Kassa

'Veel minder mantelzorgers door vergrijzing'

29-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Mantelzorg 930x520
Het aantal mantelzorgers in Nederland halveert ruimschoots de komende twintig jaar als gevolg van de versnelde vergrijzing. Dat concluderen het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een gezamenlijk onderzoek.
Veel mantelzorgers, vrijwilligers die zorgen voor een familielid, vriend of buur met een ziekte of beperking, worden nu al zwaar belast door hun zorgtaken. De onderzoekers verwachten dat die druk verder toeneemt.

Vergrijzende regio's

Volgens het planbureau staan er nu nog vijftien potentiële mantelzorgers klaar voor elke 85-plusser. Dat aantal loopt in 2040 terug naar zes. In 1975 waren er nog 30 potentiële mantelzorgers per één hoogbejaarde. ,,Vooral in sterk vergrijzende regio’s zoals Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen wordt de verhouding ongunstiger'', aldus de onderzoekers.
De meeste mantelzorgers in ons land zijn tussen de 50 en 75 jaar oud. Mensen die mantelzorg behoeven zijn veelal 85-plus. De onderzoeksresultaten maken deel uit van een meerjarig onderzoek. Het planbureau komt naar verwachting aan het eind van het jaar met aanbevelingen. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

manwijf
manwijf30 mrt. 2018 - 9:35

Veel groter probleem dan die vergrijzing is het feit dat jongeren anno nu niet meer van aanpakken weten. Overal moet sowieso geld tegenover staan. Kijk in de horeca en/of in de zorg en je weet het. Multitasken is er al helemaal niet meer bij. Ze kunnen bwvs niet eens een dweiltje vasthouden. De onhandigheid straalt er van uit. Hoor het zelfde van vriendinnen in de zorg. Ze zien hun werk gewoon niet. Sociale vaardigheden zijn ook heel mager. Niet gek als je gewend bent, de hele dag met je telefoon bezig te zijn. Hoeveel zijn er nog die ueberhaupt bij opa of oma komen? Het hele leven draait om hen en er buiten die bubbel gebeurt, hebben ze niet eens weet van.  

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!