijftien minuten een pup willen kopen.
Daarnaast stelt de organisatie dat je goed dient te letten op welke vaccinaties een pup heeft gehad. “Pups horen goed gevaccineerd te zijn, minimaal tegen de ziekte van Weil, het parvovirus en hondenziekte. Bovendien moeten honden die uit het buitenland komen, ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës). Dat kan pas op de leeftijd van twaalf weken. Let erop dat een pup die uit het buitenland komt die vaccinatie gehad heeft!”

Blijf weg bij foute handelaren

Daarnaast is het volgens Dier&Recht goed om op te letten bij advertenties hoeveel honden er in de buurt van een aanbieder worden aangeboden. Als er in een buurt heel veel honden worden aangeboden onder verschillende namen, kan het zijn dat het om één en dezelfde aanbieder gaat. Vaak is zo’n aanbieder een foute handelaar, stelt de organisatie.
Eventueel kun je langsgaan om dit te controleren, maar vertrouw hierbij je onderbuikgevoel. “Als je het niet vertrouwt, laat de pup dan waar hij is”, aldus Dier&Recht. “Laat je er niet toe verleiden de pup mee te nemen, bijvoorbeeld om hem te redden… Daarmee houd je deze handel alleen in stand en zullen er op den duur nog veel meer pups in een verdrietige situatie komen.”
Lees hierover meer in het onderstaande document van Dier&Recht.

Illegale handel tegengaan met chips

Houders van honden zijn verplicht hun dieren te registreren en elektronisch te identificeren met behulp van een chip. Door het chippen en registreren van alle pups kan de NVWA misstanden in de hondenfokkerij tegengaan zoals malafide of illegale handel. Wanneer een hond niet gechipt en/of geregistreerd is, is de verkoper in overtreding en kan er sprake zijn van illegale handel.

Meld misstanden

Vertrouw je een verkoper niet? Meld dit dan via het Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Verder kun je terecht bij meldpunt 144, het landelijk meldpunt van de politie, voor hulp aan dieren in nood als er sprake is van verwaarlozing of mishandeling van dieren.

(Jonge) hond trainen in coronatijd

Heb jij onlangs een (jonge) hond in huis gehaald? Of ga je dat binnenkort doen? Dan overweeg je wellicht ook puppytraining. In sommige gevallen is het door corona echter niet mogelijk om bij de hondenschool langs te gaan. Daarom heeft de Dierenbescherming een videoserie ontwikkelt waarmee je jouw hond zelf het een en ander kunt leren.

Moet je nu wel een huisdier nemen in coronatijd?

Veel mensen nemen nu in deze periode een huisdier. Ze zijn namelijk door corona veel thuis en kunnen daardoor meer tijd besteden aan (het opvoeden van) een huisdier en worden hierdoor gestimuleerd vaker een ommetje te maken met bijvoorbeeld een hond.
Maar is het aanschaffen van een ‘troostpuppy’ nu wel zo’n goed idee? Vorig jaar mei zagen de dierenasielen in Nederland een grote vraag naar honden, katten en knaagdieren. Inmiddels duurt de coronacrisis alweer enige tijd. Asielen zijn er bang voor dat als het land straks weer meer opengaat en de coronamaatregelen verdwijnen, de puppy’s die in coronatijd zijn aangeschaft massaal gedumpt gaan worden bij het asiel. Lees hier meer.
Bron: Dier&Recht, Dierenbescherming, NVWA, Politie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

tovenaartjes
tovenaartjes19 apr. 2021 - 11:50

De mensen die deze honden bv via marktplaats kopen werken zelf mee aan deze elende. Als zie die honden niet kopen dan stopt het tzt vanzelf wel. dan is er geen handel meer in. Nu kopen de mensen nog steeds zo honden en klagen dan, maar er is dan een gouden handel voor deze honden. zolang mensen kopen blijven zij die beesten in het oostblok fokken om naar Nederland te exporteren. En ja, marktplaats is hier niet schuldig aan. zij kunnen toch niet elke advertentie na gaan, de mensen moeten zich maar bezinnen voor ze kopen. Idioten hebben weer actie hiervoor gevoerd bij markplaats. voer actie bij de verkopers die deze honden aanbieden.

melyanna
melyanna17 apr. 2021 - 21:12

Een goede uitzending over de hondenhandel! Bedankt. Ik hoop dat jullie na vandaag de NVWA nog eens blijven 'lastig vallen'.... Eén minpuntje.... In dit item ging het vooral over de gezondsheidsproblemen en risico's. De gedragsproblemen (en die kunnen enorm zijn!) die het gevolg zijn van een slechte socialisatie en het fokken met 'verkeerde' ouderdieren bleven nogal onderbelicht. Fijn dat de dierenartsen aangeven te willen helpen bij het kiezen van een juiste pup/fokker, maar dierenartsen weten vaak te weinig van gedrag. De (erkende) gedragstherapeuten willen graag iedereen bijstaan in de keuze van de juiste hond. En vaak werken deze gedragstherapeuten samen met verschillende dierenartsen. Juist deze therapeuten zijn gespecialiseerd in gedragsproblemen en de gevolgen van onvoldoende en slechte socialisatie. Volgende keer een aanvulling? m.vr.gr. Marian Servaas Hondengedragstherapeut

17 apr. 2021 - 18:00

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!